Secondelijm verwijderen

Secondelijm verwijderen

Secondelijm is een constructielijm die kan worden gebruikt als vervanger van hechtingen. Deze kleurloze lijm is op basis van cyanoacrylaat. Maakt in enkele seconden een goede verbinding. De lijm is over het algemeen dun en vloeibaar maar kan ook bestaan uit dikkere vloeistoffen. De verbinding van deze lijm ontstaat doordat vocht een bepaald proces op gang brengt. Dit kan ook gebeuren op de huid. Daarom is het belangrijk om huidcontact te vermijden. Werkt het beste op gladde oppervlakken.

Tubetjes

Consumenten kunnen secondelijm kopen in tubes van 20 en 50 ml. Deze lijm wordt ook veel in de schoenmakerij gebruikt. Daar wordt deze lijm atoomlijm genoemd. Uiteraard wordt dit product ook verkocht in grotere verpakkingen.

Particulieren

Vooral in de modelbouw wordt meestal secondelijm gebruikt. De lijm zal na het opbrengen transparant uitharden. Ook kleine gaatjes of kiertjes in hout kunnen met deze lijm worden opgevuld.

Secondelijm is in enkele secondes hard. Glas, rubber, pvc, leer kunnen met deze lijm prima worden geplakt op andere materialen. Houd deze lijm altijd buiten bereik van kinderen. Mocht er toch lijm op de huid komen ga het niet geforceerd proberen te verwijderen. De huid zal vanzelf de lijm afstoten.

Vocht zorgt er voor dat secondelijm met cyanoacrylaat snel hard wordt. Komt de lijm op de huid, dan zal toch na verloop van tijd de lijm oplossen.

Speciale medische lijm

Er bestaat ook speciale medische lijm. De huisarts kan dit gebruiken om een wond dicht te maken. Staat er geen spanning op de wondranden dan is het prima om dit te gebruiken in plaats van een hechtdraadje of pleister. Medische lijm zal het liefst worden toegepast binnen 12 uur na het ontstaan van de wond.

Secondelijm verwijderen van de huid

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je dit soort lijm op je huid krijgt. Secondelijm van bijvoorbeeld het merk Cosmofix is supersterk en zit binnen een paar seconden muurvast. Er zijn een paar tips waar je misschien wat aan hebt wanneer jou dat gebeurd. Werk je wel is met deze lijm let er dan goed op, dat het niet op je huid of in je ogen komt. Een paar handschoenen dragen is geen overbodige luxe. Komt deze lijm onverhoeds in je ogen, spoel dan direct uit onder stromend water en zorg dat je zo snel mogelijk bij een arts komt.

Tips om lijm te verwijderen van je huid

  • Probeer als eerste de lijm heel voorzichtig van je huid af te pellen
  • Terwijl je de lijm probeert af te pellen, kun je de huid misschien weken in water met vloeibaar wasmiddel of zeep
  • Een vette substantie als olijfolie, vaseline of boter wil ook nog wel eens helpen. Insmeren op de lijmplekken en voorzichtig lospeuteren.
  • Heb je vastgelijmde vingers, week dan de vingers in warm water en rol de vingers voorzichtig los met een potlood.
  • Wanneer je geen gevoelige huid hebt kun je proberen om met aceton de lijmresten te verwijderen.
  • Opgedroogde lijm is vrij hard. Probeer met een vijl zachtjes de lijmresten weg te vijlen.
  • Heb je geduld? Na een paar dagen zal de lijm vanzelf loslaten.

Secondelijm verwijderen van een glad voorwerp

Er zijn verschillende manieren om secondelijm te verwijderen. Secondelijm wordt snel hard, probeer dus het ergste weg te schrapen. Zie je nog vervelende lijm vlekken, dan kunnen deze bijvoorbeeld met afwasmiddel en water worden weggepoetst.

Afwasmiddel

Maak een sopje met heet water en afwasmiddel. Drenk een schone doek met dit sopje en leg hem op de vlek. Plastic zak er op, de doek moet nat blijven, en schraap na een poosje de lijmvlek weg. Probeer de ondergrond niet te beschadigen.

Er zijn, behalve afwasmiddel en water, nog meer huis, tuin- en keukenmiddeltjes die je kunnen helpen om het lijmprobleem op te lossen.

Aceton

Aceton is een probaat middel bij het reinigen van lijmvlekken. Zorg dat een doekje doordrenkt is met aceton en dep op de lijmvlek. Vervolgens de lijm losschrapen. Een houten ondergrond is er bij gebaat, om direct daarna in de was te zetten.

Citroensap

Is de vlek hardnekkig maar wil je geen aceton gebruiken? Citroensap is ook heel succesvol gebleken. Het zuur van de citroen lost de lijm grotendeels op, zodat je de restanten gemakkelijk met wat gepeuter kunt verwijderen.

Schuurpapier

Soms kan er een ondergrond zijn waar je gemakkelijk overheen kan schuren met schuurpapier. Vooral hout is hier een goed voorbeeld van. Omliggend oppervlaktes wil je niet schuren. Plak deze af met tape en schuur net zo lang tot de lijmresten weg zijn. Eventueel de overgebleven vlekken met één van de tips op deze pagina verwijderen.

Houten ondergrond

Heb je lijm op ongeverfd hout gemorst dan is minerale olie misschien de oplossing. Eventueel kan het hout ook geschuurd worden en daarna behandelen met was of olie.

Secondelijm op plastic

Een drastische methode is het gebruik van ontsmettingsalcohol. Heb je secondelijm op een plastic voorwerp geknoeid, probeer dan de vlek met deze vloeistof op te lossen. Voorzichtig deppen op de vlek en vervolgens met een vochtige doek over de lijm en dan lospeuteren. Meestal is de lijm snel weggekrabt.

Lijmverwijderaar

Heb je verschillende tips gebruikt om secondelijm te verwijderen? Of zit het op je kleding en durf je bijvoorbeeld niet met agressieve middelen aan de gang? Probeer dan een speciale lijmverwijderaar.

Kleding

Echt heel erg vervelend dat er secondelijm nou net op je nieuwe broek is gedrupt. Je kunt hier margarine, afwasmiddel of zeep als hulpmiddel bij gebruiken. Vaak zit de lijm helemaal in de vezels en is het een hardnekkige klus. Een vette substantie als boter kàn zorgen dat de lijm verdwijnt maar zorgt dan tegelijkertijd voor een vieze vetvlek in je broek. Aceton is weer een té agressief middeltje om bij het verwijderen uit kleding te gebruiken. Beschadigingen liggen op de loer.

Heb je een lijmvlek op kleding, gooi het kledingstuk dan niet direct in de wasmachine. Een lijmverwijderaar als “Mesa” kan de oplossing zijn. Druppel een aantal druppeltjes op de lijm en je zult zien dat deze van hard naar stroperig veranderd. Je kunt de lijmresten nu gemakkelijk met een tandenborstel of krabbertje verwijderen.