Wasmachine schoonmaken tips 2019

wasmachine schoonmakenStinkt de wasmachine? De wasmachine schoonmaken is iets dat regelmatig moet worden gedaan. Zeep, huidvet en kalkaanslag zorgen dat een wasmachine achteruit gaat en gaat stinken. De levensduur van de machine kan verlengd worden door goed onderhoud, maar hoe doe je dat?

Wasmachine schoonhouden

Het is belangrijk dat zeepresten geen vetluis kunnen veroorzaken. Haal het zeepbakje om de twee weken uit de wasmachine en maak het schoon. Draai tweemaal per maand een kookwas. Door de hitte van 90 C krijgen bacteriën weinig kans. Je kunt 2 eetlepels soda mee laten draaien tegen kalkaanslag.


Wasmachine reinigen

Maak de wasmachine leeg. Haal de stekker uit het stopcontact. Je kunt kalkaanslag verwijderen met natuurazijn, soda of een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines. Voor het schoonmaken heb je een sopje soda, een vaatdoek, een(afwas)borstel en keukenpapier nodig.

Wat is vetluis?

Vetluis (ook wel wasluis) klinkt alsof het om een luizensoort gaat maar dat is het niet. Het zijn zeepresten, huidschilfertjes, stof en huidvet wat uit wasgoed wordt gewassen. Het is smurrie waar veel bacteriën in groeien en na een tijdje gaat je was vies ruiken. Tevens kan je last krijgen van een stinkende wasmachine. Vetluis kan zelfs zwarte vlekken in wasgoed achterlaten. Je kunt de kans op vetluis verkleinen door regelmatig een was op 90 C te draaien. Regelmatig een schoonmaakbeurt is ook noodzakelijk.


Stap voor stap wasmachine schoonmaken

De manchetrand achter de deur van je wasmachine is een broeiplaats voor bacteriën. De manchet bevat een kier waar zich vetluis vormt. Vetluis is grijs. Het is het beste om de rand eerst schoon te maken met keukenpapier. Duw tussen de rubberen delen, veeg viezigheid eruit en reinig de hele ring. Na het verwijderen van vuil, reinigen met een uitgeknepen vaatdoek. Pas bij het schoonmaken van de ring op voor scherpe dingetjes die in de ring zijn gevallen. Zelf heb ik een keer een stuk glas in mijn vinger gekregen door onoplettendheid.

Zeepbakje vies?

Wasmiddelen maken het zeepbakje snel vies. Je kunt het met een afwasborstel schoonmaken. Haal het bakje uit de wasmachine zodat je overal bij kunt en reinig ook achter het zeepbakje.

wasmachine reinigen

Achter het zeepbakje schoonmaken

Als het zeepbakje schoon is kun je de ruimte achter het zeepbakje ook schoonmaken, maar ga niet diep met je hand in het gat. Er kunnen scherpe randjes zitten. Borstel zeepresten die je tegenkomt weg en gebruik keukenpapier en de uitgeknepen vaatdoek.

Wasmachine trommel schoonmaken

Om de trommel schoon te maken kan je natuurazijn, soda of een tablet voor de vaatwasser laten meedraaien. Soda ruikt frisser dan azijn, dus veel mensen kiezen voor soda. Doe twee eetlepels soda in de trommel en draai de machine op 90 C. Soda helpt ook tegen kalkaanslag.


Buitenkant wasmachine reinigen

Om de buitenkant van je wasmachine te reinigen begin je bovenaan. Haal de bovenkant leeg en maak schoon met een vaatdoek en een sopje met soda. Neem daarna de buitenkant van de machine af en poets hem desnoods nog wat op met een droge theedoek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>