De waterkoker vind je in bijna iedere keuken wel terug. Met dit apparaat kook je in een mum van tijd een liter tot anderhalve liter water. Op sommige plekken in Nederland komt helaas hard (kalkrijk) water uit de kraan. Wanneer je verder geen aandacht besteed aan het reinigen van de waterkoker, dan zal je op den duur stukjes kalk in je thee vinden en het gaat langer duren voordat je het water aan de kook hebt. Het is dus ook uit oogpunt van milieubewust omgaan met energie, belangrijk om de waterkoker op tijd schoon te maken. Gelukkig is dit een erg eenvoudig klusje want je kunt uitvoeren met huis, tuin en keukenmiddeltjes! Senseo ontkalken op een eenvoudige manier?
Waterkoker ontkalken
Vul je waterkoker met voldoende water zodat alle kalkaanslag onder water ligt. Meestal is het verwarmingselement in de waterkoker het meest verontreinigd.
Er zijn drie middelen die je kunt gebruiken om je waterkoker te ontkalken:
- Citroensap van 1 hele citroen
- Een flinke scheut azijn
- Een flinke scheut ontkalker
Citroensap en azijn hebben het grote voordeel dat deze goedkoop zijn, niet slecht zijn voor het milieu en niet schadelijk voor de gezondheid. Gebruik deze middelen nooit door elkaar!
Waterkoker ontkalken met citroensap
Gooi het sap van 1 uitgeperste citroen in het water, en laat dit enkele uren zo staan. Het zuur van de citroen zal de kalk langzaam maar zeker gaan afbreken.
Waterkoker ontkalken met azijn
De waterkoker ontkalken met azijn is erg eenvoudig. Gooi een flinke scheut azijn in het waterreservoir samen met water.. Breng dit vervolgens aan de kook in een goed geventileerde ruimte. Zet dus een raampje open! Na het koken laat je het azijnwater nog een half uurtje staan. Je mag nu het water verhitten, maar niet aan de kook brengen. Wanneer het bijna kookt zet je de waterkoker weer uit en laat je deze nog even met het azijnwater staan tot het is afgekoeld.
Waterkoker ontkalken met ontkalker
Laat de ontkalker minimaal een half uur staan. De kalkaanslag zal langzaam maar zeker afgebroken worden door dit sterke zuur.
Nadat je met één van de drie bovenstaande middelen je waterkoker hebt ontkalkt dan borstel je de binnenzijde een keer goed schoon met een afwasborstel. Ook het verwarmingselement mag goed geschrobd worden! Leeg hierna de waterkoker. Spoel de waterkoker goed af zodat er geen residu achterblijft van je gebruikte schoonmaakmiddel.
Vul daarna de waterkoker met nog een liter schoon water en breng dit aan de kook. Koken en dit water wegdoen.
De buitenzijde van de waterkoker schoonmaken is heel eenvoudig. Neem de waterkoker goed af met een vochtige microvezel doek.
Anti kalk sponsje gebruiken
Als je minder vaak je waterkoker wilt reinigen, gebruik dan een anti kalk sponsje. Dit sponsje ‘verzameld’ als het ware een deel van de kalk in je waterkoker. Minder kalk = minder vaak schoonmaken!
Nog wat tips!
In de schenktuit van een waterkoker zit over het algemeen een soort zeefje. Dit kun je op simpele wijze losklikken en mee laten weken in het azijn- of citroenwater.
Het hete water wat je hebt gebruikt om je waterkoker mee te weken, hoef je niet direct weg te gooien. Vooral het hete azijn- of citroenwater kan nog prima worden gebruikt, samen met een scheutje schoonmaakmiddel, om een schoonmaakklusje mee te klaren.
Bij dagelijks gebruik, ontkalk je de waterkoker eens in de drie maanden.