Wasmachine en droger set

De keuze voor een wasmachine en drogerset is persoonlijk. Het hangt onder andere af van jouw wascapaciteit welke wasmachine en droger combinatie je kiest. Je krijgt bij aankoop van een wasmachine en droger samen soms veel korting omdat je voordeliger uit bent dan als je de apparaten los van elkaar koopt. Een wasmachine kun je zo uitgebreid of zo eenvoudig kopen als je wilt. Veel nieuwe wasmachines hebben smartbedieningspanelen en diverse wasprogramma’s. Bij wasdrogers heb je keuze uit condensdrogers en warmtepomp drogers.

Wasmachine

Wasmachines zijn zeer divers. Tegenwoordig zijn de meeste wasmachines energiezuinig met een A of A+ label. Ook zijn de meeste wasmachines voorzien van een eco-stand en een short was. Je kunt het beste naar het 100 wasbeurten verbruik kijken om een goede indicatie te krijgen van het daadwerkelijke energieverbruik. Naast stroom en gasverbruik staat bij de wasmachine ook aangegeven hoeveel water hij verbruikt. Verder let je op het laadvermogen of vulgewicht. Zo weet je hoeveel kleding en andere stoffen zoals beddengoed je per keer uit kunt wassen. Voor grote gezinnen met kinderen of huisdieren kun je beter voor een laadvermogen van minstens 10kg kiezen. Zo kun je een grotere was in eenkeer draaien. Ook als je slechts een keer per week met opgespaarde was gaat wassen is het fijn dat de hele wasmand in de wasmachine kan.

Kijk verder goed hoeveel geluid de wasmachine produceert. Je kunt voor een normaal geluid beter onder de 77 db kiezen en voor een stille wasmachine voor 71-73db. Extra stil is een wasmachine 71db. Verder dien je naar het toerental te kijken. Deze bepaald hoe nat jouw was nog is als deze uit de wasmachine komt. Met een hoog toerental hoeft de was minder lang de droger in. Ook is het daarom energiezuiniger. Het is niet fijn als de was nog kleddernat is. het rpm geeft het toerental aan. Bij 1200 rpm heb je nog 52% restvocht. En bij 1600 rpm 44% restvocht. Verder kijk je naar het gebruiksgemak zoals het bedieningspaneel. Het is fijn als je het apparaat eenvoudig kunt bedienen. Verder kun je smartopties hebben zoals een beladingsherkenning waarop het vochtgebruik goed wordt afgestemd. En natuurlijk een pauzeer programma om kleding tijdens de wasbeurt bij de was te doen als je iets bent vergeten.

Wasdrogers

Ga hierbij ook voor een wasmachine drogerset die het label A heeft of A+. Een grote trommel is geschikt voor een groter huishouden omdat deze meer was ineens kan drogen. De meest zuinige droger is een warmtepompdroger met 50% energiereductie. Dit kan je 75 euro in het jaar schelen aan energiekosten. Deze droogt kleding met warme lucht. Door pompcirculatie van deze lucht wordt de lucht steeds ververst. Er is dus minder energie nodig om nieuwe lucht te blazen.

De condensdroger heeft condensresten die hij uit wasgoed haalt. Het verwarmingselement werkt hierop om was te drogen. Je hebt geen waterafvoer nodig door de opvangbak in het apparaat. Je kunt met behulp van een slang ook een afvoer uit het reservoir naar een emmer maken. Verder is het handig om de condensor eens in de maand schoon te spoelen.

Met een afvoerdroger wordt vochtige lucht naar een buitenafvoer geblazen. Dit kan via een muurgat of raam. Deze valt ook onder de goedkope droger soorten. De pluizen en condens worden ook naar buiten afgevoerd. Je hoeft de droger ook minder vaak te onderhouden hierdoor. Alle drogers zijn in diverse was en droog combinatiesets verkrijgbaar.

Leave a Reply