Oven schoonmaken tips 2019

oven reinigenEten klaarmaken doe je natuurlijk het liefst in een keuken die helemaal schoon is. Ook je oven schoonmaken hoort bij de klusjes die je regelmatig moet uitvoeren. Het is helaas een vervelend klusje. Door de hitte van de oven koeken etensresten vast, en die krijg je maar lastig weer los. Daarnaast is de oven vaak een kleine ruimte waarin het lastig werken is. Jammer dat de oven niet in de vaatwasser kan! Gelukkig hebben wij een aantal handige tips voor het reinigen van je oven.


Oven stofzuigen

Er ligt ongetwijfeld een hoop rommel op de bodem van de oven die eenvoudig weggehaald kan worden. Gebruik hiervoor de stofzuiger of een kruimeldief.

Oven schoonmaken met azijn of citroensap

Last van veel aangekoekte resten in je oven? De oven behandelen met azijn of citroensap werkt wonderbaarlijk goed. Deze methode is meer bedoelt als een soort  voorbehandeling voordat je daadwerkelijk gaat schoonmaken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer deze temperatuur is bereikt zet je de oven uit. Vervolgens zet je een oven bestendige bak in de oven gevuld met heet water en schoonmaakazijn (of citroensap). Doe de ovendeur dicht en laat dit een aantal uren staan.

Je kunt er zelfs voor kiezen dit mengsel de hele nacht in de oven te laten staan. De hitte van de oven verdampt een deel van het water en de schoonmaakazijn waardoor de aangekoekte resten makkelijk te verwijderen zijn met een stuk keukenpapier.


Oven schoonmaken met baking soda

De binnenkant van de oven kan je reinigen met baking soda. Neem een vochtige doek en wrijf baking soda over de gehele binnenzijde van de oven. De aangebrachte baking soda moet even een kwartiertje tot een half uurtje intrekken. Naderhand wrijf je de baking soda weg met een natte doek. Maak alles helemaal goed schoon zodat er geen resten achterblijven. Laat de oven goed drogen!

Ovenrooster schoonmaken

Als je ovenrooster in de vaatwasser kan, dan zou ik dat zeker doen! Geen vaatwasser tot je beschikking? Doe je ovenrooster in een vuilniszak en doe er een flinke scheut afwasmiddel en een litertje heet water bij. Knoop de zak dicht en laat het geheel een nacht plat op de grond liggen, bij voorkeur buiten. (niemand heeft behoefte aan een eventuele lekkende zak met afwasmiddel in de keuken) Ditzelfde kan je doen met de bakplaat van de oven.


Bakplaat oven schoonmaken

De bakplaat van een oven is vrij eenvoudig schoon te maken. Je kan hier een speciale ovenreiniger voor gebruiken maar ook huis, tuin en keukenmiddeltjes werken perfect. Zoals je wellicht had gezien heeft de bakplaat van een oven altijd opstaande randen. Dit is om ervoor te zorgen dat etensresten niet op de bodem van de oven kunnen belanden. Maar, je kan er ook perfect een flinke scheut schoonmaakazijn en heet water in gooien. Laat dit een paar uur weken, en je bakplaat is weer brandschoon. De bakplaat van je oven kan tevens in de vaatwasser, mocht dit passen.

En verder?

Het ‘raam’ van de oven kan je eenvoudig schoonmaken met water en afwasmiddel. Gebruik hiervoor géén schuurspons. Zo voorkom je krassen. De ovendeur kan je schoonmaken met een goede allesreiniger.

That’s it! Je oven is klaar voor de volgende pizza of lasagne. Voorkomen dat je oven snel vies wordt? Probeer dan zoveel mogelijk te werken met ovenschalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>