Kattenharen verwijderen (kleding, bank, vloer)

Kattenharen verwijderen (kleding, bank, vloer)

Onze huisdieren is ons alles. Neem bijvoorbeeld de kat. Deze fantastische dieren zijn echte aaibare huisdieren, die vooral voor kinderen lief en aanhankelijk zijn. Mits je echter de kat vanaf dat ie  kitten was bij je in huis hebt. Een oudere kat die je uit het asiel haalt heeft meestal een rugzakje. Zo’n kat moet je leren kennen en vertrouwen mee opbouwen. Aan een kat kun je ontzettend veel plezier beleven. Het spelen, kroelen en lachen om een kat is in ieder gezin een fijne toevoeging in het dagelijks leven.

Met een kat ben je nooit meer alleen. Altijd een vriend in de buurt die aangehaald wil worden. Hoe leuk is dat. Ondanks dat katten vrij zelfstandig zijn, vinden ze het heerlijk wanneer jij thuis komt. Een kat kun je ook houden wanneer je elke dag werkt. Ze kunnen goed alleen zijn. Het is bewezen dat een kat goed is voor de gezondheid. En ten opzichte van een hond heb je een aantal voordelen wanneer je kiest voor een poesje. Je kunt ze binnen houden, best wel een dagje alleen laten en je hoeft er niet mee te wandelen. Voor heel veel gezinnen en mensen die alleen wonen het ideale huisdier!

Kinderen  en katten

Een kind samen met een kat op laten groeien is zeer leerzaam voor het kind. Respect voor dieren en verantwoordelijksheidgevoel  kan al vanaf jonge leeftijd worden aangeleerd. Kinderen leren o.a. wanneer ze de poes mogen aaien en wanneer ze met rust gelaten moet worden. Ook leren ze wat een kat leuk vind en hoe je bijvoorbeeld een kat moet optillen.

Kinderen zijn dol op katten omdat ze zacht en aaibaar zijn. Wanneer een kind de juiste omgangsregels leert worden het de beste maatjes. Een kat welke mensgericht is zal de beste keus zijn. Dit is o.a. de Noorse Boskat, De Ragdoll of de gewone huis, tuin- en keukenkat ook wel de Europese korthaar genoemd.

Een gelukkige kat

Een kat die gelukkig is straalt dat ook uit. De poes moet gewoon poes kunnen zijn…Dus doen wat hij/zij wil. Een kat is behoorlijk eigengereid en zal ook niet snel naar zijn huisgenoten luisteren. Dit huisdier gaat zijn eigen gang.

Er zijn een aantal zaken waar je je kat een groot plezier mee doet.

  • Een schone kattenbak. Probeer regelmatig de kattenbak te verschonen. Een vieze kattenbak zorgt voor een poes die het elders gaat doen. In je woonkamer bijvoorbeeld. Voorkom dit door de kattenbak goed in de gaten te houden en regelmatig de poepjes te verwijderen.
  • Als het kan…laat de kat dan lekker naar buiten. Het is natuurlijk prima om, wanneer je bijvoorbeeld op een flat woont, de kat binnen te houden. Echter, een kat wordt helemaal gelukkig wanneer deze lekker in de tuin kan rondscharrelen.
  • Op tijd eten geven. De poes is afhankelijk van de mens. De tijd dat een huiskat moest leven van een gevangen muis ligt ver achter ons. Je moet goed zijn voor je dier.
  • Aan een kat die regelmatig speelt, kun je zien dat deze gelukkig is. Het spelen met andere huisdieren of mensen geeft de kat vertrouwen en zal het welzijn van het dier verhogen.

Het nadeel van een kat

Natuurlijk heeft ook een kat, net als andere huisdieren, nadelen. Eén van de vervelende zaken zijn de haren die de poes verliest.

De meeste katten die niet altijd buiten komen verharen zo’n beetje het hele jaar door. Een poes die regelmatig in een wat koelere omgeving is, zal twee ruiperiodes per jaar hebben. In het voor- en het najaar kan de kat flink veel haar verliezen. Als eigenaar van een kat kun je dus best wel invloed hebben op het haarverlies. Voeding en klimaat hebben zeker effect op de vachtharen. Maar ook erfelijkheid en het weer kunnen bijdragen aan min of meer verharen.
Tip
Borstel een kat niet al te vaak. Dit stimuleert namelijk de vachtgroei en dus zal de vacht vaker haren loslaten. Eén maal per 2 weken is ruim voldoende. Let ook op de voeding. Wissel regelmatig af.

Kattenharen op kleding en bank

Kattenharen op je kleding of de bank is vervelend. Er zijn echter een aantal tips om deze snel te verwijderen.

Plakroller
De meeste mensen hebben wel een plakroller in huis. Gemakkelijk en snel haren verwijderen door over de kleding te rollen. Schaf jezelf een plak- of pluizenroller aan, die een goede kleefkracht heeft. Plakrollers kun je gebruiken om kleding en je stoffen bank te ontharen.

Kledingborstel
Met een kledingborstel is het simpel om pluis en haren van je bank te verwijderen.

Tape
Een strook tape om je hand wikkelen en de haren van je kleding deppen.

Rubberen huishoudhandschoen
Door het stroeve van de huishoudhandschoen is het een simpele handeling om haren van de bank te vegen.

Schuursponsje
Veeg met de ruwe kant over het met haren bedekte kledingstuk. Gaat moeiteloos en snel. De haren blijven aan het sponsje hangen. Wel met het sponsje één richting opwrijven.

Kattenharen op de vloer

Wanneer je kat in de rui is, vindt je overal kattenhaar. Op de bank, je kleding maar ook op de vloer. Stofzuigen is een goed advies om dan iedere dag even te doen. Heb je een mooi tapijt op je laminaat- of plavuizenvloer, dan kun je de bovenstaande tips gebruiken om te ontharen. Een pluizen- of plakroller is een geweldig attribuut om je losse kleed mee onder handen te nemen. Heb je echter vaste vloerbedekking, dan wordt het iets lastiger om een plakroller te gebruiken.

Vaste vloerbedekking en kattenhaar 

Rubberen bezem

Een rubberen bezem zie je vaak bij de kapper. Deze bezem veegt snel en gemakkelijk haren bij elkaar. Je kunt deze als katteneigenaar prima gebruiken om kattenhaar op alle soorten vloeren te verwijderen.  Ook op een vloer die voorzien is van vaste vloerbedekking veeg je zonder problemen de haren bij elkaar.

Robotstofzuiger

Ja, een robotstofzuiger is een aardige investering. Toch is een robotstofzuiger de beste oplossing tegen haren van katten en honden. Een robotstofzuiger maakt de vloer tot op de millimeter nauwkeurig schoon. Daarnaast heeft een robotstofzuiger een aantal handige borstels die korte metten maken met bijvoorbeeld haren op een vloerkleed. Ideaal!