Waterkoker ontkalken

waterkoker ontkalkenDe waterkoker vind je in bijna iedere keuken wel terug. Met dit apparaat kook je in een mum van tijd een liter tot anderhalve liter water. Op sommige plekken in Nederland komt helaas hard (kalkrijk) water uit de kraan. Het is dan ook van belang je waterkoker eens in de zoveel tijd schoon te maken. Gelukkig is dit een erg eenvoudig klusje want je kunt uitvoeren met huis, tuin en keukenmiddeltjes! Senseo ontkalken op een eenvoudige manier?

Waterkoker ontkalken

Vul je waterkoker met voldoende water zodat alle kalkaanslag onder water ligt. Meestal is het verwarmingselement in de waterkoker het meest verontreinigd.

Er zijn drie middelen die je kunt gebruiken om je waterkoker te ontkalken:

  • Citroensap van 1 hele citroen
  • Een flinke scheut azijn
  • Een flinke scheut ontkalker

Citroensap en azijn hebben het grote voordeel dat deze goedkoop zijn, niet slecht voor het milieu en niet schadelijk voor de gezondheid. Gebruik deze middelen nooit door elkaar!

Citroensap

Gooi het citroensap in het water, en laat dit enkele uren zo staan. Het zuur van de citroen zal de kalk langzaam maar zeker gaan afbreken.

Azijn

Gooi een flinke scheut azijn in het water. Breng dit vervolgens aan de kook in een goed geventileerde ruimte. Zet een raampje open dus! Na het koken laat je het azijnwater nog een half uurtje staan.

Ontkalker

Laat de ontkalker minimaal een half uur staan. De kalkaanslag zal langzaam maar zeker afgebroken worden door dit sterke zuur.

Nadat je met één van de drie bovenstaande middelen je waterkoker hebt ontkalkt dan borstel je de binnenzijde een keer goed schoon met een afwasborstel. Ook het verwarmingselement mag goed geschrobd worden! Leeg hierna de waterkoker. Spoel de waterkoker goed af zodat er geen residu achterblijft van je gebruikte schoonmaakmiddel.

De buitenzijde van de waterkoker schoonmaken is heel eenvoudig. Neem de waterkoker goed af met een vochtige microvezel doek.

Anti kalk sponsje gebruiken

Als je minder vaak je waterkoker wilt reinigen, gebruik dan een anti kalk sponsje. Dit sponsje ‘verzameld’ als het ware een deel van de kalk in je waterkoker. Minder kalk = minder vaak schoonmaken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>