Barbecue schoonmaken

Barbecue schoonmaken

Iedereen kent het wel; je wil gaan barbecueën en haalt de barbecue uit de schuur.. verdorie, de laatste keer het rooster niet schoongemaakt. Aangekoekte zwarte resten en vet. Hiermee kan je niet barbecueën! Hoewel het schoonmaken van je barbecue echt een rotklus is maken we je het zo gemakkelijk mogelijk met deze onmisbare tips. Je bbq schoonmaken was nog nooit zo eenvoudig.

BBQ rooster schoonmaken

De bbq schoonmaken omvat en aantal aspecten, maar het rooster is veruit het belangrijkste element van de barbecue. Niemand wil een stukje vlees met aangekoekt vet van de vorige bbq. Een aantal tips voor het schoonmaken van een bbq rooster.

BBQ rooster schoonmaken met een ui

Vet kan vrij hardnekkig zijn om te verwijderen van je barbecue rooster. Gelukkig zijn er uien! Ja, dat lees je goed: uien. Pel een ui en snijd deze doormiddel. Laat het barbecue rooster alvast goed heet worden boven de kooltjes van de barbecue. Vervolgens prik je deze aan een vork en wrijf je deze over het rooster van de barbecue. Het zuur in de ui zorgt ervoor dat alle vetresten worden losgemaakt. Draai het rooster om zodat je ook de andere kant van het rooster kunt reinigen.

BBQ rooster schoonmaken met baking soda

Smeer het (koude) rooster in met een papje van soda/baking soda en water. Dit laat je zo’n 10 tot 15 minuten intrekken waarna je het rooster nog eens goed na boent met een schuurspons of een sponsje van staalwol. Als je een bak hebt die groot genoeg is kan je dit ook simpelweg doen door soda en water met elkaar te mengen en het rooster te laten weken in het bad. Vergeet het rooster niet goed na te spoelen!

Vuilniszak en afwasmiddel

Dit is bedoeld voor na het barbecueën wanneer het rooster weer koud is. Doe het rooster in een vuilniszak. Gooi hier een redelijke hoeveelheid Dreft of ander afwasmiddel bij. Gooi er een liter warm tot heet water bij en knoop de zak dicht. Laat dit vervolgens een nacht weken, plat op de grond. De volgende dag kan je de resten van de barbecue heel eenvoudig verwijderen met een schuursponsje. Geen afwasmiddel voorhanden? Dan kan je eventueel ook Biotex of soda gebruiken.

Rooster in het gras

Voor de échte luie barbecue fanaat is er nog een goede optie: gras! Leg het barbecue rooster (wanneer deze voldoende is afgekoeld) in het gras en laat deze een nacht liggen. Dauw zal ervoor zorgen dat je het barbecue rooster de volgende ochtend zo kunt schoonwrijven.

De bbq zelf schoonmaken

Er kan nog wat as en stof over zijn van een eerdere barbecue sessie. Probeer zoveel mogelijk uit de barbecue te scheppen en gooi dit in de groene container. Zuig de barbecue nog een keer goed na met de stofzuiger. Ik gebruik zelf bij het stofzuigen een borstel.De buitenzijde van de barbecue kan ietwat stoffig worden van as en stof. De bbq schoonmaken van buiten kan je doen met een vochtige doek.