Nespresso ontkalken

nespresso ontkalkenHet Nespresso apparaat is een geweldige vinding. Je maakt snel één of twee kopjes heerlijke koffie door gebruik te maken van de handige Nespresso cups. Maar, waar water is vind je ook kalkaanslag. Zo ook in je Nespresso koffiezetapparaat. Het is dus van belang je Nespresso apparaat te ontkalken om te kunnen blijven genieten van dat lekkere ‘bakkie pleur’ in de ochtend. Gelukkig kan je een Nespresso ontkalken met ons onderstaande stappenplan. Kijk hier voor waterkoker ontkalken.


Nespresso ontkalken: waarom?

Er zit kalk in het water wat uit de kraan komt. De hoeveelheid kalk per liter water verschilt per regio. Omdat het Nespresso apparaat water verhit blijft een deel van deze kalk achter in je apparaat. In eerste instantie is dit niet zo’n probleem, maar na verloop van tijd gaat de kalk zich ophopen waarna er problemen gaan ontstaan. De koffie smaakt niet meer zo lekker als voorheen en kan zelfs deeltjes kalk bevatten! Het kalkvrij houden van je Nespresso machine zorgt er voor dat het apparaat langer meegaat.


Nespresso ontkalken: wanneer?

Het is tijd om je Nespresso te ontkalken waneer:

 • Je koffie minder warm is dan voorheen.
  Kalk gaat zich afzetten tegen het verwarmingselement van het apparaat waardoor water minder goed wordt verwarmd.
 • Je koffie smaakt minder lekker dan voorheen.
  Door het verlies aan warmte smaakt je koffie minder goed. Daarnaast komen er kalkdeeltjes terecht in je koffie die ook niet bevorderend zijn voor de smaak.
 • Je Nespresso apparaat geeft aan dat het ontkalkt moet worden.
  Deze functie is niet aanwezig op álle Nespresso apparaten.

Nespresso zelf houdt aan dat eens in de zes maanden de koffiemachine ontkalkt moet worden. Dit is een globale richtlijn omdat het water meer kalk kan bevatten in sommige regio’s.

Nespresso ontkalken: hoe?

nespresso schoonmakenVrijwel iedere Nespresso heeft een speciaal ontkalkingsprogramma wat je kunt gebruiken om de machine vrij van kalk te maken. Gebruik deze dan ook! Het is raadzaam de handleiding van je Nespresso er een keer op na te slaan, maar over het algemeen werkt het ontkalken van een Nespresso op de volgende manier.

 • Kies een ontkalkingsmiddel. Nespresso biedt speciale ontkalkers aan die je kunt gebruiken. Deze zijn niet speciaal nodig. Een ontkalkingsmiddel uit de supermarkt werkt net zo goed. Vaak zijn deze middelen gemaakt op basis van citroenzuur. Je kunt dus ook een flesje citroensap gebruiken voor het ontkalkingsproces.
 • Doe een flinke scheut ontkalkingsmiddel in het reservoir. Vul dit vervolgens aan met water tot het reservoir netjes is afgevuld.
 • Zet een bakje onder het apparaat om het water uit de Nespresso op te vangen
 • Druk de aan/uit knop én de knop voor een kopje koffie tegelijkertijd in. Zo schakel je de ontkalk modus aan op het apparaat. Druk nog een keer op het knopje om te beginnen met ontkalken.
 • Doe dit met twee tot drie volle waterreservoirs tot er alleen nog maar helder water door de machine loopt.
 • Spoel het apparaat nog een keertje goed na door twee tot drie volle waterreservoirs door het apparaat te laten lopen. (zonder ontkalkingsmiddel)

Neem met een vochtige doek de Nespresso nog een keertje af om deze geheel schoon te maken en leeg het opvangbakje van de cups. Dit opvangbakje kan je eventueel met een beetje afwasmiddel schoonmaken als er koffieresten in zitten.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>