Vetvlekken uit kleding verwijderen

Vetvlekken uit kleding verwijderen

Het krijgen van een vetvlek in je kleding is zo gebeurt. Ook al probeer je niet te knoeien met je eten, soms is door een onverwachte beweging snel een vetvlek gecreëerd. Vooral vlekken op effen bovenkleding vallen direct op. Je kledingstuk hoeft echter niet direct te zijn geruïneerd. Er zijn genoeg methodes om vetvlekken te verwijderen en je kledingstuk er weer acceptabel uit te laten zien.

Welke vetvlekken?

Tijdens het koken is het handig om, vooral bij net nieuwe kleding, een schort of iets dergelijks te dragen. Zo voorkom je dat opspattende boter of olie direct op je kleding komt. Tóch een vetvlek in je kleding? De volgende tips zorgen er voor dat je de vlekken snel kan verwijderen.

Wasbenzine

Deppen met wasbenzine wil nog wel eens helpen. Dep wat wasbenzine op de vetvlek en was het kledingstuk vervolgens op de normale temperatuur van de wasmachine. Ook vetvlekken die al een poosje aanwezig zijn verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Tandpasta

Tandpasta kan prima gebruikt worden om een vetvlek mee weg te werken. Smeer tandpasta op de vetvlek en laat helemaal opdrogen. Nu afspoelen met koud water en het kledingstuk in de wasmachine wassen.

Melk

Halfvolle melk over de vlek gieten en 15 minuten laten intrekken. Daarna direct in de wasmachine.

Afwasmiddel

Onverdunde afwasmiddel op de vetvlek aanbrengen. Goed inwrijven met een doekje. Niet uitspoelen maar samen met het afwasmiddel in de wasmachine deponeren en op een gewoon wasprogramma draaien.

Onvermijdelijk

Soms is het onvermijdelijk om een vetvlek in je kleding te krijgen. Vooral kinderen hebben er een handje van om kleding regelmatig te voorzien van vlekken. Gelukkig zijn er veel handige tips om vetvlekken te doen verdwijnen.

De meeste vetvlekken kunnen worden verwijderd met afwasmiddel. Wel altijd even controleren of dit ook kan met een kwetsbare stof. Beschadigingen en verkleuringen van je dure kledingstuk, heb je niks aan. De vlek moet verdwijnen zonder dat je het aan de stof kunt zien dat er een vlek zat. Probeer op een onopvallend stukje stof hoe het anti-vlekkenmiddel zich laat zien. Wel altijd proberen om de vlek zo snel mogelijk te lijf te gaan. Hoe sneller hoe beter.

Hardnekkige vlek

Hardnekkige vlekken verdwijnen niet in één keer. Probeer dit wel na te streven. Doe een eetlepel waspoeder of wasmiddel in een kom met koud water. Wrijf af en toe even over de vlek of gebruik een borsteltje. Het wasmiddel dringt diep in de vezels. De vlek zal doordrongen worden met het wasmiddel. Na het inweken is het verstandig de vlek met koud water af te spoelen en te wassen in de wasmachine op de gebruikelijke temperatuur.

Soorten vet

Jus, olievlekken, frituurvet en vette zalf zijn voorbeelden van vet wat op je kleding kan komen. Het verwijderen uit kleding wordt steeds lastiger wanneer de vetvlek er al een poosje zit. Hieronder vindt je nog wat handige adviezen die je kunnen helpen om je kleding weer brandschoon te krijgen.

Ouderwetse Sunlightzeep

Een ouderwets, maar probaat middel. Ook te gebruiken op kwetsbare kleding. Dompel de zeep in heet water (klein hoekje) en wrijf zachtjes over de vetvlek. De vlek mag helemaal bedekt zijn met een witte waas. De zeep rustig laten opdrogen en gewoon draaien in de wasmachine.

Leren kleding

Vetvlekken op leren kleding kunnen het beste worden verwijderd met talkpoeder. Strooi de poeder op de vlek en laat een uurtje intrekken. Dan vervolgens er af vegen met een doekje of zacht borsteltje. Is de vlek nog niet helemaal verdwenen? Herhaal dan het proces.

Grauw papier

Je kunt als grauw papier bijvoorbeeld een fruitzak van de groenteboer gebruiken. Maar ook dat grove, ouderwets grijze toiletpapier voldoet prima. Leg met de ruwe kant op de vetvlek en strijk er met een zo warm mogelijke strijkbout overheen. Het vet trekt in het papier. Herhalen net zo lang tot het vet is verdwenen.

Droogshampoo plus Dreft

Spuit eerst een beetje droogshampoo op de vlek en daarna smeer je er wat Dreft overheen. Laten intrekken, uitspoelen en wassen op een normaal wasprogramma.

Schijfje citroen

Citroen heeft een enigsinds blekende werking en zal vooral bij een witte bloes prima zijn om een vetvlek te verwijderen. Dep met een schijfje citroen over de vetvlek en daarna met wat water deppen. Dan droogdeppen tot de vlek is verdwenen.

Bovenstaande tips kunnen allemaal worden gebruikt om een vlekje weg te werken. Het ene product zal beter helpen dan het andere. Probeer altijd bij kwetsbare kleding op een onzichtbaar plekje uit of het anti-vlekmiddel geschikt is voor jou specifieke bloes of broek.