De meeste mensen die smeervlekken in hun kleding oplopen zijn wielrenners en mensen die als monteur werken in de autobranche. Ook de fietsenmaker kan een smeervlek in zijn kleding krijgen. Monteurs en fietsenmakers hebben over het algemeen speciale kleding aan, die er voor zorgen dat de smeer niet op hun dagelijkse kloffie komt. Maar iemand die dagelijks of wekelijks zijn wielerrondje fietst heeft kans dat zijn mooie witte sokken soms onder de smeer van de fietsketting komt.
Smeervlekken
Smeervlekken die in je kleding komen zijn de meest moeilijke vlekken om te verwijderen. Smeervet is eigenlijk een verdikte olie die voorkomt op bijvoorbeeld je fietsketting. Dit lagervet bestaat uit basisolie waar een verdikker aan is toegevoegd. Verder zijn er verschillende chemische stoffen aan toegevoegd. Dit smeervet wordt voor verschillende materialen gebruikt. Smeervet geeft bescherming aan bijvoorbeeld een fietsketting. Verminderd ook schadelijke effecten wanneer er metaal op metaal contact aanwezig is. Smeer vormt als het ware een beschermlaagje en zorgt voor voldoende smering.
Fietser
Ieder persoon die wel eens op de fiets zit, kan last krijgen van zwarte vlekken op bijvoorbeeld de onderzijde van je fiets- of spijkerbroek. Een kettingafdruk kan worden vermeden door je broek op te rollen.
Tips
Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen om hardnekkige smeervlekken te verwijderen.
Niet direct wassen!
Gooi nooit je mooie spijkerbroek met smeervlekken zomaar in de wasmachine, maar ga eerst de vlek apart behandelen. Je zult zien dat de vlek dan gemakkelijker te verwijderen is.
Ontvetter
Er bestaat een ontvetter om fietskettingen te reinigen. Zo’n ontvetter is niet alleen daar goed voor, maar kan ook prima op een smeervlek in textiel worden gebruikt.
Breng de ontvetter aan op de vlek en laat even inwerken. Ga dan aan de gang met een borsteltje. Een oude tandenborstel is prima. Afspoelen met koud water. Herhaal dit proces, net zo lang tot de vlek is verdwenen. Gooi dan het kledingstuk in de wasmachine.
Afwasmiddel
Heb je geen ontvetter bij de hand, dan is een afwasmiddel een goede tweede keus. Wrijf de vlek ermee in en borstel en spoel af met koud water. Ook steeds weer herhalen en wanneer je tevreden bent, in de wasmachine.
Voorkomen
Smeervlekken kunnen worden voorkomen door je spullen goed te onderhouden. Een fietsketting bijvoorbeeld is onderhevig aan zand, water en andere viezigheid. Opgedroogde smeer zal veel moeilijker te verwijderen zijn dan “verse” smeer. Vooral de echte wielrenners onder ons, moeten hun fiets steeds weer een onderhoudsbeurt geven en de ketting goed schoon te houden.
Draag zwarte fietskleding
Heb jij vaker zwarte smeervlekken in je mooie fietskleding, probeer dan over te stappen op donker of zwarte kleding. Mechaniekers (fietsreparateurs) die je tegenkomt in de wielersport, dragen meestal zwarte kleding, zodat de zwarte vlekken in hun kleding niet opvallen.
Oma weet raad
Nog een aantal tips die ik vond op de website “Oma weet raad”.
Ossengalzeep
Prima middeltje om smeervlekken te verwijderen. Smeer de ossengalzeep op de vlek en laat intrekken. Dan in de wasmachine en het gewone programma draaien.
Margarine
Smeer de vlek in met margarine of halvarine en laat een uurtje intrekken. Dan zeeppoeder er op strooien en met warm water de vlek er uit wrijven.
Groene zeep en warm water
De vlek inwrijven met groene zeep en in laten trekken. Met een borsteltje de vlek verwijderen.
Garagezeep
Deze zeep is bedoeld om vieze monteurhanden te reinigen. Monteurs van auto’s werken dagelijks met smeer. Garagezeep is speciaal bedoeld om deze vettigheid van handen te krijgen. De zeep gaat droog op de handen, even intrekken en daarna wassen. Op deze manier kan ook een smeervlek op kleding worden behandeld. Droge zeep op de vlek, inwrijven en dan in de wasmachine. Geeft geen kringen, bijt niet uit, geen kleurverschil, dus de ideale zeep voor hardnekkige smeervlekken en prima voor textiel.