Luchtreiniger en bevochtiger

Als je graag schone lucht in huis wilt moet je zeker voor een luchtreiniger gaan. Voor droge lucht kun je prima een luchtbevochtiger aanschaffen. Het lucht in de woning kan veel vuiler zijn dan de buitenlucht. Dit komt onder andere door stofmijt, aroma’s, sigarettenrook, huisstofmijt, pollen, schimmels en bacteriën. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk een reinigingssysteem. Goede filters hebben een certificaat. Deze maken gebruik van professionele filtersystemen zoals HEPA. Voor mensen met problemen in de gezondheid is een goede luchtverfrisser essentieel. Ook reduceren ze veel allergische symptomen en astmatische klachten. Veel luchtreinigers hebben ook een bevochtiger ingebouwd. Met droge lucht in huis kun je eerder uitdrogen. Een bevochtiger regelt het juiste vochtgehalte in de woning zodat de balans van en luchtkwaliteit altijd optimaal zijn.

Diverse luchtreinigers

De beste luchtreinigers kunnen ook voor bijna 100% schadelijke virussen en bacteriën uit laten verwijderen. Sommige luchtreinigers met bevochtigers hebben Air Multiplier technologie. Op deze wijze wordt muffe lucht omgezet in frisse lucht. Ideaal voor woningen met muffe lucht, woningen waarin wordt gerookt of woningen met huisdieren. Deze technologie kan met 320 liter verse lucht per seconde grote ruimtes aan. Op warme dagen zorgt de koude lucht voor een verkoelende ruimte.

De beste luchtreinigers en bevochtigers hebben een HEPA filter. Deze filtert de kleinste deeltjes uit de lucht. Vaak werken ze samen met standaard en carbon filters om ook grovere stoffen zoals pluis, mijten en haren te zuiveren. Naast schadelijke micro-organismen verwijderen deze filters de vervelendste geuren tot deze helemaal weg zijn. In ruimtes met veel schimmel is een HEPA filter systeem een zeer goede oplossing om klachten zoals benauwdheid en andere gezondheidsproblemen te verhelpen.

Welke eigenschappen hebben luchtreinigers?

Er zijn luchtreinigers die een Ioniserende werking hebben. Hierbij klampen negatieve ionen zich aan stofdeeltjes vast zodat ze verzwaren en op de grond vallen. Ze kunnen zo nauwelijks nog worden ingeademd. Qua filters zijn er zowel permanente als vervangbare filtersystemen. Permanente filters hoeven alleen eens in de zoveel tijd worden schoongemaakt. Met voorfilters worden grote vuilheden uit de lucht gezuiverd voordat de kleine deeltjes worden gezuiverd. Complete goede luchtreinigers hebben vaak een voorfilter. Naast HEPA filters zijn er ook koolstof en UV-filters.

Koolstoffilter

Deze werkt op koolstof die actief in het filter is verwerkt. Deze dikke filters zorgen dat kleine deeltjes zich binden aan de koolstof. Zo worden ze uit de lucht getrokken.

HEPA filter

High Efficiency Particulate Air filters houden zeer kleine deeltjes tot 0,3 micrometer uit de lucht. Schimmeldelen, pollen, bacteriën en zelf bepaalde virussen vallen hieronder. Maar niet alle virussen worden gefilterd. Ook kan de filter niet altijd rook uit de lucht halen. Alleen zeer goede modellen kunnen dit grotendeels wel. De ionisator kan makkelijker zeer kleine delen filteren zoals sigarettenrook. Het schadelijke effect wordt dan geneutraliseerd.

UV-filter

Dit zijn luchtreinigers met een UV-lamp die bacteriën doodt door middel van het DNA aan te vallen. Deze luchtreinigers zijn in mindere mate verkrijgbaar tegenwoordig. De HEPA filter staat namelijk bovenaan als het om kwaliteit gaat.

Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger produceert koele dampen. Droge warme lucht wordt omgezet in verkoeling waardoor de het vochtgehalte in een ruimte stijgt. Een techniek die wordt gebruikt is biostatische verdamping. Ook heb je stoombevochtiger die droge lucht bevochtigd met warme stoom. Goede luchtbevochtigers zijn ultrasone bevochtigers. Met watertrillingen wordt nevel over de ruimte zichtbaar uitgestoten door het apparaat. Een andere techniek is een koudwaterverdamper. Deze verdampt koud water door middel van een ventilator door natte elementen aan te zuigen. Het apparaat werkt met waterfilters die ongeveer 6 maanden meegaan tot een jaar. Aan sommige luchtbevochtigers kun je een heerlijke geur olie toevoegen die zich door de kamer vernevelt.

Leave a Reply