Kauwgom verwijderen uit kleding

Kauwgom verwijderen uit kleding

Kauwgom… veel mensen zijn er aan verslaafd en zovelen gruwen van dit stukje kauwplezier. Toch zijn er vele voordelen aan het dagelijks kauwen van zo’n stukje gom. Het is nog niet echt bewezen, maar geheugenprocessen en kauwen hebben een relatie met elkaar. Beter presteren en kauwen hebben met elkaar te maken. Kauwen geeft meer aandacht en alertheid en heeft een positief effect op fijne motorische bewegingen. Het werkgeheugen wordt als het ware gestimuleerd.

De hersenactiviteit wordt verbeterd door kauwen. De hersenen die te maken hebben met geheugen en aandacht worden door op kauwgom te kauwen doorbloed. Je kunt kauwen als het ware zien als lopen. De hartslag wordt hoger en de bloeddruk neemt licht toe. Bepaalde delen in de hersenen worden geactiveerd.

Erik Scherder

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie en verbonden aan de VU te Amsterdam. Deze psycholoog houdt zich bezig met het effect van beweging op de gezondheid van de hersenen. Erik is bekend van tv en legt de dingen altijd zeer begrijpelijk uit.  Ook hij beweert, dat kauwen goed is voor hart en brein. De hersenen bestaan uit grijze en witte gebieden, die actief worden door te kauwen. Je wordt er uiteraard niet slimmer van maar kauw bijvoorbeeld op kauwgom, een minuut of 20 voor een examen of training. Je geheugenfunctie wordt beter!

Kauwgom kauwen

Kauwgom is er in vele variaties. De kauwgom met muntsmaak is echter favoriet. Per jaar wordt in Nederland, per persoon 187 uur kauwgom gekauwd. Kauwgom is een soort snoep wat alleen kan worden gekauwd en niet moet worden doorgeslikt. Per persoon worden gemiddeld per jaar zo’n 350 kauwgompjes weg gekauwd. Veel mensen gebruiken kauwen om een frisse adem te houden of, wanneer ze aan de lijn doen, de honger onder controle te houden. Kinderen vinden kauwen op kauwgom heerlijk, vooral de bubblegum is favoriet. Lekker bellen blazen en laten knallen. Wie kent de zoete, roze Bazooka bubblegum niet van vroeger. Goedkoop en een heerlijke fruitsmaak. Na 65 jaar is deze kauwgom nog steeds populair.

Waar wordt kauwgom van gemaakt?

Kauwgom wordt gemaakt van sap, die uit de gomboom wordt verkregen. In vroeger tijden haalden de indianen al gom uit gombomen. Door een sneetje in de bast te maken liep het sap uit de boom. Dit sap/gom is een prima basis om een kauwgompje van te produceren. Aan deze gom kunnen smaakjes en zoetstoffen worden toegevoegd. Fruitsappen, kaneel, mint, salmiak en kaneel zijn een paar voorbeelden die de kauwgom zo lekker maakt. Mintsmaak is in Nederland favoriet. De kleur is meestal wit maar kan oog mintgroen zijn.

Suikers

Vroeger ging er veel suiker in kauwgom. Tegenwoordig is dit vervangen door zoetstoffen. Zoals met alles is het verstandig om kauwgom met mate te gebruiken. De zoetstoffen in de gom kunnen namelijk laxerend werken. Er is trouwens nog een leuk feitje…het kauwen op kauwgom verminderd met 25% het risico op oorontsteking.

Kauwgum verwijderen

Kauwgum geeft natuurlijk een heerlijk snoepmomentje, maar o, wee wanneer een stukje in je kleding komt. Daar wordt je niet blij van… Er zijn echter een aantal tips die er voor zorgen dat je de kauwgom op simpele wijze uit kleding kunt halen.

Een ritje met de bus of trein eindigt met een stuk kauwgom op je zitvlak. Hoe vies is dit. Niet alleen de kauwgom op je broek of rok, maar ook de persoon die het uitgekauwde stuk kauwgom heeft achtergelaten op de zitplaats waar jij nu net had plaatsgenomen.

Bevriezen

Wanneer je een vriezer hebt of een flink vriesvak is dit dé manier om kauwgom uit een kledingstuk te verwijderen. Het is niet schadelijk voor de stof en je kunt de volledige kauwgom simpel verwijderen zonder dat er sporen achterblijven.

  • Je stopt het kledingstuk in een dieprieszak en zorgt dat de kauwgom niet aan het plastic geplakt zit. Je kunt deze methode met elke stof doen.
  • Leg de zak ongeveer 2 uurtjes in de vriezer.
  • Haal de zak met kleding uit de vriezer en leg het kledingstuk op een harde ondergrond.
  • Probeer nu zo snel mogelijk de kauwgom van de stof te pulken, de kauwgom mag niet warm worden.
  • Lukt het niet met je nagels, gebruik dan een bot mesje of ander bot voorwerp.
  • De kauwgom moet snel loskomen op deze manier. Was daarna nog in de machine of met de hand om eventuele sporen te verwijderen.

Kauwgom bevriezen werkt ook heel goed op tapijt of op je bankstel. Uiteraard kunnen deze grote stukken materiaal niet in een vriezer. Maar met ijsblokjes in een plastic zakje kom je ook al een heel eind. Koel met het ijsblokjeszakje de plek waar de kauwgom zit. Vervolgens voorzichtig van de bank of het tapijt schrapen, zonder te beschadigen natuurlijk, en de laatste restjes verwijderen met natuurazijn.

Tips kauwgom verwijderen, zonder de vriesmethode

Er zijn behalve de vriesmethode nog meer tips om kauwgom uit kleding te krijgen, zoals hairspray, citroensap, azijn, pindakaas of mayonaise.

Hairspray

Deze goedkope en eenvoudige methode is zeer doeltreffend. Spuit de hairspray direct op de kauwgom en deze zal keihard worden. Nu op eenvoudige manier de kauwgom van de stof krabben.

Citroensap

Een goedkoop alternatief wat wonderen kan verrichten. Week het kledingstuk in citroensap en je kunt na een paar uur met een bot voorwerp de kauwgom verwijderen. Citroensap kan voor een aantal stoffen agressief zijn. Wanneer je de kauwgom hebt verwijderd is het zaak om de kleding zo snel mogelijk met een verzorgend wasmiddel te wassen.

Azijn

Maak azijn heet in magnetron of op het gasstel. Week hierin de stof met de kauwgom. Na een korte periode kun je de kauwgom van de azijn schrobben met een bot voorwerp.

Pindakaas

Kleine stukken kauwgom zijn simpel te verwijderen met pindakaas. Smeer de pindakaas op de kauwgom in het kledingstuk. Was de kleding direct op een kort wasprogramma van 40 graden. De kauwgom wordt verwijderd en vetvlekken zullen direct verdwijnen tijdens de was. Pindakaas werkt ook heel goed, wanneer kauwgom in je haar is terecht gekomen. Haren met de kauwgom insmeren met de pindakaas, goed in laten werken en met je handen voorzichtig verwijderen. Daarna met shampoo goed het haar wassen.

Mayonaise

Wanneer je mayonaise gebruikt zal je er nooit bij stilstaan dat je dit als reinigingsmiddel kunt inzetten bij het verwijderen van kauwgom. Toch is dit een prima middel om kauwgom te verwijderen. Giet een beetje mayo op de kauwgom en laat een poosje inwerken. Doordat de kauwgom vettig wordt krab je het er makkelijk van af. Wel direct daarna in de wasmachine wassen.