Tapijt reinigen

Tapijt reinigen

Op dit moment kiezen veel mensen voor een harde, gladde vloer zoals een PVC vloer of laminaat vloer omdat het zo gemakkelijk is in onderhoud. Tapijt echter heeft een meer luxere, warme uitstraling en is prima te reinigen. De goede akoestiek en het geluiddempend vermogen van vloerbedekking doet veel mensen besluiten te kiezen voor tapijt. Ook het warmte-isolerend effect wat voor energiebesparing  zorgt maakt dat tapijt een prima keus is. Het onderhouden van tapijt hoeft niet lastig te zijn.

Losse kleden behandel je op dezelfde manier als vast tapijt.

StofzuigenTapijt reinigen 1

Een goede stofzuiger scheelt al bijna de helft van je werk. Stofzuigen is nou niet het gemakkelijkste karweitje. Een intensief belopen ruimte zal toch 2 x per week moeten worden gezogen.  Maar met een goede stofzuiger ben je eigenlijk zo klaar. Heb je de mogelijkheid om een robotstofzuiger aan te schaffen, dan scheelt dit enorm natuurlijk. Je zet dit apparaat ’s morgens aan en wanneer je uit je werk komt is je tapijt weer brandschoon en ontdaan van alle ongerechtigheden.

Ben je in het bezit van een los kleed op bijvoorbeeld laminaat, dan kun je deze stofzuigen met een hulpstukje van de stofzuiger (mondstukje).

De reinigingsmachine

Met een reinigingsmachine wordt je tapijt door  en door schoon. Echter, niet elk tapijt is daar geschikt voor. Een kokos, bamboe, sisal of viscose tapijt kan niet worden gereinigd met een reinigingsmachine. Het tapijt zou hierdoor kunnen gaan vervormen en lelijk worden.

Professioneel

Wanneer je met een machine je tapijt wil reinigen, huur dan een degelijk en professioneel apparaat, bij een erkend, gespecialiseerd verhuurbedrijf voor dit soort gereedschappen. Een sproei-extractie machine is de meest aangewezen reinigingsmachine. Bij een gespecialiseerd bedrijf krijg je alle informatie die je nodig hebt en kom je alles te weten over de gebruiksaanwijzing van dit apparaat. Ook kan meestal direct het juiste schoonmaakmiddel worden aangeschaft.

Opfrisbeurt

Heb je geen reinigingsapparaat en wil je toch je tapijt opfrissen, dan zijn onderstaande tips perfect om te proberen.

Met kruiden

Je hebt nodig:

4 eetlepels borax (verkrijgbaar bij de drogist)

4 theelepels kaneel

4 theelepels gemalen kruidnagels

1 eetlepel tijm,rozemarijn, lavendel en munt

Roer dit alles goed door elkaar en strooi gelijkmatig over je kleed of tapijt. Laat ongeveer een uurtje intrekken of liever nog een hele nacht. Vervolgens het tapijt goed stofzuigen. Een heerlijke frisse uitstraling is het gevolg.

Met baking soda

Tapijt reinigen met baking soda zorgt voor verwijdering vieze geurtjes. Strooi de baking soda op het tapijt en meng eventueel een druppeltje etherische olie door het poeder. Laat minimaal een uur, beter is een hele nacht, intrekken. Vervolgens goed stofzuigen.

Met groene kool!Tapijt reinigen 2

Een snelle opfrisbeurt met een groene kool. Snijd een plak van de kool af en wrijf over het tapijt. Snijd regelmatig een plak van de kool en bewerk je hele tapijt. Daarna even stofzuigen. Deze methode is prima wanneer je géén hoogpolig tapijt hebt.

Vlekken!

Het nadeel van een mooi, effen tapijt kunnen vlekken zijn die je meestal snel moet verwijderen. Neem nou rode wijn of koffie…Echt heel vervelend wanneer dit op je mooie, hoogpolige beige tapijt terecht komt. Er zijn  een aantal tips om dit te verwijderen.

Koffie

Maak een, liefst witte handdoek, nat met koud water. Wring deze uit en leg op de vlek. Laat de doek liggen totdat deze droog is. Eventueel door een schone doek vervangen.

Rode wijnTapijt reinigen 3

Dep het ergste op met een schone doek of keukenpapier. Dan wat witte wijn of water over de vlek gieten. Opnieuw deppen. Vervolgens strooi je zout over de vlek die er nog zit en laat een paar uur intrekken. Je zal zien dat het zout roze verkleurd. Wanneer alles droog is het zout opzuigen.

Eigenlijk kun je bij elke vlek de tip gebruiken van de koffievlek. Dus een badhanddoek nat maken, uitwringen en op de vlek leggen. Ga in ieder geval nóóit op de vlek zitten wrijven, dan maak je het alleen maar erger. Voorzichtig deppen mag wel.  Werk altijd van buiten naar binnen en wees een beetje geduldig. Schoonmaakmiddeltjes hebben de tijd nodig en het intrekken van viezigheid in de handdoek evenzo.

Verschillende middeltjes

Azijn

Natuurazijn is voor vele doeleinden geschikt. Echter kijk uit wanneer je een vlek uit je vloerbedekking gaat halen met azijn. Het heeft een wat oplichtende werking dus gebruik het alleen op lichte tapijten.

Met 1 deel azijn op 10 delen warm water kun je met een spons de vlek op je witte tapijt te lijf gaan. Laat minimaal een uur drogen aan de lucht. Niet gaan föhnen. Een azijn mengsel zorgt er ook voor dat een muffe lucht uit je tapijt verdwijnt.

Scheerschuim

Scheerschuim kan prima worden gebruikt om vlekken te verwijderen, mits het ongekleurd is en geen menthol bevat. Dep met een sponsje de schuim in de vlek en laat 20 minuten intrekken. Daarna met een natte doek op de vlek deppen. Deze zal dan langzaam verdwijnen.

Speciale schoonmaakmiddelen

Ligt in je interieur vaste vloerbedekking? Dan is het slim om speciale tapijtreiniger in huis te halen. Een vlek heb je al heel snel. Natuurlijk is het van uit milieutechnische overwegingen beter om voor een natuurlijk middeltje te kiezen zoals azijn, baking soda, zout of citroen. Het is altijd handig om een fles met speciale reiniger voor alle mogelijke vlekken aan te schaffen en te bewaren tot dat je het onverhoeds nodig hebt.