Huisstofmijt bestrijden

De kwaliteit van je woon- en werkomgeving is natuurlijk essentieel, zeker als je wilt dat je woning of bedrijfsruimte ook bijdraagt aan het welzijn van jezelf én medewerkers. Huisstofmijt kan een échte bedreiging zijn voor zowel dat comfort als de gezondheid, en het is dan ook belangrijk om er zo snel en goed mogelijk iets aan te doen.

Wat is huisstofmijt precies, op welke manieren kan je er komaf mee maken en waarom? Hieronder krijg je snel duidelijke antwoorden op al je vragen!

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijt is eigenlijk een klein diertje dat als het ware leeft in het stof in je huis. Het gaat echter om een minuscuul klein beestje dat zelfs onzichtbaar is voor het blote oog, en dus eigenlijk overal kan zitten.

Een van de belangrijkste kenmerken van de huisstofmijt is dat het beestje huidschilfers van dieren én mensen eet om in leven te blijven. Eigenlijk hebben alle woningen en de meeste gebouwen in zeker mate huisstofmijt, maar de hoeveelheid hangt af van verschillende factoren.

Hieronder enkele plaatsen waar dit diertje vooral zit:

  • Matrassen
  • Kussens
  • Meubels met stoffen bekleding, bijvoorbeeld banken
  • Gordijnen
  • Tapijten
  • In of op beschimmelde muren

Naast stoffen zit de huisstofmijt ook vaak in omgevingen of materialen die vochtig zijn, zoals bijvoorbeeld de badkamer of een washok. Waar je echter ook last hebt van dit diertje, het is erg belangrijk dat je er zo snel mogelijk van afgeraakt. Dit om het comfort, de gezondheid en de kwaliteit van je woning te verbeteren!

Kan huisstofmijt eigenlijk kwaad?

Huisstofmijt is zoals reeds gezegd een mijt die overal in huis aanwezig kan zijn, en dat betekent dat leven in zo’n woning vaak heel wat problemen met zich meebrengt. Hoewel het beestje op zich niet gevaarlijk is, kampen mensen die er last van hebben wel met enkele typische symptomen:

– Een verstopte of kriebelende neus
– Jeuk in de ogen
– Een piepende ademhaling of het ophoesten van slijm

Redenen genoeg dus om zo snel mogelijk iets aan de huisstofmijt in je eigen woning te doen. Vooral als er sprake is van een allergie, loont het de moeite om drastische maatregelen te nemen en het diertje snel uit je woning te verwijderen!

Wat kan ik doen tegen de huisstofmijt?

Gelukkig bestaan er heel wat manieren waarop je de huisstofmijt kunt bestrijden. Het is aangeraden om onderstaande tips één voor één uit te proberen, zodat je sneller te weten komt welke technieken werken en welke niet.

Belangrijk hierbij is dat je eerst en vooral die ruimtes aanpakt waar de huisstofmijt in grote getallen aanwezig is. Vooral de slaapkamer is een belangrijke ruimte, omdat de aanwezigheid van de mijt daar al snel kan zorgen voor een minder goede slaapkwaliteit, én dus ook een minder goed levenskwaliteit!

Wil je huisstofmijt snel uit je woning krijgen? Gebruik dan zeker onderstaande tips:

1. Zo weinig mogelijk vocht in huis

Zorg er in de eerste plaats voor dat je woning minder vocht heeft, want vocht trekt die beestje aan als geen ander. Dit kan je doen door bijvoorbeeld altijd de ramen open te zetten ’s morgens, of je was buiten te laten drogen. Houd ook de deuren dicht tussen bijvoorbeeld de badkamer en de rest van het huis, zodat vocht dat daar aanwezig is niet zomaar weg kan.

2. Je woning voldoende verwarmen

Daarbij moet ook gezegd worden dat je woning voldoende verwarmen essentieel is om de huisstofmijt tegen te gaan. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de mijt het liefste van al vochtige én koude plaatsen verkiest. Door de belangrijkste ruimtes in je woning, zoals de slaapkamers en woonkamer, overdag te verwarmen, verlaag je het risico op de aanwezigheid van dit beestje.

De reden waarom dit werkt is omdat het vocht in de warme lucht terechtkomt, waardoor het dus niet langer op je muren, meubilair en andere zaken aanwezig is. Als je dan je ramen en deuren een paar keer per dag openzet, dan kan die vochtige, warme lucht naar buiten.

3. Verwijder stof snel

Regelmatig stofzuigen is een van de beste dingen die je kunt doen als je snel van huisstofmijt af wilt geraken. De mijt houdt van stof en dan vooral organische vervuiling, zoals huidschilfers van mensen en dieren.

Door af en toe te stofzuigen neem je de voornaamste voedingsbron van de mijt weg, waardoor de kans dat hij blijft plakken ook meteen een stuk kleiner is. Daarbij komt de huisstofmijt ook vaak vast te zitten in het stof dat op je meubilair, zetels en vloeren ligt!

4. Het juiste onderhoud voor je vloeren

De vloeren van je woning zijn een plaats die vaak over het hoofd worden gezien als het gaat om huisstofmijt. Zorg dat je gladde vloeren altijd goed schoonmaakt met een dweil of vochtige doek!

4. Maak ook stoffen accessoires schoon

Zoals reeds gezegd houdt de huisstofmijt van stoffen, dus het spreekt voor zich dat je elementen en accessoires in je woning die met stof zijn bekleed of uit stof bestaan op de juiste manier behandelt. Denk hierbij maar aan knuffels, dekbedden, dekens en kussens. Was deze regelmatig op 60 graden, zodat alle mijten die erin zitten dood zijn!

Ook gladde meubelstukken die niet bekleed zijn, verdienen altijd een goede schoonmaakbeurt. Enkele voorbeelden zijn houten kasten of banken. Ten slotte is het belangrijk om je gordijnen minstens een keer per jaar te wassen.

Materialen vervangen om huisstofmijt tegen te gaan

Bovenstaande lijst met tips kan zeker helpen om komaf te maken met huisstofmijt in je woning. Vooral als de situatie nog zo ernstig is, of als je zelf niet al te veel last hebt van allergische symptomen.

In bepaalde gevallen is het echter nodig om grondige maatregelen te nemen, zoals het vervangen van specifieke materialen en accessoires in je interieur. Denk hierbij aan:

Door de aanwezigheid van stoffen in deze accessoires trekken ze meer huisstofmijt aan, dus vervang je ze best door gladde materialen. Er bestaan bijvoorbeeld heel wat kunststof vormen van raamdecoratie, maar ook polyester tapijten en meer.

Hieronder nog enkele andere goede voorbeelden van alternatieven voor traditionele voorzieningen:

1. Een bed met een bodem die goed ventileert, zodat de mijt niet blijft plakken
2. Een matras die niet uit wol bestaat, maar bijvoorbeeld een synthetische stof
3. Kasten die over lades beschikken zodat je ze dicht kunt doen, waardoor er minder stof in zit
4. Speciale hoezen voor je matrassen, kussens en dekbed

Dergelijke maatregelen zullen een groot verschil maken in de aanwezigheid én hoeveelheid van huisstofmijt in je woning!

Gebruik de juiste voorzieningen en eventuele producten

Als al het bovenstaande weinig effect heeft en je allergische symptomen niet helpt verminderen, dan is het misschien geen slecht idee om speciale producten te gebruiken voor de bestrijding van de huisstofmijt. Er zijn uiteenlopende manieren waarop je dat kunt doen:

1. Gebruik natuurlijke etherische oliën

Het is een goed idee om je stoffen accessoires te wassen met etherische oliën, zoals eucalyptus, pepermunt of lavendel. Een paar druppels per wasbeurt kan al voldoende zijn om de kans op huisstofmijt te verlagen!

2. Een goede luchtfilter is goud waard

Daarbij is een goede luchtfilter een goed hulpmiddel om schimmels, en dus ook huisstofmijt, op natuurlijke wijze uit je woning te verwijderen.

3. Sterke huismijt-dodende middelen

Ten slotte kan je gebruik maken van speciale, huismijt-dodende middelen om snel komaf te maken met het probleem. Vaak zijn dergelijke producten echter niet altijd zo milieuvriendelijk of gezond!