Hoe haal je kaarsvet uit je kleding

Hoe haal je kaarsvet uit je kleding

De gezelligheid in huis begint al in de herfstmaanden. Vroeger werden kaarsjes uitsluitend tijdens de kerstdagen gebrand, maar tegenwoordig halen we de gezelligheid in huis zodra de dagen korter worden.

En ook in de zomermaanden wanneer we lang natafelen in de buitenlucht, is het gezellig wanneer er een kaarsje wordt gebrand. Kaarsen zijn er in vele soorten en meestal geurloos. Ook wordt het steeds populairder om kaarsen te branden met een luchtje. In najaar en winter zijn de geuren kaneel, bramen en bosbessen actueel. In de zomermaanden branden we graag citrusgeuren en in het voorjaar zijn rozen en andere bloemengeuren geliefd. Kaarsen worden meestal gemaakt van paraffine. De paraffine is een product wat overblijft bij olieraffinage. Eerst wordt diesel, benzine en kerosine gewonnen uit olie. Er blijft dan een vettige massa over, die vrij dik is. Van dit materiaal kunnen kaarsen worden gemaakt. Paraffine is een smakeloos, reukloos spul. Er wordt ook wel stearine gebruikt om kaarsen te fabriceren. Deze zijn vele malen steviger dan paraffine en gaan veel langer mee en branden beter.

Stearinekaarsen

De oliepalm heeft vruchten waar stearine in zit. Stearine is ook een product wat over blijft na het slachten van dieren. Bij de slacht van kippen, koeien en varkens blijft vet over wat een beetje gelig ziet. Hier worden stearinekaarsen van gemaakt.

Vroeger waren kaarsen eetbaar en kregen soldaten ze mee als verlichting. Wanneer er tijden geen rantsoenen voorradig waren voor het soldatenvolk konden ze altijd nog de kaarsen opeten. Dit had de smaak van spekvet. Een nadeel was dat ze ’s avonds in het donker zaten.

Stearine wordt niet alleen gebruikt voor kaarsen maar ook voor het maken van handcréme, zeep, waskrijtjes en autobanden.

Licht en warmtebron

Kaarsen zijn één van de oudste hulpmiddelen bij het verlichten van een ruimte. Samen met het houtvuur, toortsen en olielampen werden kaarsen gebruikt om ruimtes te verwarmen en te verlichten. Kaarsen hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt en zijn nu helemaal aangepast aan deze tijd. De populariteit van de kaars is de laatste 20 jaar enorm gestegen. Nu is een kaars meer een bron van gezelligheid!

De kaars is een cilindrische staaf, gemaakt van vetachtige stof waar een katoenen koord doorheen loopt. In de volksmond wordt dit een pit of lont genoemd. Wanneer je de pit aansteekt wordt door een capillaire werking het vet in het koord gezogen. Een mooie uitvinding die is ontstaan bij de Etrusken, een volk wat in Midden-Italië (Toscane) leefden. Enkele eeuwen voor Christus was er nog geen verlichting en drenkten de Etrusken een touw in pek,  olie of vet.

Kaarsvet in je kleding

Echt…één van de meest vervelende dingen qua vlekken, is kaarsvet in je kleding. Vooral het kaarsvet van een druipende kaars kan zomaar op je kleding terecht komen. Probeer dit te verhinderen door kaarsen te behandelen met zout. Je kunt de kaarsen, door een bakje water met zout te vullen en dit goed door te roeren, behandelen. Zet de kaars in dit water en wacht een paar minuten. Haal de kaarsen er uit en droog ze dus vooral niet af. Het zout op de kaars voorkomt dat de kaars gaat druipen en per ongeluk op kleding terecht komt.

Kaarsvet verwijderen

Welke methode je ook gaat gebruiken, probeer zoveel mogelijk kaarsvet te verwijderen door het eerst goed te laten drogen. Daarna zoveel mogelijk kaarsvet afkrabben. Dit moet je dus uiteraard niet doen wanneer het vet nog warm is. Heb je dit gedaan dan kun je met de volgende methodes proberen om kaarsvet te laten verdwijnen.

Strijkijzer

Met een heet strijkijzer kaarsvet verwijderen is één van de beste manieren van aanpak. Je hebt een stuk keukenpapier en een strijkbout nodig. Leg vervolgens het keukenpapier op de kaarsvlek en zet het strijkijzer op de laagste stand. Ga nu over de plek strijken waar het kaarsvet zit. Het kaarsvet gaat smelten en trekt in het papier. Nog beter is om ook onder de vlek een stuk keukenpapier te leggen. Herhaal dit een aantal keren totdat het vet verdwenen is.

Föhn

Met een föhn kan ook een kaarsvlek worden verwijderd. Maak de vlek warm en dep deze met een stuk keukenpapier. Doe dit tot het kaarsvet helemaal is verdwenen. Neem daarna de vlek af met een sopje en deponeer in de wasmachine.

Kokend water

Wanneer de stof er tegen kan, kun je deze met kaarsvet en al in kokend heet water dompelen. Nog beter wat zuiveringszout aan het water toe te voegen.

De vriezer

Dit is weer een tegenovergestelde van de warme methode. Leg het kledingstuk met kaarsvlek een aantal uren in de vriezer en krab het harde vet er met een stomp voorwerp af. Misschien kun je deze methode combineren met het warme strijkijzer?

Soda en warm water

Kaarsvet wat is aangekoekt kan worden verwijderd door het kledingstuk in een emmer warm water plus een eetlepel soda onder te dompelen. Ook het verwijderen van kaarsvet op kandelaars etc. kan met deze handelswijze worden gedaan.

Kaarsvet op andere materialen

Kaarsvet komt niet alleen onverhoopt op kleding terecht, maar kan ook op je vloer, vloerkleed of tafelblad belanden. Komt het bijvoorbeeld op je houten vloer, ga dan met een kaasschaaf of een taartschep het ergste verwijderen. Evenals op kleding kan een föhn worden gebruikt om het kaarsvet te laten smelten. Opnemen met keukenpapier.

Kaarsvet op glas kun je proberen om met een warme spons te verwijderen. Glazen kaarshouders die vol met kaarsvet zitten kunnen in een plastic zak  en een paar uur in de vriezer worden gelegd. Krab vervolgens het hard geworden vet met een mesje er af.

Kaarsvet op ruwe tegels kan worden verwijderd met wasbenzine.