Zwarte aanslag toilet schoonmaken

Zwarte aanslag toilet schoonmaken

Het kleinste kamertje in je huis, waar je misschien qua schoonmaken het meeste werk aan hebt. Want zeg nou zelf. Je zit toch eigenlijk altijd meer ontspannen op een schoon toilet. Zeker wanneer het in je eigen huis is!

De keus voor het juiste toilet

Wc-potten zijn er in allerlei kleuren en maten. Je kunt kiezen uit drie toiletdieptes. Standaard, compact en verlengd. Is er weinig ruimte in je toilet, dan is een compact toilet een prima keus.

Compact toilet

Een goed voorbeeld van zo’n toilet is de QeramiQ Salina compact wandcloset. Dit toilet is spoelrandloos en heeft een witte soft-close zitting. De toiletdiepte is minder groot en neemt veel minder ruimte in beslag dan een verlengd of standaard toilet. De QeramiQ heeft een prachtige vorm, is compact maar spoelt goed door.

Standaard toilet

Met meer ruimte kun je een wat groter toilet aanschaffen. Een standaard vorm valt meer op in de badkamer en je kunt er een universele wc-bril op kwijt. De Duravit D-Neo wandclosetpak is een fraai glanzend exemplaar. Goede kwaliteit/prijs verhouding. Met een diepte van 54 cm. is er veel ruimte om door te spoelen. Een hangend, spoelrandloos toilet van uitmuntende kwaliteit.

Verlengd toilet

Een prima toilet voor mensen die minder valide zijn. Soms zijn fysieke mogelijkheden niet helemaal optimaal. Een verlengd toilet helpt je om comfortabel een toiletgang te maken. Op zoek naar een verlengd toilet? De Ideal Standard Contour 21 wandcloset, is een prima toilet tegen een schappelijke prijs. Een verlengd toilet met een diepspoel van 70 cm.

Toilet schoonmaken

Wanneer je enkel de wc-bril schoonmaakt en sporadisch de pot aan de binnenzijde reinigt, heb je kans dat je een vieze bruin/zwarte aanslag krijgt. Onsmakelijk gezicht en vooral voor gasten die je ontvangt laat dit nu niet de beste kant van jezelf zien. Iedereen heeft het druk, maar je kunt toch best wel minimaal een kwartiertje per week vrijmaken om het toilet even grondig te reinigen. Een doekje over de toiletbril moet eigenlijk dagelijks om deze bacterievrij te houden.

Toiletpot

Bruine of zwarte aanslag verwijderen is niet echt snel even te reinigen. Je hebt eigenlijk een soort van stappenplan en een goed reinigingsmiddel nodig. Het merk HG geeft supergoeie resultaten. Ook wc-reinigingstabletten zijn prima om het toilet optimaal schoon te krijgen. Stap 1 is eenvoudig. Deponeer de toiletreiniger in de wc-pot en laat minimaal 1 nacht inwerken. Spoel de volgende dag goed door en werk krachtig met de wc-borstel door het toilet. Is het zwart/bruine nog steeds aanwezig, dan kun je overwegen om wc-reinigingstabletten te gebruiken. Echter…gebruik deze nooit samen met een toiletreiniger.

Bovenstaande methode is bedoeld om een toilet schoon te maken welke al heel lang niet meer is gereinigd. Reinigingstabletten en vloeibare toiletreiniger zijn echter niet bijzonder milieuvriendelijk. Onderstaande tips kunnen helpen om op milieuvriendelijke wijze het toilet te ontdoen van zwarte aanslag.

Bruine aanslag

Bruine aanslag ontstaat door urinesteen en kalkaanslag, die in het toilet gaat vastzitten. Uiteindelijk wordt dit zwart. Wanneer je een toilet regelmatig reinigt, zal je hier minder last van hebben. Een intensieve manier om vieze randen te verwijderen is gebruik maken van een schuurmiddel. Trek een huishoudhandschoen aan en spuit wat schuurmiddel in de pot. Ga nu met een schuursponsje aan de gang en probeer kalkresten te verwijderen. Het is flink boenen! Wil je het wat gemakkelijker, laat dan een nachtje voor het schoonmaken wat azijn in de pot staan. Kalkresten lossen snel op en je kunt gemakkelijker de restanten wegkrijgen door een schuurmiddel te gebruiken.

Schoonmaakazijn en backing soda

Backing soda wordt ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd. Een zeer effectief middel om in combinatie met schoonmaakazijn te gebruiken. Deze twee middelen samen, gaan enorm schuimen. Dit is echter maar een hele korte chemische reactie. Het is de bedoeling dat er eerst backing soda in het toilet wordt gestrooid en dat er daarna schoonmaakazijn overheen wordt gegoten. Laat een poosje inwerken en schrob flink met de wc borstel. Dit is relatief een milieuvriendelijke manier van schoonmaken. Het kan zijn dat je deze reinigingsmethode een aantal keren achter elkaar moet gebruiken om het juiste resultaat te bereiken.

Chloor of bleekwater

Veel mensen gebruiken bleekwater in hun toilet. Dit mag natuurlijk af en toe best wel, maar zal nooit urinesteen en kalk oplossen. Kalk en urinesteen gaat hoofdzakelijk weg door te boenen met een schuurmiddel. Heb je de zwarte aanslag weg dan kan een flinke scheut bleekwater in het toilet worden gedeponeerd. Doe dit echter niet al te vaak, want het is bijzonder slecht voor het milieu.

Tabletten voor gebitsreiniging

Wanneer je toiletpot mooi schoon is, kun je proberen het zo te houden. Gooi wekelijks een paar tabletten, om een kunstgebit te reinigen, in de pot. De mild reinigende werking zorgt voor een stralend schoon gebit en toilet!

Cola

Cola is een prima middel om een toilet te ontkalken. Doe de cola in een emmer met schenktuit en gooi dit in de pot en langs de randen. Cola moet even de tijd hebben. Laat minimaal 30 minuten intrekken en schrob daarna flink met een borstel de kalkaanslag weg.

Zwart toilet schoonmaken

Het is wat lastiger om een zwart toilet te reinigen. Uiteraard vallen zwart strepen minder op, maar voor de rest zie alles op een zwart toilet. Groene zeep is een probaat middel om een zwarte wc schoon te maken. Easycleaner is een schoonmaakmiddel wat bij het schoonmaken van een zwart toilet wordt aangeraden. Laat geen strepen na en prima te gebruiken voor het dagelijks onderhoud van je toilet.