Ontstoppingsveer gebruiken, hoe doe je dat?

Ontstoppingsveer gebruiken, hoe doe je dat?

Is je toilet verstopt? Of heb je een verstopping in de gootsteen? Dan zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een ontstoppingsveer is één van de meest praktische en doeltreffende mogelijkheden. Ontdek in dit artikel hoe en wanneer je een ontstoppingsveer gebruikt!

Ontstoppingsveer: een goed hulpmiddel voor verstopte sanitaire voorzieningen

Misschien heb je weleens van een ontstoppingsveer gehoord, maar weet je toch niet goed wat het precies is of wat je ermee kan doen. In dat geval is het handig om er meer over te weten te komen, want dit hulpmiddel komt in verschillende situaties goed van pas. Een ontstoppingsveer maakt het je namelijk mogelijk om zelf je toilet of andere sanitaire voorzieningen te ontstoppen.

Maar wat is een ontstoppingsveer nu precies? De ontstoppingsveer is een dunne flexibele spiraalveer die gemaakt is van staal. Het wordt ook wel trekveer genoemd. Door de spiraalvorm verliest het niet aan flexibiliteit waardoor het leidingen minder snel beschadigt. Het is handig om te weten dat er verschillende soorten ontstoppingsveren bestaan. Ze verschillen vooral in lengtes en diktes. Welk model je het best kiest hangt af van de plaats waar de ontstopping zich voordoet. Je hebt daarnaast de keuze tussen een automatische en handmatige trekveer. Een automatisch model werkt iets makkelijker, maar met een handmatige ontstoppingsveer voel je sneller aan wat er aan de hand is. Elk model is voorzien van een handvat waarmee je de veer door het sifon en de leidingen kan duwen en zo de blokkade kan losdraaien.

Kies het juiste model afhankelijk van de verstopping

Zoals je hierboven al kon lezen, zijn er diverse modellen van ontstoppingsveren verkrijgbaar. De juiste keuze hangt vooral af van waar de verstopping plaatsvindt. Bij een verstopte toilet afvoer kan je een normale ontstoppingsveer gebruiken. Hetzelfde geldt als je de afvoer van je douche of bad moet ontstoppen. Als je hier voor een zwaardere veer kiest, kan het namelijk moeilijk door de bochten komen onder de badkuip waardoor het de afvoerpijp beschadigt.

Voor het ontstoppen van je wasmachine afvoer gebruik je dan weer beter een kleinere veer. Deze verstoppingen zijn namelijk over het algemeen snel op te lossen en gaan meestal recht naar beneden gevolgd door een bocht. Is je keuken afvoer verstopt? Kies dan voor een ontstoppingsveer met een afmeting van 3-5 meter. Dit zou voldoende moeten zijn. Voor het ontstoppen van de hoofdafvoer gebruik je dan weer beter een veer met een grotere diameter. Vaak is er in dat geval ook een rioolboor nodig. Je kan dit gereedschap huren voor enkele uren, maar het is wel belangrijk om te weten dat het niet zo simpel om te gebruiken is als je er geen kennis van hebt. Bij twijfels schakel je dus het best een vakman in.

Wanneer gebruik je de ontstoppingsveer?

Het is belangrijk om te weten dat een ontstoppingsveer niet als eerste oplossing gebruikt wordt. Meestal wordt er pas naar gegrepen wanneer de klassieke ontstopper of een ontstoppingsmiddel niet voldoende werkt.

De ontstoppingsveer kan op dat moment de perfecte oplossing bieden voor een verstopte afvoer of leidingen! Voordat je een ontstoppingsveer gebruikt, is het dus belangrijk dat je eerst met andere middeltjes experimenteert. Wanneer er niets anders helpt, gebruik je de veer. Bekijk het als een laatste optie voordat je een loodgieter inschakelt.

Zo gebruik je een ontstoppingsveer

Heb je al verschillende middelen gebruikt voor het ontstoppen van je toilet maar lijkt het niet te helpen? Dan is het tijd om met de ontstoppingsveer aan de slag te gaan. Maar hoe gebruik je het eigenlijk?

Een ontstoppingsveer is in principe helemaal niet moeilijk om te gebruiken. Zeker niet als je onderstaand stappenplan opvolgt;

Stappenplan ontstoppingsveer gebruiken

  1. Leg een oude handdoek klaar waarmee je de viezigheid kan opvegen.
  2. Rol de ontstoppingsveer helemaal uit en haal bobbels en vouwen eruit.
  3. Duw het uiteinde van de veer in de verstopte afvoer.
  4. Duw, trek en draai bij eventuele bochten om de blokkade te lokaliseren.
  5. Draai, duw en trek aan het handvat wanneer je de blokkade voelt. Het is wel belangrijk dat je het in die volgorde doet.
  6. Trek de ontstoppingsveer voorzichtig de afvoer weer uit met een handdoek.
  7. Spoel de toilet door of zet de kraan aan om te kijken of de ontstopping weg is.

Wat als het niet lukt?

Heb je bovenstaand stappenplan nauwkeurig opgevolgd en lukt het je alsnog niet om je afvoer of toilet te ontstoppen? Dan is het probleem waarschijnlijk te hardnekkig om zelf te verhelpen. In dat geval is het dus aangeraden om beroep te doen op een ervaren loodgieter. Op die manier ben je ook zeker dat je niets beschadigd waardoor je oplopende kosten vermijdt.