Beste wasmachine

Beste wasmachine

Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachines zijn er veel keuzes te maken. Wat is voor jouw situatie het passende laadvermogen? Welk model past het beste in jouw wasruimte? Daarnaast zijn er veel wasmachinemerken die elk weer een heleboel verschillende types wasmachines in het assortiment hebben. Door het grote aanbod kan het misschien lastig zijn om de juiste keuze te maken. Uiteraard wil je een goed apparaat dat de beste prestaties levert en daarom is het goed van tevoren te bekijken welke eisen je aan je nieuwe wasmachine stelt. Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet!

Mate van energiezuinigheid

Het is natuurlijk een belangrijk kenmerk van je nieuwe wasmachine: de energiezuinigheid. Hoe zuinig een apparaat is, is terug te vinden op het energielabel. Het energielabel loopt van A tot G, waarbij A het zuinigst en G het minst zuinig is. Deze indeling is nieuw en in gebruik sinds 1 maart 2021. Bij de oude indeling werd soms gebruik gemaakt van plussen achter de A (bijvoorbeeld A+++). Hoe meer plussen, hoe zuiniger het apparaat. Deze indeling komt dus te vervallen, maar het is mogelijk dat je hem nog tot december 2021 tegenkomt in de winkel. Dat komt omdat fabrikanten geen nieuw label hoefden te maken voor modellen die voor 1 november 2020 gemaakt werden. Let naast het energielabel ook op het energieverbruik per 100 wasbeurten. Dat is een goede manier om de verschillende types wasmachines met elkaar te vergelijken. Op het energielabel vind je tevens informatie over het waterverbruik van de wasmachine. Over het algemeen zijn de energiezuinige wasmachines duurder, maar omdat ze minder stroom verbruiken zijn ze uiteindelijk voordeliger in gebruik, wat je terugziet op je elektriciteitsrekening.

Het laadvermogen van de wasmachine

De hoeveelheid kleding of textiel die er tegelijkertijd in de wasmachine gewassen kan worden wordt aangegeven door het vulgewicht of laadvermogen. Als je alleen woont, heb je voldoende aan een wasmachine met een laadvermogen van vijf tot zeven kg. Heb je een of twee kinderen dan wordt geadviseerd te kiezen voor een vulgewicht van acht à negen kg. Heb je meer kinderen en heb je bovendien nog meer textiel te wassen, zoals kleden en/of dekens van huisdieren? Kies dan voor een wasmachine met een laadvermogen van 10 kg. Hoe vaak je van plan bent te gaan wassen is ook van invloed op je keuze voor een bepaald laadvermogen. Was je een dag in de week al het opgespaarde wasgoed, dan is een wasmachine met een hoger vulgewicht een goede optie. Was je daarentegen bijna elke dag, dan volstaat een machine met een lager vulgewicht ook uitstekend. Het laadvermogen geldt voor kleding en textiel van katoen; bij fijne was wordt geadviseerd om de trommel van de wasmachine maar voor de helft te vullen, zodat het wasgoed niet beschadigd kan worden.

Het geluidsniveau van de wasmachine

Vraag je, vóór je een nieuwe wasmachine aanschaft, af waar je het apparaat wil plaatsen, om rekening te kunnen houden met eventuele geluidshinder bij het centrifugeren. Kies voor een stille wasmachine als je hem vlakbij de slaapkamer of de woonkamer wil installeren. Het geluidsniveau wordt weergegeven in dB (decibel). Het geluid van een 78 dB producerende wasmachine wordt als luid bestempeld; 74 tot 77 Db is normaal. Produceert de wasmachine 72 of 73 dB dan is hij stil en bij 71 dB zelfs extra stil. Uiteraard kun je prima een iets minder stille wasmachine bij je slaapkamer plaatsen als je niet van plan bent ’s nachts te wassen.

Het toerental van de wasmachine

Het toerental van de wasmachine is er verantwoordelijk voor hoe droog of nat je wasgoed na het wassen is. Het toerental heeft betrekking op het aantal rondjes per minuut van de trommel tijdens het centrifugeren. Een hoog toerental leidt tot een drogere was, waardoor het minder lang in de droger of aan de waslijn hoeft te drogen. Zo bespaar je energie, tijd en geld. Bij een aantal wasmachines kan je zelf het gewenste toerental kiezen. Het toerental wordt weergegeven in rpm (rounds per minute). Het restvochtpercentage bij 1200 rpm is 52%, bij 1400 rpm 50% en bij 1600 rpm 44%.

Het gebruiksgemak van de wasmachine

Het woord zegt het al: het gaat om de eenvoud waarmee de wasmachine te gebruiken is. Dat begint al bij het deurtje: is de was makkelijk in en uit de machine te krijgen? Het antwoord op deze vraag hang nauw samen met de ruimte en de manier waarop de wasmachine bij je thuis geplaatst gaat worden. In sommige gevallen geniet een voorlader de voorkeur, in andere gevallen een bovenlader. Bij een voorlader bevindt het deurtje zich aan de voorkant van de wasmachine. Bij een bovenlader zit dit deurtje in de vorm van een klep aan de bovenkant van het apparaat. Een overzichtelijk en eenvoudig bedienbaar display draagt ook bij aan het gebruiksgemak. Weet je graag wanneer je was klaar is om gedroogd te worden, dan kun je kiezen voor een wasmachine die een geluidssignaal afgeeft na afloop van het wasprogramma. Apparaten met een voorprogrammeerfunctie stellen je in staat de wasmachine te laten starten op het tijdstip dat jou het beste uitkomt. De allernieuwste wasmachines zijn zelfs te bedienen met behulp van een app en hebben een programma waardoor de wasmiddellade automatisch schoongemaakt wordt.

Slimme opties

Slimme opties zijn een aantal praktische toevoegingen aan het gebruiksgemak van de wasmachine. Voorbeelden hiervan zijn de automatische dosering van het wasmiddel en de beladingsherkenning. Met beladingsherkenning wordt de exacte hoeveelheid stroom en water berekend die nodig is om het wasgoed zo schoon mogelijk te krijgen. Een andere slimme optie is de mogelijkheid om het programma even op pauze te zetten als je nog gauw een vergeten kledingstuk bij in de wasmachine wil stoppen. Ook zijn er wasmachines die de programmafunctie Voorstrijken hebben. Dit voorstrijken gebeurt al tijdens het wasprogramma door de wasmachine zelf. Heb je nu snel even die ene broek of je lievelingsshirt nodig? Dan kun je kiezen voor de optie SingleWash. Met de speciale QuickStart knop waarmee sommige wasmachines uitgerust zijn kun je de wasmachine extra snel een was laten draaien.