Zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken

Zelf je eigen wasmiddel maken is helemaal hip. Het is dan ook nog is goed voor je portemonnee en het milieu vaart er wel bij. Veel mensen vragen zich af waarom je je eigen wasmiddel zou maken. Het is immers overal te koop en waarom al die rompslomp? Ten eerste…het is absoluut geen rompslomp. Het is zelfs leuk om je eigen wasmiddel te fabriceren. Je bent ook nog is goedkoper uit en het is veel beter voor het milieu. Er wordt veel minder plastic en afval gebruikt en er komen minder chemicaliën vrij tijdens het wassen. Eigengemaakt wasmiddel is supergoed voor je wasgoed. Het blijft veel langer mooi en gaat langer mee. Een wasmiddel uit de supermarkt is veel agressiever.

Hoeveel tijd kost het?

Om je eigen wasmiddel te maken heb je echt niet veel tijd nodig. Naar de supermarkt gaan kost bij wijze van spreken nog meer tijd. Soda, zeep en water is alles wat je nodig hebt. Sunlight zeep is nog steeds erg populair. Maar vindt jij bijvoorbeeld Zwitsal zeep een lekker geurtje hebben? Koop dan een lekker stuk zeep van dit merk. Ook Marseille-zeep is een aanrader om zelf mee aan de slag te gaan.

Vloeibaar wasmiddel maken

Een vloeibaar wasmiddel maken hoeft niet veel te kosten. Marseillezeep is puur natuur en geeft goede resultaten.

Marseillezeep

Marseille zeep is erg veelzijdig en kan voor vele doeleinden worden gebruikt. Deze zeep kan worden gebruikt onder de douche maar ook voor het maken van een vloeibaar wasmiddel is het geschikt. Ook schoonmaken kan prima worden gedaan met Marseille zeep. Marseille zeep is goed voor de huid en de was.

Er bestaat groene en witte Marseillezeep

Heel veel mensen gebruiken deze zeep om hun huid mee te wassen. Deze natuurlijke zeep ruikt echt naar vroegere tijden. Ouderwetse lekkere zeep, waar je huid een oppepper van krijgt.

Al meer dan 100 jaar wordt het op dezelfde manier gemaakt en kun je het kopen in een kartonnen verpakking. Niks geen plastic rommel. In sommige winkels wordt deze zeep zonder verpakking verkocht.

Groene Marseille zeep

De groene variant is helemaal puur natuur en bestaat voor 72% uit olijfolie. De rest van deze zeep is ongeveer 30 % kokosolie. Een zeer milde zeep die je heel goed kan gebruiken onder de douche. Zelfs je gezicht kun je er prima mee wassen omdat het een erg vette zeep is. Vitamine E en de oliën zorgen voor de juiste verzorging van je huid. Een probleemhuid met psoriasis of eczeem zal deze zeep zeker waarderen.

Witte Marseille zeep

De witte variant is vervaardigd van palmolie. Een prima zeep om zelf wasmiddel van te maken. Schoonmaakklussen kunnen met de witte variant prima worden gedaan. Heb je een vlek in je kleding? De witte Marseille zeep helpt je uit de brand. Smeer de vlek ruim in en gooi het kledingstuk bij je andere was in de machine. Vlekken verdwijnen.  Een veelzijdig product wat je eigenlijk altijd in huis moet hebben.

Tegenwoordig is de palmolie uit deze zeep gehaald omdat het schadelijk is voor het milieu. In het verleden werden vele bomen gekapt om palmboomplantages aan te planten. Door de palmolie begin 2020 te verwijderen, is dit stuk zeep 100% natuurlijk en milieuvriendelijk. Een prima product om zelf wasmiddel en een schoonmaaksopje van te maken.

Hoe herken je deze zeep

De originele Marseille zeep wordt op authentieke wijze, al meer dan 100 jaar gemaakt. Tegenwoordig moet je erg oppassen om niet een nep variant aan te schaffen. Deze nepzepen komen uit China en bevatten synthetische olie en conserveringsmiddelen. Kijk daarom extra goed naar de ingrediënten. Groene Marseillezeep moet minstens 72% olijfolie bevatten en er mogen nooit dierlijke vetten in zitten. De zeep mag ook nooit geur- en kleurstoffen bevatten en chemische additieven. Een authentiek stuk Marseillezeep zit altijd in een kartonnen verpakking waar “Savon de Marseille” als keurmerk op staat.

Marseillezeep koop je meestal in een natuurvoedingswinkel.

Zelf zeep voor wasmachine maken

In de supermarkt zie je enorm veel verschillende soorten wasmiddel. Voor de donkere was, de bonte en de witte was zijn enorm veel vloeibare wasmiddelen te koop. Hoe fijn zou het zijn om maar een tweetal vloeibare wasmiddelen in het bezit te hebben. Eentje voor de bonte en een voor de witte was. Wanneer je een ecowasbal aanschaft ben je helemaal goed bezig. Deze wasbal zorgt er voor dat je minder wasmiddel nodig hebt en dus goedkoper en duurzamer wast.

Je hebt nodig:

  • 5 liter water
  • 80 gram zeep
  • 80 gram soda

De meest voorkomende zeep om zelf wasmiddel te maken is Marseillezeep. Ook Sunlight zeep voldoet prima! Wil je een keertje wat afwisseling, dan is lavendelzeep een prima keus. Het merk Urtekram is een hele fijne zeep met een prettige lavendelgeur.

Zeep makenRasp de 80 gram zeep en kook een liter water. Voeg hier de zeep aan toe en roer tot de zeep helemaal is opgelost. Voeg nu 80 gram soda toe. Giet nu het mengsel in een een emmer en giet er 4 liter heet water bij. Goed doorroeren en een nachtje af laten koelen.In het begin zie je dat het mengsel erg dun is. Na verloop van een aantal uurtjes wordt het mengsel steeds dikker. Nadat alles een nacht is afgekoeld kun je de dikke massa overgieten of scheppen in een oude wasmiddelfles of in een emmer met deksel.

Wasbolletje

Vul een wasbolletje met de zeep en deponeer het op je wasgoed in de machine. Je wasgoed ruikt heerlijk nadat deze klaar is. Veel mensen zullen voor de bonte was géén soda toevoegen. Bij de witte was is het wel een aanrader. Soda zuivert en zorgt voor een witte was. Het voordeel van zelf wasmiddel maken is, dat het spotgoedkoop is. Koop je bijvoorbeeld een wat duurdere zeep, een stuk lavendelzeep van 175 gram kost ongeveer 4 euro, dan ben je omgerekend nog erg goedkoop uit!  Je kunt namelijk twee keer gebruik maken van 175 gram lavendelzeep. . Soda is erg goedkoop. Een kilo soda kost gemiddeld 1,25 euro.

Met het water en gasverbruik meegerekend, ben je hooguit 2,50 euro voor vijf liter vloeibaar wasmiddel kwijt. Dat scheelt natuurlijk enorm in de portemonnee.