Wasmachine stinkt

Wasmachine stinkt

Een stinkende wasmachine is erg vervelend. Naast de stank uit de wasmachine zelf kan het ook voorkomen dat je schone was gaat stinken of dat er zelfs vlekken op je was terecht komen. Maar hoe verhelp je een wasmachine die stinkt?

Stinkende wasmachine door vetluis

Dé reden voor een stinkende wasmachine is vetluis. Maar wat is vetluis precies? Vetluis (ook wel wasluis) is viezigheid die achterblijft na het wassen. Het is een vettig goedje wat bestaat uit huidvetten, huidschilfers en onopgelost wasmiddel. Je herkent vetluis aan de kenmerkende rioolgeur. Ook de pasgewassen was ruikt niet schoon. Vetluis hoopt zich op en is in de trommel en tussen de rubbers van de wasmachine terug te vinden als een grijze smurrie.

Wat interessant is om te weten, is dat vetluis tegenwoordig een groter probleem vormt dan vroeger. We wassen op een lagere temperatuur van 30 tot 40 graden terwijl de vetluisbacterie pas dood gaat bij een temperatuur van 57 graden of hoger. Ook is bleek niet langer een bestanddeel in moderne wasmiddelen. Dit zorgt er ook voor dat de bacterie ongeremd is. Als laatste punt wordt er minder water gebruikt bij het draaien van een wasprogramma. Dit zorgt ervoor dat wasmiddel niet altijd even goed kan wegspoelen. Zelfs de beste wasmachines die te koop zijn vandaag de dag kampen met dit probleem.

Stinkende wasmachine voorkomen

Wanneer een wasmachine stinkt, dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. Echter, je wil natuurlijk dat dit probleem niet terugkeert na een paar maanden. Gebruik wasmiddel daarom met mate. Resten van wasmiddel zijn een perfecte broedplaats voor vetluisbacteriën. Bekijk de verpakking van je favoriete wasmiddel goed zodat je weet hoeveel wasmiddel je precies moet toevoegen. Is de was niet zo vies? Kies er dan zelfs voor om wat minder wasmiddel toe te voegen. Meer wasmiddel zorgt enkel en alleen voor meer vetluis en daaropvolgend een stinkende wasmachine. Heb je een erg vieze was gehad waar je vrij veel wasmiddel bij nodig had? Laat de wasmachine dan nog een keertje naspoelen zodat de zeepresten verdwijnen.

Stinkende wasmachine verhelpen

Een stinkende wasmachine is gelukkig vrij eenvoudig om te verhelpen. Je dient deze stappen met enige regelmaat te herhalen zodat de stank in de wasmachine niet meer terugkeert.

  • Wanneer je klaar bent met wassen zet je de deur van de trommel én het zeepbakje open. De vetluisbacterie heeft een vochtige omgeving nodig om te kunnen bestaan. Laat alles dus goed drogen!
  • Zoals eerder al gemeld, let op de hoeveelheid die wordt aangeraden en gebruik eventueel zelfs nog iets minder.
  • Gebruik geen poeder wasmiddel. Wasmiddelen gebaseerd op poeder lossen minder goed op waardoor er sneller resten achterblijven. Gelukkig zijn de beste wasmiddelen vaak al vloeibaar.
  • Er hoopt zich een hoop wasmiddel op in de lade waar je het wasmiddel in doet. Die lade is vaak makkelijk uit de wasmachine te halen. Laat de wasmiddel lade een keer meedraaien in de vaatwasser en hij is weer brandschoon.
  • Heeft je wasmachine een speciaal reinigingsprogramma voor de machine? Gebruik die dan 1 á 2 keer per maand. Het betreft hier vaak een stoomprogramma wat zeer geschikt is om de vetluisbacterie te doden.
  • Last van hardnekkige vetluis? Veeg de vetluis zo goed als het kan uit de rubbers met een oude doek. Draai hierna een wasje op 90 graden met een paar oude handdoeken en 2 vaatwastabletten. Je kan hiervoor eventueel ook soda gebruiken. Ook zijn er speciale wasmachine reinigers die je kan inzetten tegen een stinkende wasmachine.

Wasmachine stinkt door afvoer

Een wasmachine kan gaan stinken als de afvoer niet goed wordt onderhouden. Dit komt vaak voor bij de flexibele afvoerslang waar de wasmachine mee is verbonden. Er kan vuil en drab achterblijven in de afvoerpijp, waardoor het kan gaan stinken. Het is aan te raden om de slang om de paar weken schoon te maken met sop en een oude doek, en eventueel een kleine ontstoppingsveer. Als je dit niet regelmatig doet, kan de afvoer verstopt raken. Het is dus beter om het schoon te houden dan om het later op te lossen. Als je een afdichting rubber gebruikt tussen de slang en de afvoer, zul je geen last hebben van stank, maar het is wel belangrijk om te blijven controleren of er geen verstoppingen ontstaan.