Matras schoonmaken

Matras schoonmaken

Iedereen wil elke nacht graag slapen in een schoon, fris bed. We verschonen ons beddengoed daarom met enige regelmaat. Ik ken zelfs mensen die om de dag hun gehele bed verschonen puur omdat ze in een ‘vers bedje’ willen liggen. Toch wordt één van de belangrijkste aspecten van ons bed vaak over het hoofd gezien: het matras. De matrassen schoonmaken is iets wat je eens in de zoveel tijd moet doen. We zweten in de nacht behoorlijk wat liters water uit. Een deel van dit vocht komt in de kussens en het beddengoed terecht, maar een groot deel belandt in het matras. Je matras schoonmaken en desinfecteren zal je dus moeten doen om je matras goed te onderhouden en de slaapkamer fris te houden. Maar hoe doe je dat dan? Het is van belang te weten van wat voor materiaal de hoes van je matras gemaakt is, en uit wat voor materiaal je matras bestaat. Zo hebben synthetische stoffen een net iets andere behandelijk nodig dan materialen als katoen.

Waarom wordt je matras vies?

Elke nacht verliezen we tot een liter vocht in de vorm van zweet. Dat komt allemaal in je beddengoed en matras terecht. Ook is je bed de perfecte plek voor schimmel en ongedierte als huisstofmijten om zich voort te planten. En dan verliezen we soms ook nog een beetje bloed of urine wat op het matras terecht komt. Een regelmatige reiniging van je matras is dus geen overbodige luxe.

Matras stofzuigen

Het is ten eerste van belang je matras iedere week te stofzuigen. Dit is een basis reiniging waarmee je het matras snel kan opfrissen. Je matras is een verzamelplaats van huisstofmijten en huidschilfers. Simpelweg je matras iedere week grondig onder handen nemen met de stofzuiger bij het vervangen van je beddengoed is voldoende. Gebruik eventueel een goede stofborstel om meer vuil mee te nemen.

Matras schoonmaken met baking soda of soda

Je kunt een matras reinigen met soda, ook wel zuiveringszout genoemd. Jawel, ook in bed is dit wondermiddel een lifesaver. Je strooit baking soda of normale soda op het textiel en laat dit een dag liggen zodat het kan inwerken. Nadien is het een kwestie van je bed goed stofzuigen. Je doodt hiermee vrijwel alle bacteriën die huishouden in je matras. De ideale manier om je matras te desinfecteren.

Verwijderen van vlekken uit je matras

Urine en bloed zijn twee substanties die helaas weleens door je bedtextiel heen lekken. Verwijderen van vlekken kan je het beste doen met een sopje van soda en heet water. Met een natte doek veeg je alles eenvoudig schoon. Voor meer hardnekkige vlekken kan je een borstel gebruiken. Urine daarentegen verwijder je het beste met een scheutje azijn en wat water. Bloed is wat lastiger weg te krijgen. Oud bloed is bijna niet te doen. Je bloed bevat ijzer wat oxideert waardoor er bruine vlekken achterblijven. Mocht je er direct achterkomen dat er bloed door je matras is doorgelekt en het bloed is nog ‘vers’, haal dan direct je beddengoed af. Probeer het bloed met een vochtige doek en KOUD water te verwijderen.

Matras reinigen en desinfecteren met een stoomreiniger

Een stoomreiniger is ideaal om je matras mee schoon te maken. Het stoom doodt alle bacteriën zonder je matras heel erg vochtig te maken. Een stoomreiniger is sowieso een onmisbaar apparaat voor in je huishouden. Je kunt diverse meubels schoonmaken zoals stoelen en banken, maar ook het interieur van je auto.

Beddengoed wassen

Als je eenmaal bezig bent met je matras schoonmaken, dan kan je ook je beddengoed onderhanden nemen! Over het algemeen is het zo dat lakens, matrashoes en dekbedovertrek op 60 graden gewassen kunnen worden. Check echter de wasvoorschriften om helemaal zeker van je zaak te zijn.

Kussens reinigen

Kussens zijn net als het matras een ware broedplaats voor huisstofmijt. Lucht daarom regelmatig je kussen! Eens in de zoveel tijd kan je het kussen ook schoonmaken met een stoomreiniger. Gooi je kussen niet zomaar in de wasmachine, zeker niet bij een kussen met een vulling van veren. Lees de wasvoorschriften! Geen zin om zelf met je kussen aan de slag te gaan? Breng hem naar de stomerij!

Tips matras schoonmaken

  • Gebruik nooit teveel water bij je matras schoonmaken, zeker niet bij een synthetisch matras. Je matras houdt water vast en droogt niet snel genoeg waardoor er schimmel in je matras kan ontstaan. Wil je een natte vlek snel drogen? Leg er dan bijvoorbeeld een laken overheen en strijk met een strijkbout de vlek droog.
  • Maak je matras schoon wanneer het mooi weer is. Als je het raam open zet en er een lekker briesje staat dan droogt je matras extra snel.
  • Koop een matras met een afneembare hoes (een tijk) of gebruik een topmatras op je matras. Een topmatras is eenvoudiger schoon te maken én een stuk goedkoper om te vervangen. Een afneembare matrashoes kan je eenvoudig in de wasmachine doen.
  • Draai je matras om de twee á drie maanden om.
  • Wacht tot je matras helemaal droog is voordat je een laken om het matras doet.
  • Je kunt je matras eens in de zoveel tijd buiten in de zon laten luchten, zeker wanneer het goed koud is! Iedere geur verdwijnt als sneeuw voor de zon bij koude temperaturen.

Matras schoonmaken, waar moet je op letten? 💦 Schoonmaken met Marja Middeldorp