Doucheputje stinkt!

Doucheputje stinkt!

Omdat er regelmatig wordt gedoucht, zal er veel vies water door het doucheputje verdwijnen. Vooral gezinnen waar mensen met lang haar wonen, kan de doucheput nog wel eens verstopt raken. Elke keer wanneer je dan onder douche stapt denk je…uhhh wat ruik ik nou? Denk niet dat de stank vanzelf verdwijnt. Je moet je doucheputje schoonmaken om verlost te raken van de vieze geur.

Verstopping van het doucheputje

Meestal zal een verstopping van een doucheputje stank veroorzaken. Opgehoopte haren, huidschilfers, shampooresten en meer van dit soort viezigheid kunnen verstoppingen veroorzaken. De rommel wordt nat en dan droogt het weer iets aan en vervolgens wordt het weer vochtig door het douchen. Schimmels kunnen zich ook nog eens gaan ontwikkelen in de afvoer. Schimmels vinden viezigheid van zeepresten en haren een heerlijk om op te gedijen. Het doucheputje kan ook gaan stinken door een lekkende afvoer. Dit merk je doordat er een typische rioollucht in de badkamer hangt.

Voorkomen stinkend doucheputje

Beter voorkomen dan genezen is een veel gehoorde kreet. Ook met betrekking tot de badkamer en vieze luchtjes is dit van toepassing. Het niet of onvoldoende schoonmaken van de doucheruimte kan ook tot stankoverlast leiden. Zorg dat je steeds de doucheruimte regelmatig goed schrobt en de doucheput ontdoet van haar en andere viezigheid.

Zeefje

Wanneer je een traditioneel doucheputje hebt kun je deze tijdens een douchebeurt voorzien van een zeefje. Dit scheelt al enorm veel haar etc. Ook het regelmatig doorspoelen met soda is een prima tip om verstopping te voorkomen.

Voor welk doucheputje kun je kiezen?

Op het gebied van een doucheput, heb je best heel wat keus. Wordt je badkamer gerenoveerd of krijg je zelfs een geheel nieuwe doucheruimte, dan kun je tegenwoordig kiezen voor een doucheput of een douchegootje.

Traditionele doucheput

Een doucheputje is gemiddeld 10 tot 20 cm. breed. Het is een compacte vorm. Met een kleine douche is een doucheputje de beste uitrusting.

Een doucheputje is vele malen goedkoper dan een douchegoot. Voor een klein budget is dit de juiste optie.

Een doucheputje kun je krijgen in een aantal stijlen. De ronde vorm gaat meer naar de landelijke, klassieke kant en wanneer je een moderne strakke stijl mooi vindt is een vierkante of driehoekige vorm een prima keus.

De douchegoot

Een douchegoot is 60 tot 90 cm en vrijwel altijd langwerpig. Een douchegoot staat fantastisch in een wat grotere doucheruimte en heeft een mooie, strakke uitstraling. De douchegoot wordt geïntegreerd in de vloer. Een moderne badkamer is helemaal af met een douchegoot!

Een douchegoot is gelijkvloers en ligt dus op hetzelfde niveau van de tegelvloer. Je kunt er dus niet met je tenen tegen aan stoten. Er is weinig inbouwdiepte nodig en dus toepasbaar in zowel een gerenoveerde als een nieuwbouw badkamer.

Vormen

Zowel de doucheput als de douchegoot kan worden geleverd in verschillende vormen. De meest voorkomende vorm douchegoot is langwerpig maar kan ook worden geleverd in bijvoorbeeld een halve cirkel. Wil je geen strakke vorm, dan is voor een halve cirkelvorm een goede keus. Een halve cirkelvorm ziet er uniek uit en past in een klassieke badkamer.

De doucheput in een ronde vorm past vrijwel in elke stijl badkamer. Deze traditionele vorm is er in een aantal uitvoeringen. Kies je voor een vierkant model doucheput dan zal deze prima passen bij een strak lijnenspel. Wil je een geheel andere vorm? Dan kan gekozen worden voor een driehoekige vorm. Gedurfd en past vrijwel altijd bij een strakke stijl.

Verstoppingen verhelpen

Azijn/soda

Zelf een verstopping van je doucheput verhelpen kan prima. De azijn/soda oplossing geeft goede resultaten. Meng in een emmer een pakje soda met een halve liter azijn. Langzaam in de afvoer gieten en een nachtje laten weken. Dus dan ook geen gebruik meer maken van de douche. Daarna de afvoer doorspoelen met een liter heet water.

Soda/heet water

Meng gewone huishoudsoda met een liter gloeiend, heet water en giet dit in de afvoer. Een nachtje afwachten en doorspoelen met nog is een liter heet water. Soda zorgt ervoor dat vetresten op worden gelost.

Doucheputje

Haal het roostertje van het doucheputje en schroef het dekseltje los. Vieze troep met de hand verwijderen en met een oude afwasborstel goed boenen. Nu het bovenstaande advies gebruiken om de afvoer te ontstoppen. Je kunt daarna testen of het water beter wegloopt door de koude douche aan te zetten op de hoogste stand. Loopt het water weer soepeltjes weg, dan kun je alles weer op zijn plaats leggen en de put dicht monteren.

Rubberen ontstopper

De rubberen ontstopper in zijn geheel over het doucheputje zetten. Er mogen geen kieren te zien zijn. Ga nu hard pompen. Dit werkt niet altijd maar is wel de meest vriendelijke manier om een verstopping te verhelpen.

Cola

Cola werkt als roestwerend middel, maar kan ook goed worden gebruikt bij een verstopte afvoer. Giet een fles cola helemaal leeg in de afvoer en wacht een minuut of 20. Daarna heet water door de afvoer gieten. Deze methode is geschikt voor kleine verstoppingen.

Ontstoppingsveer gebruiken

Bevindt de verstopping zich verder in de afvoer dan is het gebruik van een ontstoppingsveer een aanrader. Deze ontstoppingsveer is een flexibele stalen kabel die zich door de afvoer plooit. Het is de bedoeling de veer zo ver mogelijk de afvoer in te duwen en daarna aan de slinger te draaien. De verstopping wordt door het draaien vrijgemaakt. Daarna nog even met heet water en soda aan de gang en je stinkende doucheputje ruikt weer zoal hij moet ruiken.

Loodgieter/agressieve middelen

Kom je er niet meer uit, dan kun je altijd een nog wat agressiever middeltje gebruiken. HG is het meest bekende merk waarmee ja onstoppingen te lijf kunt gaan. De HG vloeibare ontstopper is gebruiksklaar en kan worden gebruikt om doucheput, toilet of wastafel te ontdoen van een verstopping. De HG duo ontstopper is geschikt voor ernstige verstoppingen.

Loodgieter

Helpen deze middelen ook niet of wil je geen agressieve middelen in je afvoer, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een loodgieter te bellen. De loodgieter heeft alle middelen tot zijn beschikking om ernstige verstoppingen op te lossen en dit over het algemeen op een milieuvriendelijke manier.