Senseo ontkalken tips 2019

De Senseo van Philips is al jarenlang het populairste koffiezetapparaat wat je kunt vinden. Op een makkelijke manier maak je heerlijke koffie. Net als ieder ander koffiezetapparaat moet je ook de Senseo onderhouden. Het ontkalken van de Senseo is hierbij de grootste klus om te ondernemen. Daarom een handig artikel om je te helpen! Ook voor een Nespresso ontkalken hebben we een informatief artikel voor je.


Senseo ontkalken: waarom?

Niemand houdt van vieze koffie, ook wij bij Schoonmaakbaas.nl niet. Wij genieten van ons eerste bakje koffie in de ochtend. Kalk in het water zorgt voor een verminderde smaak van je koffie. Ook is je koffie warmer wanneer het apparaat geen kalk bevat. Tevens verleng je de levensduur van de Senseo aanzienlijk wanneer je deze regelmatig kalkvrij maakt en voorkom je storingen in het apparaat.

Senseo OntkalkenSenseo ontkalken: wanneer?

Philips raadt aan de Senseo minimaal iedere drie maanden te ontkalken. Op plekken waar kalkrijk (hard) water uit de kraan komt zal je dit vaker moeten doen. Er zijn een aantal aspecten waaraan je kunt merken dat de Senseo toe is aan een ontkalkingsbeurt:

  • De koffie is bij lange na niet zo heet als dat je bent gewend.
  • Er komen slechts halve bakjes koffie uit je apparaat.
  • Er zit geen lekker laagje schuim op de koffie.

De wat modernere Senseo apparaten hebben een speciaal ingebouwde sensor die aangeeft wanneer het tijd is om te ontkalken. Er zal dan een speciaal ontkalkingslampje gaan branden. Brandt dit lampje? Ga dan direct aan de slag met de volgende tips:


Senseo ontkalken: hoe?

Het ontkalken van de Senseo is een erg eenvoudig karwei wat je met professionele middelen én huis, tuin en keukenmiddelen kunt doen. Voor beide methoden gelden eigenlijk dezelfde stappen:

  1. Neem een bak waar minimaal anderhalve liter water in past en zet deze onder de Senseo
  2. Vul het reservoir tot net iets onder het MAX streepje en doe er een flinke scheut citroensap door. Je kunt ook ontkalker gebruiken. Lees op de verpakking hoeveel ontkalker er door het water moet.
  3. Doe de éénkops-padhouder in de Senseo met een gebruikte pad
  4. Vervolgens blijf je net zo lang kopjes koffie ‘tappen’ tot er geen water meer in het reservoir zit.
  5. Herhalen, herhalen, herhalen. Probeer zo’n 1.5 liter water met ontkalker of citroensap door je Senseo te laten lopen. Meer mag altijd, maar dan ben je langer bezig.
  6. Spoel nadien je Senseo zeker drie keer na om alle resten van kalk, citroensap of ontkalker uit het apparaat te krijgen. Pas wanneer er weer schoon water uit de Senseo komt ben je echt klaar met doorspoelen.
  7. Maak de houder van de pads een keer goed schoon door deze te boenen in een sopje van afwasmiddel.

Zo! De Senseo is weer schoon. Neem de buitenkant van de Senseo nog een keertje goed af zodat deze er weer helemaal spik en span uitziet. Het afnemen kan je doen met een vochtig doekje. Tijd voor een bakje koffie uit je kalkvrije Senseo. Even genieten van een heerlijke bak.


Senseo ontkalken met azijn

Senseo ontkalkerDit wordt afgeraden! Philips geeft nadrukkelijk aan dat azijn geen middel is om de Senseo vrij te maken van kalk. Azijn heeft in vergelijking tot de speciale Senseo ontkalker van Philips een vrij hoge zuurgraad. Gebruik daarom gewoon geen azijn, het kan namelijk zijn dat de garantie komt te vervallen. Het is en blijft immers onjuist gebruik door met azijn schoon te maken. Wil je je Senseo écht op de beste manier ontkalken? Gebruik dan de speciale Senseo ontkalker van Philips.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>