Het reinigen van de oven, gootsteen en koelkast in de keuken

Het reinigen van de oven, gootsteen en koelkast in de keuken

De keuken is dé plek waar elke dag maaltijden worden bereid. 3 Maal per dag wordt er in deze ruimte wat gekookt, gebakken of gestoofd. Vooral in een echte woonkeuken wordt ook nog eens uitgebreid gegeten. Keukenprinsessen houden van bakken en koken maar hebben een broertje dood aan schoonmaken. Toch zal dit zeer regelmatig moeten gebeuren. Door het bakken en braden wordt alles snel vet en heeft dus elke dag een sopdoekje nodig om de boel weer op te pimpen. Deze blog gaat over het schoonmaken van de oven, gootsteen en koelkast. Huishoudelijke hulpmiddelen die, naast elke dag even een schoon doekje, ook af en toe een wat grotere reinigingsbeurt nodig hebben.

De ovenschoonmakenHet reinigen van de oven, gootsteen en koelkast in de keuken 1

In het ene huishouden zal de oven bijna niet worden gebruikt, terwijl er ook gezinnen zijn waar iedere dag de oven brand. Ovenschotels, taarten en koekjes zullen regelmatig uit de oven komen. De oven schoonmaken is dan ook van groot belang. Vooral wanneer je bijvoorbeeld een ovenschotel met vis hebt klaargemaakt en je een paar dagen later een appeltaart gaat bakken.

Soda, citroen of groene zeep

Er zijn een aantal goedkope schoonmaakmiddelen die perfect zijn om de oven te reinigen.

Soda is een prima middel om de oven vetvrij te maken en vieze luchtjes te verwijderen. Je verwarmt de oven voor op 200 graden en zet een bakje water gemengd met een kopje soda in de oven. Je kunt altijd nog wat citroensap toevoegen om vieze geurtjes te bestrijden. Laat minimaal 30 minuten in de oven staan en neem vervolgens de oven af met een vochtige doek. Wanneer je dit met regelmaat doet, zal je oven langer mee gaan. Soda is een goedkoop en geweldig schoonmaakmiddel voor vele klussen in huis.

De roosters in de oven kunnen met wat schuurmiddel worden schoongemaakt. Een goede tip is om de roosters na elk gebruik met wat aluminiumfolie te bewerken. Dus gooi folie na gebruik niet direct weg!

Citroen kan ook gebruikt worden om de oven te reinigen. Snijd citroenen in schijfjes en deponeer in een ovenschaaltje. Zet dit in een voorverwarmde oven en laat 10 minuutjes staan. Zet de oven uit. Het citroensap zal verdampen en het vet laat los. Na soppen met een schoonmaakdoekje.

Groene zeep werd al in de jaren ’30 als schoonmaakmiddel gebruikt. Een oven reinigen met deze zeep doe je zo:

Smeer de wanden lekker dik in met groene zeep. Zet in de oven een bakje ammonia en laat dit met de ovendeur dicht een nachtje weken. De volgende ochtend met een doekje en warm water de oven van binnen afnemen. Je zult zien dat deze weer blinkend schoon word!

Koelkast schoonmakenHet reinigen van de oven, gootsteen en koelkast in de keuken 2

Een koelkast hoort extra goed schoon te zijn omdat er altijd etenswaren in worden bewaard. Vóórdat je aan de gang gaat met het reinigen van de koelkast, trek je de stekker uit het stopcontact. Haal de etenswaren er uit en bewaar deze op een koele plek of in de wintermaanden buiten in een mand met een theedoek erover heen. Is er een diepvriesla aanwezig, zet deze dan open. Deur koelkast open laten en nadat de vriesla is ontdooid ga je aan het werk. Verwijder het overgebleven ijsaanslag uit de la. Haal alle lades, bakjes enz uit de koelkast en deponeer deze, wanneer je er eentje hebt, in de afwasmachine. Of maak een sopje en reinig de losse onderdelen met een borstel en een schoon doekje. Droog alles af.

Afvoer koelkast

De afvoer van de koelkast zit nog wel eens verstopt. Prik deze met een satéprikker door en druppel wat bleek in het gaatje. Vervolgens ga je lege koelkast met een mild sopje te lijf. Vergeet vooral de deurrubbers niet! Daarna nog met schoon water afnemen en drogen met een schone doek. Richt de koelkast weer in.

Heb je een vrijstaande koelkast dan is het hygiënisch om de achterzijde zo een maal per jaar te ontdoen van stofnesten. De warmte kan door veel stof niet goed worden afgevoerd. Meer energiegebruik en meer kans op oververhitting aan de achterzijde.

Gootsteen reinigenHet reinigen van de oven, gootsteen en koelkast in de keuken 3

De gootsteen zal elke dag moeten worden schoongemaakt om deze hygiënisch schoon te houden. Baking soda is hét aangewezen product om mee te reinigen. Strooi dit witte poeder in de RVS gootsteen en giet er wat azijn over heen. Een schuimige substantie is het resultaat. Laat even intrekken en spoel schoon met water uit de kraan. Droogwrijven met een droge doek.

De gootsteen is behalve met baking soda ook goed schoon te krijgen met azijn, zachte, groene zeep of een mild schoonmaakmiddeltje. Wanneer je elke avond na de warme maaltijd even de tijd neemt om de gootsteen te reinigen blijft deze mooi. Gebruik altijd een schone theedoek of microvezeldoek om het RVS op te poetsen. Wanneer je de gootsteen regelmatig reinigt en niet teveel troep door de gootsteen probeert te spoelen, voorkom je dat je de gootsteen moet ontstoppen.