Gootsteen ontstoppen

Gootsteen ontstoppen

De gootsteen ontstoppen, wie heeft het niet moeten doen? Iedereen heeft weleens te maken gehad met een verstopte gootsteen. Erg vervelend zo’n verstopping in je wasbak! Gelukkig is een verstopte gootsteen ontstoppen een huishoudelijke klusje wat je eenvoudig zelf kunt doen. Er zijn tientallen huis, tuin en keukenmiddeltjes die je kunnen helpen bij het ontstoppen. Denk bijvoorbeeld aan baking soda en azijn of cola! In dit artikel vind je tips over de meest succesvolle middelen om een verstopping op te lossen. Er zijn twee grote voordelen aan deze middelen: ze zijn goedkoop en vaak ook nog eens milieuvriendelijk. Ook lichten we een aantal ‘professionele’ middelen uit voor het ontstoppen van je wasbak.

Afvoeren ontstoppen met Roger

Voorkom een verstopte gootsteen met deze tips

Waarschijnlijk ben je bij dit artikel terecht gekomen omdat je gootsteen verstopt is. Toch willen we je wijzen op een aantal tips die een verstopte afvoer in de toekomst kunnen voorkomen. Er zijn namelijk een aantal boosdoeners die ervoor zorgen dat een gootsteen verstopt raakt:

De gootsteen is geen afvalbak. De oorzaak van een verstopte afvoer komt vrijwel altijd door een combinatie van etensresten en vetresten weg te spoelen. Dat gaat even goed, maar na verloop van tijd gaat de boel zich ophopen en ontstaat er een verstopping. Ook ontstaat er een vieze geur door deze verstopte gootsteen. Vet gaat stollen en wordt erg hard. In sommige steden is de gehele riolering verstopt door alle vet en olie die we wegspoelen. Gebruik een keukenrol om de vieze vaat schoon te vegen en gooi het in de daarvoor bestemde afvalbak.

Teveel zeep gebruiken bij het handen wassen kan zorgen voor een verstopte afvoer. Zeepresten kunnen kleverig zijn waar weer andere rommel aan gaat kleven. Voorkom zeepresten dus en beperk zeepgebruik en even goed doorspoelen.

Een andere boosdoener die zorgt dat de gootsteen verstopt is, zijn haren. Haar gaat aan elkaar klitten en kan enorme proppen geven.

Een gootsteen zeef helpt bij het opvangen van viezigheid wat in de wasbak/gootsteen belandt. Eens in de zoveel tijd de gootsteen zeefje legen, en je houdt de afvoer schoon! Een andere mogelijkheid is een voedselvermaler. Deze voedselvermaler wordt in de gootsteen geplaatst. Deze vermaalt eventuele voedselresten volledig, waardoor er minder snel een ontstopping ontstaat.

Maak ook regelmatig de afvoerbuis en de zwanenhals (ook wel sifon) van je gootsteen even los. Met een goede waterpomptang is dat zo gebeurd. Zet wel even een emmer neer want er lekt waarschijnlijk wat viezig water uit de sifon. Gooi alle rommel in de zwanenhals weg en spoel deze even goed door. Zorg ervoor dat je alle onderdelen goed aandraait om lekkage te voorkomen.

Gootsteen ontstoppen met ontstoppingsveer

Gootsteen ontstoppen 1Voordat je allemaal chemische middelen door de gootsteen gaat spoelen is het aan te raden een ontstoppingsveer (ook wel rioolveer) te gebruiken. Dit is een lange, flexibele ijzeren veer die je in de afvoer doet om het opgehoopte vuil mee los te stoten en trekken. Deze veren zijn in vrijwel iedere bouwmarkt te krijgen voor een paar euro. Het is aan te raden de veer pas te gebruiken ná de zwanenhals, dus ongeveer bij de rode cirkel zoals te zien op de foto.

Breng de ontstoppingsveer al draaiend in de afvoer. Zo is de kans op beschadigen en lekkage van de buis minimaal.

Het kan tijdens het ontstoppen gebeuren dat je ontstoppingsveer vast komt te zitten. Geen nood! Door de rioolveer te draaien komt deze vaak weer los.

Elektrische Gootsteenontstopper

Geen zin in het handmatige werk van een ontstoppingsveer? Een elektrische ontstoppingsveer kan helpen. Een tijdje gelezen kwam er een loodgieter om een ontstopping te verhelpen en die had een dergelijk apparaat. Op bol.com hebben ze een vergelijkbaar apparaat, misschien minder professioneel maar.. werkt perfect!

Plopper tegen een verstopte gootsteen

Moet eigenlijk in ieder huis liggen; de ouderwetse roodbruine zuignap. Trekt en duwt door vacuüm te creëren waardoor de opgehoopte verstopping van vet en ander afval los komt. Tevens ideaal voor het toilet en het putje in de badkamer. Wanneer je deze bij de afvoer gebruikt, dan is het van belang eventuele plekken waar lucht of water uit kan komen dicht te maken om de zuigkracht te vergroten. In de wasbak is dit bijvoorbeeld het gat wat ervoor zorgt dat de wasbak niet kan overstromen. Mocht de wasmachine zich in de keuken bevinden, kijk dan ook of er geen lucht kan ontsnappen via de afvoer waar de wasmachine slang zich in bevindt. Een paar keer ‘ploppen’ met de plopper en je gootsteen zal weer spoelen als vanouds.

Hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is toch bedoeld voor het reinigen van het terras? Zeker! Maar je kan ook de gootsteen ontstoppen met een hogedrukreiniger. Er zijn speciale opzetstukken te koop in de bouwmarkt waarmee je de afvoerbuis eenvoudig schoon spuit.

Gootsteen ontstoppen met cola

Een middel wat ik zelf graag gebruik is een volle fles cola van één of ander B-merk. Het bruisen van het koolzuur ‘brandt’ als het ware door de ophoping van vet en etensresten heen. Dit kan je bijna alleen maar gebruiken bij een lichte, beginnende verstopping. Maar, zeker de moeite waard om te proberen.

Gootsteen ontstoppen met baking soda en azijn

gootsteen ontstoppen baking sodaBaking soda is een wondermiddel wat vele toepassingen heeft. Er zijn zelfs mensen die er deodorant van maken! Je hebt een kopje baking soda, (hete) azijn en een liter kokend water nodig. Je giet de baking soda allemaal in de afvoer. Gebruik desnoods een beetje water om het erin te krijgen. Vervolgens giet je hier de azijn achteraan. De azijn en baking soda zorgen voor een chemische reactie waardoor de boel goed gaat bruisen. Als het geheel is uit gebruist spoel je er een liter heet water achteraan.

Gootsteen ontstoppen met soda

Soda (ook wel reinigingszout) is net als baking soda een wondermiddel met vele toepassingen. Zo ook voor een verstopte afvoer! Kook een liter water, doe dit in een emmer en los hier een halve zak soda in op. Vervolgens giet je dit kokend water door de afvoer. Eventueel kan je ook een halve zak soda direct op de afvoer gooien en hier heet water overheen gieten tot de soda volkomen is verdwenen. Daarna de kraan even aan om te checken of alles goed doorloopt.

Vloeibare gootsteen ontstopper

Vloeibaar ontstoppingsmiddel is een chemisch goedje, en een vrij heftige. Gebruik daarom altijd handschoenen. Gebruik nooit twee verschillende gootsteenontstoppers door elkaar. Dit kan zorgen voor een heftige chemische reactie. Vloeibare gootsteenontstopper is meestal een kwestie van in de gootsteen gieten, en naspoelen met water. Lees echter altijd de gebruiksaanwijzing om het maximale resultaat te behalen met je chemische ontstopper. Als er water in je gootsteen staat wat niet doorloopt, gooi dan de chemische ontstopper in het water. De ontstopper heeft een hogere dichtheid dan water en zakt dus zo de afvoer in waardoor de verstopping zal oplossen. 24 uur laten inwerken en klaar is kees! Wil je de beste ontstopper die te koop is? Bekijk dan onze review pagina over de beste ontstoppers.

Onze favoriete vloeibare ontstopper

Persoonlijk zijn wij groot fan van de producten van HG. Zo ook de vloeibare ontstopper van HG. Je kan direct de verstopte gootsteen ontstoppen: het product is namelijk gebruiksklaar. Een groot voordeel van vloeibare ontstopper ten opzichte van een ontstoppingsmiddel op basis van korrels is dat de gootsteen verstopping nooit erger wordt.

Wat niet te gebruiken om je gootsteen te ontstoppen

Naast de bovenstaande middelen lees ik vaak over andere middelen die gebruikt worden. Eén van deze middelen is koffieprut. Echter, als er vetophoping in de afvoer zit dan blijft deze koffieprut er aan plakken. In plaats van de verstopping te verhelpen maak je het alleen maar erger. Als de leidingen geheel schoon zijn dan kan koffieprut gebruikt worden als een preventief middel om de leidingen schoon te houden. Bedenk wel: koffieprut hoort bij het GFT afval!

Ik ben persoonlijk geen fan van de korrel variant gootsteenontstopper die je veel ziet in de supermarkt. Deze korrels kunnen schade toebrengen aan de leidingen. Bij mij thuis heeft het tevens gezorgd voor een hardnekkige verstopping waardoor er een professional aan te pas moest komen, á 90 euro per uur. Deze raadden de korrels ook ten zeerste af voor het oplossen van een verstopping.

Veelgestelde vragen over het ontstoppen van de gootsteen

Wat mag niet door de gootsteen?

Om een hardnekkige verstopping van de gootsteen te voorkomen is het zaak niet zomaar alles door de gootsteen te spoelen. Daarnaast is het ook slecht voor het riool en het milieu om zomaar alles door de gootsteen te spoelen. Iets wat veel door de gootsteen wordt gespoeld en zorgt voor verstoppingen is vet. Veeg borden daarom altijd even schoon met een keukenpapiertje voordat je ze onder de kraan afspoelt. Zo komen er geen etensresten in het sifon terecht. Ook pannen met vet dien je te legen in de prullenbak. Ook medicijnen horen absoluut niet door de gootsteen gespoeld te worden. Wees in de badkamer voorzichtig met haren. Haren zorgen er vaak voor dat het doucheputje verstopt raakt.

Wat kost een gootsteen ontstoppen?

Zelf een gootsteen ontstoppen kan heel goedkoop zijn. Voor enkele Euro's koop je een zak soda en azijn waarmee de verstopping vaak verholpen kan worden. Lukt het ontstoppen van de gootsteen niet zelf? Dan kan je professionele hulp inschakelen in de vorm van een loodgieter. De gootsteen laten ontstoppen kost om en nabij de 100 euro, afhankelijk van de ernst van de ontstopping.

Hoe kan ik de gootsteen ontstoppen?

Er zijn diverse methodes om een gootsteen te ontstoppen. Er kan eerst geprobeerd worden de verstopping te verhelpen met een plopper. Je kan de afvoerbuis vaak ook vrij maken met een ontstoppingsveer. Als dat niet lukt zijn er diverse huis- tuin- en keukenmiddeltjes zoals azijn met soda. Werkt dat niet? Probeer dan een professionele gootsteen ontstopper van een gerenomeerd merk. Een merk ontstoppingsmiddel waar wij groot fan van zijn is HG.

Hoe werkt een ontstopper?

Een ontstopper is eenvoudig in gebruik. Je plaatst de grote zuignap op afvoerputje in de gootsteen en houdt de overloop van de gootsteen dicht. Dit kan het beste met een stuk tape. Vervolgens is het een kwestie van duwen en trekken met de ontstopper wat zorgt voor verplaatsing van water in de afvoer.

Wat is het beste middel om je gootsteen te ontstoppen?

Azijn en soda werken goed om je gootsteen mee te ontstoppen. Dit is vaak afdoende. Lukt het niet om op deze manier je gootsteen te ontstoppen? Dan zijn de gootsteenontstoppers van HG een echte aanrader.

Kun je met schoonmaakazijn ontstoppen?

Je kan een combinatie van soda en schoonmaakazijn gebruiken om de gootsteen te ontstoppen. Gooi een flinke hoeveelheid soda in de afvoer. Spoel er vervolgens een ruime hoeveelheid (hete) schoonmaakazijn achteraan.

Wat lost haren op in afvoer?

Haren in de afvoer van de douche kan je vaak goed wegspoelen met kokend water. Maak het doucheputje open en giet er een ruime hoeveelheid kokend water in. Werkt dit niet? Dan kan een chemische ontstopper helpen.