Gootsteen ontstoppen

gootsteen ontstoppenIedereen heeft weleens te maken gehad met een verstopte gootsteen. Erg vervelend! Gelukkig is een gootsteen ontstoppen een huishoudelijke klusje wat je vrij eenvoudig zelf kunt doen. Er zijn tientallen huis, tuin en keukenmiddeltjes die je kunnen helpen bij het ontstoppen. In dit artikel beschrijven we een aantal van de meest succesvolle middelen. Er zijn twee grote voordelen aan deze middelen: ze zijn goedkoop en vaak ook nog eens milieuvriendelijk. Ook lichten we een aantal ‘professionele’ middelen uit.


Voorkom een verstopte gootsteen

Waarschijnlijk ben je bij dit artikel terecht gekomen omdat je gootsteen al verstopt is. Toch willen we je wijzen op een aantal aspecten die een verstopte afvoer in de toekomst kunnen voorkomen.

De gootsteen is geen afvalbak. De afvoer raakt vrijwel altijd verstopt door etensresten en vetresten weg te spoelen. Dat gaat even goed, maar na verloop van tijd gaat de boel zich ophopen. Vet gaat stollen en wordt erg hard. In sommige steden is de gehele riolering verstopt door het vele vet wat we wegspoelen. Gebruik een keukenrol om je borden schoon te vegen en gooi het in de daarvoor bestemde afvalbak.

Een andere boosdoener is haar. Haar gaat aan elkaar klitten en kan enorme proppen geven.

Een gootsteen zeef helpt bij het opvangen van materiaal wat in de wasbak/gootsteen belandt. Eens in de zoveel tijd de zeef legen, en je houdt de afvoer schoon! Een andere mogelijkheid is een voedselvermaler. Deze voedselvermaler wordt in de gootsteen geplaatst. Deze vermaalt eventuele voedselresten volledig, waardoor er geen ontstopping kan ontstaan.

Gootsteen ontstoppen met ontstoppingsveer

Gootsteen ontstoppen 1Voordat je allemaal chemische middelen in je afvoer gaat gooien is het aan te raden een ontstoppingsveer te gebruiken. Dit is een lange, flexibele ijzeren veer die je in de afvoer doet om het opgehoopte vuil mee los te stoten en trekken. Deze veren zijn in vrijwel iedere bouwmarkt te krijgen voor een paar euro. Het is aan te raden de veer pas te gebruiken ná de zwanenhals, dus ongeveer bij de rode cirkel zoals te zien op de foto. Het kan tijdens het ontstoppen gebeuren dat je ontstoppingsveer vast komt te zitten. Geen nood! Door de ontstoppingsveer te draaien komt deze vaak weer los.


Ontstopper

Moet eigenlijk in ieder huis liggen; de ouderwetse roodbruine zuignap. Trekt en duwt door vacuüm te creëren waardoor het opgehoopte afval los komt. Tevens ideaal voor het toilet en doucheputjes. Wanneer je deze bij de afvoer gebruikt, dan is het van belang eventuele plekken waar lucht of water uit kan komen dicht te maken. In de wasbak is dit bijvoorbeeld het gat wat ervoor zorgt dat de wasbak niet kan overstromen. Mocht de wasmachine zich in de keuken bevinden, kijk dan ook of er geen lucht kan ontsnappen via de afvoer waar de wasmachine slang zich in bevindt.

Gootsteen ontstoppen met cola

Een middel wat ik zelf graag gebruik is light cola van één of ander B-merk. Het bruisen van het koolzuur ‘brandt’ als het ware door de ophoping van etensresten heen. Dit kan je bijna alleen maar gebruiken bij een vrij lichte, beginnende verstopping. Maar, zeker de moeite waard om te proberen.

Gootsteen ontstoppen met baking soda

gootsteen ontstoppen baking sodaBaking soda is een wondermiddel wat vele toepassingen heeft. Er zijn zelfs mensen die er deodorant van maken! Je hebt een kopje baking soda, (hete) azijn en een liter kokend water nodig. Je gooit de baking soda allemaal in de afvoer. Gebruik desnoods een beetje water om het erin te krijgen. Vervolgens gooi je hier de azijn achteraan. De azijn en baking soda zorgen voor een chemische reactie waardoor de boel goed gaat bruisen. Als het geheel is uit gebruist gooi je er een liter heet water achteraan.

Gootsteen ontstoppen met soda

Soda (ook wel reinigingszout) is net als baking soda een wondermiddel met vele toepassingen. Zo ook voor een verstopte afvoer! Kook een liter water, doe dit in een emmer en los hier een halve zak soda in op. Vervolgens gooi je dit hete sodawater door de afvoer. Eventueel kan je ook een halve zak soda direct op de afvoer gooien en hier heet water overheen gieten tot de soda volkomen is verdwenen.

Vloeibare gootsteen ontstopper

Vloeibare gootsteenontstopper is een chemisch goedje, en een vrij heftige. Gebruik daarom altijd handschoenen. Gebruik nooit twee verschillende gootsteenontstoppers door elkaar. Dit kan zorgen voor een heftige chemische reactie. Vloeibare gootsteenontstopper is meestal een kwestie van in de gootsteen gieten, en naspoelen met water. Lees echter altijd de gebruiksaanwijzing om het maximale resultaat te behalen met je chemische ontstopper. Als er water in je gootsteen staat wat niet doorloopt, gooi dan de chemische ontstopper in het water. De ontstopper heeft een hogere dichtheid dan water en zakt dus zo de afvoer in. 24 uur laten staan en klaar is kees!

Wat niet te gebruiken om je gootsteen te ontstoppen

Naast de bovenstaande middelen lees ik vaak over andere middelen die gebruikt worden. Eén van deze middelen is koffieprut. Echter, als er vetophoping in de afvoer zit dan blijft deze koffieprut er aan plakken wat de verstopping alleen maar erger maakt. Als de leidingen geheel schoon zijn dan kan koffieprut gebruikt worden als een preventief middel om de leidingen schoon te houden. Bedenk wel: koffieprut hoort bij het GFT afval!

Ik ben persoonlijk geen fan van de korrel variant gootsteenontstopper die je veel ziet in de supermarkt. Deze korrels kunnen schade toebrengen aan de leidingen. Bij mij thuis heeft het tevens gezorgd voor een serieuze verstopping waardoor er een professional aan te pas moest komen, á 90 euro per uur. Deze raadden korrels ook ten zeerste af.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>