Beste robotstofzuiger

Beste robotstofzuiger

Ben je helemaal klaar met stofzuigen en kan je geen stofzuiger meer zien? Ga dan voor een robotstofzuiger! Hier kan zelfs de beste stofzuiger niet tegenop. Waar deze kleine huishoudelijke hulpjes vroeger een leuke gimmick waren zijn het tegenwoordig uitgebreide, slimme systemen die zelfs kunnen dweilen. Maar wat is de beste robotstofzuiger? Wij hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf.

Sensoren in een robotstofzuiger

Kies je voor een geavanceerde of eenvoudige robotstofzuiger? Geavanceerdere modellen dragen vaak een iets hoger prijskaartje dan hun goedkopere broertjes. De goedkopere modellen hebben vaak een minimaal aantal sensoren ingebouwd en maken geen kaart van de kamer. Met andere woorden, wanneer je ze aanzet dan doen ze maar wat. Prima voor een kleine studentenkamer maar voor het laten stofzuigen van het gehele huis werkt dit type robotstofzuiger minder goed. Ben je van plan de stofzuiger te gebruiken op een plek met een trap in de buurt zoals op de bovenverdieping? Dan is een robotstofzuiger met afgrond detectie van uitermate groot belang.

Hoe slim is de robotstofzuiger

Veel robotstofzuigers kunnen gekoppeld worden aan een smart home. Gebruik je Google Assistant, Alexa of een ander smart home platform, check dan even goed welke robotstofzuigers hiermee samenwerken. Je hoeft dan alleen nog maar je stem te gebruiken om de stofzuiger aan te sturen. Ook kan je een schema instellen zodat de stofzuiger aan de slag gaat wanneer jij niet thuis bent.

Let op de hoogte van de robotstofzuiger

Gemiddeld genomen is een robotstofzuiger 8 tot 10 centimeter hoog. Kijk dus even goed of het model wat je voor ogen hebt overal onderdoor kan. Het is helemaal fijn wanneer je het basisstation van de robotstofzuiger onder de bank of onder de kast kwijt kan. Zo zie je de robotstofzuiger alleen wanneer ‘ie aan het stofzuigen is.

Een robotstofzuiger die dweilt?

Jawel! Robotstofzuigers kunnen tegenwoordig ook dweilen. Een groot aantal modellen heeft een waterreservoir met een dweil. En dat werkt best wel goed. Heb je een groot tapijt liggen? Dan is een robotstofzuiger die kan dweilen misschien niet iets voor jou, hoewel er ook modellen zijn die de dweil kunnen optillen wanneer ze een tapijt ontdekken.

Denk goed na over de ruimte die je robotstofzuiger moet schoonmaken

Dit is eigenlijk een vervolg op de hoogte van de stofzuiger. Kijk eens kritisch naar de kamer. Heb je veel kabels liggen? Zijn er veel drempels aanwezig in je huis? Kan de stofzuiger overal onderdoor? Er zijn robotstofzuigers die over drempels kunnen tot wel twee centimeter hoog en die ook geen enkel probleem hebben met het rijden over kabels.

Haren van huisdieren

Kattenharen verwijderen uit het tapijt kan een vervelende klus zijn. Er zijn echter robotstofzuigers die gehakt maken van haren van huisdieren. Vaak zijn deze robotstofzuigers uitgerust met een speciale borstel die alle haren losborstelt.

Grootte van het opvang reservoir

Een robotstofzuiger heeft geen zak en werkt eigenlijk via hetzelfde principe als een stofzuiger zonder zak. Er is een reservoir om alle viezigheid op te vangen. Hoe groter het reservoir hoe langer je kan stofzuigen zonder dat je iets hoeft te doen. Er zijn zelfs robotstofzuigers met een basisstation waar weer een reservoir in zit. Dit basisstation zuigt de stofzuiger leeg wanneer het apparaat aan het laden is. Deze basisstations zijn wel groter dan een normaal basisstation en kan je dus niet zomaar onder de bank kwijt.

Grootte van de accu

Hoelang een robotstofzuiger kan stofzuigen is volkomen afhankelijk van de grootte van de accu. Heb je een groot huis, dan zou het beter zijn om te kiezen voor een apparaat met een grotere accu. Echter, een robotstofzuiger zal zich tijdens een schoonmaaksessie opladen wanneer dit nodig is.

Kies jouw favoriete robotstofzuiger

Dat zijn ze! Onze kooptips voor het aanschaffen van een robotstofzuiger. Kies de beste robotstofzuiger voor jouw woning en jouw portemonnee en check ook zeker onze keuzes hierboven.