Afvoer verstopt? Gebruik deze tips!

Afvoer verstopt? Gebruik deze tips!

Loopt het water in de gootsteen niet meer weg of sta je tijdens het douchen in een laag water? Dan is de afvoer hoogstwaarschijnlijk verstopt. Wat kun je doen als je afvoer verstopt is geraakt? In dit artikel geven we verschillende tips om van een verstopte afvoer af te komen, maar ook om een verstopte afvoer te voorkomen.

De voornaamste oorzaken van een verstopte afvoer

Als het water niet meer door het afvoerputje wegloopt, kunnen er verschillende oorzaken zijn van deze verstopping. We hebben de voornaamste redenen op een rijtje gezet.

Een verstopt toilet

Als het toilet niet meer goed doortrekt, kunnen er verschillende oorzaken zijn van deze verstopping. Denk hierbij aan het doorspoelen van menstruatieproducten, doekjes, geurblokjes en te grote hoeveelheden toiletpapier. Een reden voor verstopping die minder voor de hand ligt, is verstopping door kalkresten. De kalk die in het water zit kan zich ophopen, dit resulteert in een verstopte leiding. Lijken de leidingen in jouw woning naar behoren te werken? Dan is het mogelijk dat er zich een extern probleem voordoet. Een leiding buitenshuis kan verstopt zitten of de septic tank kan vol zijn.

Een verstopt doucheputje

Als je in een laag water staat tijdens het douchen is hoogstwaarschijnlijk de afvoer verstopt. De voornaamste redenen van deze verstopping zijn zeepresten en haren. De haren die je verliest tijdens het wassen belanden in de afvoer. Hier verzamelen de haren zich tot er weinig tot geen water meer langs kan. Je kunt het niet voorkomen dat er haren en zeepresten in de afvoer belanden.

Een verstopte gootsteen

Is jouw gootsteen regelmatig verstopt en vraag je je af hoe dat komt? De voornaamste redenen van een verstopte gootsteen zijn etensresten, vet en kalk. Als etensresten in de gootsteen belanden ontstaat er na verloop van tijd een verstopping. Je afvoer kan ook verstopt raken door vetresten. Zorg er dus voor dat je het vet uit pannen altijd verwijdert met keukenpapier en dat je frituurolie terug schenkt in de fles. Tot slot kan de leiding ook verstopt raken door een ophoping van kalk.

Hoe ontstop je een verstopte afvoer

Als je last hebt van een verstopte afvoer zijn er een aantal methoden waarmee je de verstopping kunt verwijderen. De kans is groot dat je de benodigdheden voor deze methoden al in huis hebt, zo kun je direct je afvoer ontstoppen. Let er wel op dat deze middelen geen garantie voor succes bieden.

De eerste manier om je afvoer te ontstoppen is door baking soda als ontstopper te gebruiken. Gooi een handje baking soda in de afvoer, laat dit een tijdje intrekken en giet hier vervolgens kokend water overheen. Is dit niet voldoende om de afvoer te ontstoppen? Gooi dan baking soda in de afvoer en giet hier wat azijn bij. Er vindt een chemische reactie plaats en het mengsel zal gaan bruisen. Laat het een tijdje bruisen en spoel de afvoer dan goed door met kokend water.

De tweede manier om een afvoer te ontstoppen is door gebruik te maken van een ontstoppingsveer. Een ontstoppingsveer is een stalen kabel die in de afvoer past. De ontstoppingsveer wordt vooral gebruikt bij verstoppingen die zich verder in de afvoer bevinden. Je kunt de ontstoppingsveer aanschaffen bij de meeste bouwmarkten, maar ook online is een groot aanbod aan ontstoppingsveren te vinden. Door zijn flexibiliteit zal de ontstoppingsveer zich aanpassen aan jouw afvoer. Druk de ontstoppingsveer in de afvoer tot je niet verder kunt. Draai dan aan de hendel die zich aan het uiteinde van de ontstoppingsveer bevindt. De verstopping zal door de draaiende bewegingen worden verwijderd.

Een andere manier om een afvoer te ontstoppen is door cola te gebruiken. Cola bevat fosforzuur en koolzuur, dit heeft een bruisende werking. Giet de hele fles door de afvoer om deze te ontstoppen. Wacht een tijdje en spoel de afvoer vervolgens door met kokend water. Zit er een grote verstopping in de afvoer? Dan is de kans groot dat cola niet werkt.

Werken deze middelen niet tegen de verstopping? Dan is het raadzaam om je te verdiepen in producten die ervoor ontwikkeld zijn om verstoppingen op te lossen. Werken deze producten ook niet? Laat dan een loodgieter naar de afvoer kijken.

Vier tips om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt

Nu je weet hoe je een verstopte afvoer ontstopt, is het tijd om te ontdekken hoe je een verstopte afvoer voorkomt. Voorkomen is immers beter dan genezen.

1. Verwijder haren uit het doucheputje

Ondanks dat je niet kunt voorkomen dat er haren in de afvoer komen, kun je het aantal haren dat in de afvoer belanden wel minimaliseren. Haal de haren uit het doucheputje als je klaar bent met douchen. Zo voorkom je dat deze haren tijdens de volgende douchebeurt alsnog in de afvoer verdwijnen.

2. Gooi etensresten in de afvalbak

Gooi voordat je gaat afwassen alle etensresten in de afvalbak en maak de borden en pannen schoon met keukenpapier. Zo komen die etensresten niet in de gootsteen. Het is ook verstandig om een zeefje in de gootsteen te plaatsen. Dit zeefje vangt alle etensresten op die na het schoonmaken van de borden in de afvoer zouden belanden.

3. Gebruik het toilet niet als afvalbak

Je kunt gemakkelijk voorkomen dat je afvoer verstopt raakt door niets in het toilet te gooien wat er niet thuishoort. Spoel dus geen menstruatieproducten, doekjes en luiers door het toilet. Pas ook op met grote hoeveelheden toiletpapier, dit is vaak dé boosdoener bij een verstopt toilet.
Zet een prullenbakje naast het toilet om ervoor te zorgen dat gasten niet in de verleiding komen om ongewenste objecten door het toilet te spoelen.

4. Maak regelmatig schoon

Je kunt een verstopte afvoer gemakkelijk voorkomen door regelmatig goed schoon te maken. Haal het doucheputje uit elkaar en verwijder alle haren en zeepresten die je tegenkomt.
Maak alle wastafels en de gootsteen goed schoon. Verwijder alle haren en etens- of zeepresten die je tegenkomt. Zo voorkom je gemakkelijk een verstopte afvoer!