Bloed uit kleding verwijderen

Bloed uit kleding verwijderen

Help…een bloedvlek in je kleding. Heel vervelend maar het komt regelmatig voor dat je een klein wondje hebt, aan je hand of zo, en je dit niet in de gaten hebt. Voor je het weet heb je een flinke bloedvlek op je mooie witte bloes. Vooral wanneer het bloed is wat er al een poosje zit, is het soms lastig dit te verwijderen. Toch zijn er een aantal tips die de vlek helemaal doet oplossen.

Een schaafwond bij je kind of je hebt jezelf tijdens het groente snijden in je vinger gesneden veroorzaakt altijd bloed. Voor je het weet zit het in je kleding of nog erger op je mooie stoffen bank. Het belangrijkste met een bloedende wond is natuurlijk de verzorging van de aangedane plek. Vooral kinderen kunnen behoorlijk in de war raken van bloed op hun knie. Dus de wond verbinden is dan het belangrijkste. Daarna ga je kijken wat je met de bloedvlek in kleding gaat doen. Opgedroogde bloedvlekken zijn lastiger dan vers bloed. Dus zodra de wond is verzorgd ga je direct aan de slag. Er zijn verschillende manieren om een bloedvlek, vers of oud bloed, te verwijderen.

Kijk wel even welke stof er behandeld moet worden. Fluweel, satijn en zijde zijn kwetsbare stoffen die niet tegen agressieve middelen bestand zijn.

Vers bloed

Vers bloed kan, wanneer je er erg snel bij bent, met schoon water worden verwijderd. Lukt dit niet dan zijn er nog meer mogelijkheden.

Soda

Soda is een veelzijdig product wat voor heel veel doeleinden gebruikt kan worden. Bloed in je kleding? Spoel de vlek zoveel mogelijk weg met koud water. Laat vervolgens weken in een sopje van koud water met een flinke schep soda. Spoel vervolgens het kledingstuk met ruim koud water en deponeer het in de wasmachine op een standaard wasprogramma.

Melk

Je zou het niet bedenken maar melk heeft een prima werking op bloedvlekken. Ook oud bloed kan hiermee worden behandeld. Giet een kleine hoeveelheid melk op de vlek en laat even intrekken. Dep vervolgens droog met een theedoek en was het kledingstuk op een normaal programma in de wasmachine.

Azijn

Azijn is ook zo’n schoonmaakmiddeltje wat voor heel veel karweitjes kan worden gebruikt. Het is wel de bedoeling dat je kleurloze azijn gebruikt om een bloedvlek te verwijderen. Spoel het bloed er eerst uit met koud water en dep wat azijn op de overgebleven vlek. Dan nogmaals uitspoelen en wassen op een standaard wasprogramma.

Aspirine

Aspirine is niet alleen maar voor het te lijf gaan bij pijntjes, maar ook goed om een bloedvlek te behandelen. Los een aantal tabletten op in water en dompel het kledingstuk hier in onder. Laat even een uurtje weken en was tenslotte op een standaard programma in de wasmachine.

Zout

Zout helpt prima om bloedvlekken te verwijderen. De vlek bedek je met zout. Zout zal het bloed absorberen. Spoel de vlek dan uit met schoon water en was het kledingstuk in de wasmachine.

Oude bloedvlekken verwijderen

Een oude bloedvlek is al helemaal in de stof doorgedrongen. Het is dus moeilijker de vlek te verwijderen. Wat je ook probeert met de huis, tuin en keukenmiddeltjes, je krijgt de vlek er niet uit. Toch is er een product waar je zelfs oude bloedvlekken mee weg krijgt. Vanish is een vlekverwijderaar in poedervorm. Week het kledingstuk met de bloedvlek ongeveer een uur in een emmer water met een schep Vanish Oxi Action poeder. Daarna met je eigen wasmiddel wassen in de machine.

Koud water

Gebruik altijd koud water om een kledingstuk met bloedvlek te weken of af te spoelen. Gebruik je lauw of warm water dan zal het bloed stollen en nog verder in de stof dringen.

Bloedvlek op matras of bank

Heb je onverhoeds een bloedvlek op je matras gekregen of op je mooie lichte bank? Meng koud water met zout en maak er een papje van. Smeer dit op de vlek en laat het intrekken. Verwijder na een uurtje of zo het papje en wrijf met een handdoek naar de binnenkant van de vlek. Daarna kan je nog met ossengalzeep nabehandelen.

Bloedvlek op wol

Strooi wat aardappelmeel op de bloedvlek. Laat het allemaal opdrogen en borstel het weg met een zachte borstel.

Tovergom

Tovergom is volledig biologisch afbreekbaar en bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Er is zeer weinig nodig om vlekken te verwijderen. Het stevige, witte schoonmaakmiddel zit in een potje en ziet er uit als een steen. De speciale, vochtige spons gebruik je door over het tovergom te wrijven. Knijpen en er ontstaat schuim. De tovergom kan gebruikt worden om veel soorten materiaal mee te reinigen. Denk hierbij aan kunststof, spiegels, plastic, marmer, graniet en alle soorten vinyl, stof en ledersoorten. Ook prima om bijvoorbeeld een bloedvlek uit je tapijt te halen.

Bloed in het tapijt

Bloed in het tapijt lijkt heel erg maar kan toch op simpele wijze worden behandeld. Ossengalzeep is een middeltje wat goed helpt tegen bloedvlekken. Behandel de vlek met de ossengal. Niet in laten trekken! Wrijf direct na met koud, helder water. Altijd naar het midden van de vlek toe wrijven. Hardnekkige vlekken meerdere keren herhalen. Tovergom is ook prima om bank of tapijt mee te behandelen.

Nog meer verwijder tips!

Bovenstaande tips zijn allemaal heel goed om bloed uit kleding te verwijderen, Er zijn echter nog meer tips waar je gebruik van kunt maken.

IJsklontje

Een ijsklontje kan ook nog wel eens helpen. De kou van het klontje in combinatie met het water zorgt er voor dat het bloed min of meer oplost. Leg het klontje op de bloedvlek en zorg dat er een schone handdoek onder ligt.

Shampoo

Zelfs oude, ingedroogde bloedvlekken kunnen met shampoo worden verwijderd. Maak de stof eerst nat met koud water en wrijf hier dan shampoo op. Inborstelen met een minuut of 2 zie je de vlek verdwijnen. Daarna nog wel even in de wasmachine.

Glassex

Een tip die je altijd kunt proberen. Inspuiten met Glassex en het kledingstuk dan direct in de wasmachine.

Speeksel?

Een probaat middel om kleine bloedvlekjes te verwijderen is het gebruik van speeksel. De bloedvlek, die van jou afkomstig is, bespugen met je eigen speeksel. De enzymen die in speeksel zitten breken eiwitten af. Daarna de kleding of stof in de wasmachine deponeren.

 

sp;