Water ontharden Tips 2019

water ontkalkenWie in een gebied met zeer zacht water woont, hoeft deze tekst niet verder te lezen. Het is niet waar dat mensen geen kalkhoudend water moeten verbruiken. Integendeel, calcium en magnesium zijn belangrijke mineralen die het menselijk lichaam nodig heeft.

Veel elektrische apparaten hebben echter last van zeer kalkhoudend water. Veel planten gedijen ook niet in kalkrijke grond en geven de voorkeur aan zacht water. Water volledig zonder kalk inspireert de menselijke smaakpapillen niet. Toch smaakt koffie of thee veel beter als ze deze met zacht water wordt gezet.

De plaatselijke waterleidingbedrijven vertellen je de hardheidsgraad van het water in je woonwijk. Zeer hard water, dat je absoluut moet verzachten, is 26 dH of zelfs hoger. Een economische methode is de waterfilter. Voor het privé-huishouden zijn er filters te koop, die ook kunnen worden aangesloten in een gehuurd appartement tussen de hoofdkraan en de waterverzamelpunten.

Water ontharden door koken

Als je je water slechts af en toe wilt ontharden, bijvoorbeeld om bijzonder gevoelige planten te besproeien of om het stoomstrijkijzer mee te vullen, is zelfs een waterfilter niet de moeite waard. Gebruik dan het eenvoudigste huishoudmiddel en kook het water. Dit verwijdert de kalk niet volledig, maar het gekookte water is merkbaar zachter dan voorheen. De snelste en gemakkelijkste manier om het te koken is met een waterkoker:

 • Vul het apparaat maximaal met vers leidingwater.
 • Schakel de waterkoker in en wacht tot het water kookt en je apparaat automatisch wordt uitgeschakeld.
 • Giet het hete water in een pot en laat het afkoelen. De eerste kalkaanslag zal zich op de bodem van de pot vormen.
 • Houd nu een koffiefilter boven de ketel en vul deze voor de tweede keer met het gekookte, gekoelde leidingwater. Je moet het water door het koffiefilter in het huishoudapparaat gieten om kleine, opgeloste kalkdeeltjes eruit te filteren.

Zet de waterkoker weer aan, wacht tot het drinkwater kookt en giet het terug in de pan om af te koelen. Meer kalk zal zich op de bodem van de pan afzetten. Als je dit proces een derde keer herhaald hebt, is je water heel zacht en kun je het gebruiken om je favoriete plant water te geven of om zelf lekkere koffie te zetten.

Ontkalken van drinkwater

Niet iedereen wil een grote inspanning leveren om het drinkwater te verzachten en het leidingwater meerdere malen te koken. Voor degenen die alleen af en toe hun water willen ontharden om lekkere koffie te zetten, is er een veel eenvoudigere truc. Het toverwoord is soda. Hier wordt echter de baksoda bedoeld, namelijk natriumwaterstofcarbonaat. Dit mag nooit verward worden met natriumcarbonaat (= wassoda):

 • Kook eerst je leidingwater zoals gewoonlijk in de ketel
 • Wacht tot de cooker automatisch stopt en voeg dan een klein snufje bak soda per kopje toe.
 • Wacht totdat het natriumwaterstofcarbonaat is opgelost en gebruik je fris drinkwater voor een lekker kopje thee of koffie.

Hoewel deze methode voor het ontharden van water een zeer eenvoudige en snelle methode is, is het niet geschikt voor het verwijderen van kalkaanslag uit grote hoeveelheden drinkwater. Als je je leidingwater veel en vaak of altijd wilt ontharden, moet je nadenken over een ontkalkingsinstallatie. Maar als het alleen om de koffie in de namiddag gaat, kan deze huishoudelijke remedie zeker worden gebruikt.

Ontkalken van irrigatiewater

Terwijl in het voor- en najaar de regen meestal genoeg is om de tuin te besproeien, moeten we in de warme zomermaanden zelf naar de gieter of de tuinslang grijpen. Regenwater is altijd zacht, maar ons leidingwater is dat helaas niet. Omdat veel planten het kalkhoudende water niet verdragen, is het noodzakelijk om het water te ontharden.

Een waterfilter speciaal voor de planten of het moeizaam en herhaaldelijk koken van het water is in dit geval geen optie. Om het water te verzachten is er nog een ander huishoudelijk middel, namelijk turf. De turf geeft humuszuur af en bindt op deze manier een deel van de kalk in het leidingwater.

 • Vul zoveel water als je nodig hebt voor het besproeien in een grote gieter, emmer of regenton.
 • Doe wat turf in een zak.
 • Verzegel de zak en stop het in de wateremmer. (Als je de regenton vult, moet je natuurlijk meer turf over meerdere zakken verdelen en in de ton doen.)
 • Laat je zak minstens twee tot drie dagen in het water liggen. Dan is het water zacht.

Waterontharder aansluiten op de waterleiding

Wil je door het hele huis zacht, kalkvrij water hebben? Een waterontharder is dan perfect! Deze wordt aangesloten op de waterleiding en onthardt het water wanneer het de woning binnen komt. Dit zorgt er onder andere voor dat diverse huishoudelijke apparatuur langer meegaat én niet of nauwelijks ontkalkt hoeft te worden. De waterkoker ontkalken of wasmachine ontkalken is niet langer nodig.