Het wasgoed stinkt

Het wasgoed stinkt

Iedereen wil, wanneer hij of zij een schoon t-shirt uit de kast trekt dat dit fris ruikt. Het gebeurt echter ook wel dat je een muffe lucht ruikt wanneer je je schone t-shirt aan trekt. Dat is vervelend en hoe komt dit precies?

Eén van de oorzaken kan zijn, dat je de vuile was te lang in de wasmand laat liggen. Vochtige handdoeken, sportkleding en ondergoed wat een week met elkaar in een wasmand ligt, gaat stinken. Probeer sneller de wasmachine aan te zetten en laat vochtig wasgoed wat drogen voordat je het in de wasmand mikt. Vooral natte handdoeken even uithangen en droog bij het andere vuile wasgoed deponeren scheelt al een heel stuk.

Vochtig en vuil wasgoed zijn altijd voorzien van de nodige schimmels en bacteriën. Vooral wanneer het opgepropt in de wasmand ligt in een veelal vochtige omgeving (badkamer) vermenigvuldigen deze bacteriën zich razendsnel. Meestal helpt het om wasgoed op een heet programma te draaien. Echter…de meeste kleding kan daardoor gaan krimpen en wordt lelijk. Bovenkleding wordt veelal gewassen op 30 of 40 graden. Een te lage temperatuur om de schimmels etc. te doden.

Tip

Is je wasgoed onfris ruikend uit de machine gekomen? Een goede tip is, om de was in een emmer water met schoonmaakazijn een uurtje te weken. Of draai een programma en gooi de azijn bij het wasgoed. Azijn dood bacteriën etc. Het zou dan daarna helemaal mooi zijn wanneer je de was buiten in de wind en zon ophangt. Maar in de droogtrommel drogen is natuurlijk ook helemaal goed!

Te veel of te weinig wasmiddel

Het kan beiden tot een onfris ruikende was leiden. Te veel wasmiddel en kortdurende programma’s kunnen er voor zorgen, dat het wasmiddel niet goed wordt opgelost. Vooral wanneer op lagere temperaturen wordt gewassen kan dit er toe leiden dat het te veel aan wasmiddel in je kleding blijft plakken. Heb je in de gaten dat dit is gebeurd zet je machine nogmaals aan en draai een extra spoelprogramma en/of spoel nog eens na met azijn.

Te weinig wasmiddel gebruiken geeft een was die niet goed schoon is en nog vervelend kan ruiken omdat er nog bacteriën enz. in de was zitten. Hou je aan de aangegeven dosering en probeer niet te bezuinigen op wasmiddel. Draai je was opnieuw zodat deze schoon en fris in de droogtrommel of aan de waslijn kan.

Schone was ligt te lang in de wasmachine

Ben je vergeten dat je een wasje hebt gedraaid? Dan kan het zomaar zijn dat je schone was te lang in een dichte wasmachine ligt. Dit geeft, na een dag liggen, onherroepelijk vieze geurtjes. Wanneer jou dit is overkomen, draai dan nogmaals een kortdurend programma. Spoel eventueel na met azijn. Hou als gewoonte dat je het deurtje na iedere wasbeurt openzet.

Donkere was

Opvallend is, dat donkere was sneller onfris ruikt, dan bijvoorbeeld lichte of bonte was. Dit zou aan de kleurstoffen kunnen liggen.. Het beste is om een donkere was altijd buiten te drogen of in de droogtrommel te laten draaien. Heb je last van muf, donker wasgoed, gebruik dan eens als spoeling een scheut azijn.

Binnen drogen

Veel mensen drogen hun wasgoed op de zolder. Vooral met dagen wanneer het regent of vochtig weer is, duurt het lang voordat de was droog is. Dit kan stank in het wasgoed veroorzaken. Wasgoed wat lang op zolder hangt (vooral ook de donkere was) kan gaan stinken. Het beste wat je kunt doen is niet op zolder drogen, wachten op beter weer of de droogtrommel gebruiken. Vies geurend wasgoed kan altijd even nagespoeld worden met een scheut azijn. Dit brengt alleen wel weer extra werk met zich mee. Het beste wat je kunt doen is niet op de zolder drogen.

Wasmachine niet schoon

Het sluipt er heel snel in…Vergeten om wasmachine regelmatig te reinigen. Elk apparaat heeft zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Doe je dit nooit, dan zal de wasmachine vervuilen. Draai je altijd wasjes op 30 of 40 graden dan zal op den duur het wasmiddel niet meer oplossen. Ook wordt het spoelwater niet goed meer weggespoeld. Zeepresten zullen samen met huidvet en huidschilfers achterblijven in de machine. Een ware voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Het gevolg is vetluis of zeepluis wat een vette, stinkende substantie is. Dit blijft achter in de machine op het rubber, afvoer en de slangen. Vervolgens gaat de wasmachine stinken omdat deze niet goed schoon is.

Wasmachine reinigen

De wasmachine zou je eigenlijk één keer per maand moeten reinigen. Regelmatig onderhoud voorkomt problemen als vlekken in je kleding en onfris ruikend wasgoed. Wanneer je altijd op 30 of 40 graden een was draait, kun je last krijgen van vetluis. Door regelmatig een kookwas te draaien voorkom je dit. Is je wasmachine lang niet gereinigd, draai dan een kookwas zonder wasgoed maar mét azijn, vaatwastablet of soda.

Azijn

Gooi een flinke scheut azijn in de wasmachine en draai een kookwas. Azijn zorgt er samen met de hoge temperatuur voor, dat vet wordt opgelost. Ook kalk en ander vuil verdwijnt via de afvoerslang in het riool.

Soda

Een halve kop soda in de wasmachine en een kookwas draaien zorgt voor een blinkende machine. Doe dit in een lege trommel, dus zonder wasgoed.

Vaatwastablet

Wanneer je wasmachine vies ruikt, draai dan een kookwas met 2 vaatwastabletten.

Nog meer tips!

Om langer gebruik te maken van je wasmachine en altijd een schone machine te hebben is reiniging en onderhoud altijd nodig. Maak regelmatig met een warm sopje de deur, trommel en rubber goed schoon. Haal de wasmiddellade eruit en reinig onder de kraan. Restjes  wasverzachter en wasmiddel kunnen namelijk stank veroorzaken.

Zeefje

Het zeefje van de watertoevoer dient elk half jaar te worden gereinigd. Vooral kalk is een grote boosdoener en kan er voor zorgen dat de watertoevoer niet goed verloopt.

Filter

Ook de filter moet regelmatig worden losgedraaid en worden ontdaan van vuil. Een vuile filter kan zorgen voor verstoppingen en een slechte waterafvoer.

Reinigingsprogramma

Sommige wasmachines zijn voorzien van een reinigingsprogramma. Dit hygiëne programma moet regelmatig worden gedraaid om je machine optimaal te houden. Geen stank en de wasmachine gaat langer mee.