Zo verwijder je de lastigste vlekken uit je meubels

Zo verwijder je de lastigste vlekken uit je meubels

Woon je in een huis met kids, huisdieren of een rommelige partner? Dan ben je waarschijnlijk niet onbekend met een nieuwe vlek in de bank of het tapijt. De een is makkelijker te verwijderen dan de ander. Bloed-, vet-, en grasvlekken zijn een aantal van de lastigste vlekken om uit je meubilair te krijgen. In dit artikel geven we hiervoor een aantal handige tips.

Bloedvlekken

Een klein wondje of een plotselinge bloedneus kan zorgen voor een vervelende vlek op je meubilair. Je hebt de beste kans om dit uit stof te krijgen als je er snel bij bent.

Pak gelijk een katoenen doek en maak het nat met koud water, aangezien koud water het bloed verdunt. Wring de doek uit over de vlek en leg hem er daarna voorzichtig op. Laat ‘m liggen totdat het doek verzadigd is met het bloed. Ook een speciale vlekverwijderaar voor bloed kan hierbij handig uitkomen.

Kom je een oude bloedvlek tegen? Dep dan een katoenen doek met koud water op de vlek totdat er geen bloed meer vanaf komt. Daarna kan je een mengsel van baking soda en azijn aanbrengen op het koude water. Laat het indrogen, zodat je daarna de restanten van het mengsel met de stofzuiger eraf kunt halen.

Vetvlekken

Vetvlekken in kleding kun je het best verwijderen met wasbenzine, of zelfs met melk! Maar dit zijn misschien niet de beste opties, omdat het beide naar kan gaan ruiken en je de stof van je meubilair over het algemeen niet zomaar in de wasmachine kan stoppen.

Een stoffen bank kan je daarom beter behandelen met een beetje afwasmiddel op een zachte spons. Maak het vooral niet te nat, en wrijf de vetvlek niet verder in! Deppen en vegen zijn de juiste manieren om de vlek uit de stof te krijgen. Vetvlekken in leren banken kan je het best behandelen met zuiveringszout of talkpoeder. Laat het een aantal uur intrekken en veeg het daarna weg met een droge, zachte doek.

Grasvlekken

Een grasvlek in een lichte stof kan een uitdaging zijn. Door een mengsel te maken van warm water en groene Biotex kan het echter dat je deze vlek er wel uit krijgt. Gebruik een zachte doek. Nogmaals is het hier belangrijk dat je dept en niet wrijft. Laat het mengsel op z’n minst een half uur intrekken, behandel het daarna met warm water en laat het goed drogen.

Handig om te weten

Is de vlek zo erg, dat je bij voorbaat al denkt dat je hem niet kunt verwijderen? Dat is natuurlijk enorm zonde, vooral als je duur meubilair hebt. Als je zelf je meubels hebt beschadigd, kan het zijn dat je deze kan laten vergoeden door je inboedelverzekering, indien je een allrisk dekking hebt. Heeft bezoek gezorgd voor een vet-, bloed- of grasvlek? Dan kunnen zij dit misschien wel verhalen op hun aansprakelijkheidsverzekering. De vergoeding en voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Om te weten wat er precies wordt vergoed vanuit diverse inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen, kun je gemakkelijk verschillende aanbieders van een woonverzekering vergelijken.

Het is in deze gevallen belangrijk om de vlek zelf nog niet te behandelen en contact op te nemen met de verzekeraar. Mocht je het namelijk erger maken, dan kan het dat je door eigen toedoen geen recht meer hebt op een vergoeding.

Een vlekvrij interieur

Je hebt je interieur waarschijnlijk met veel zorg samengesteld. Het is dus ontzettend balen als een vervelende vlek je geliefde meubilair heeft beschadigd. Maak daarom gebruik van de bovenstaande tips om ervoor te zorgen dat je weer kunt genieten van een vlekvrije woning.