Laminaat schoonmaken

Laminaat schoonmaken

Laminaat schoonmaken, bijna iedereen moet het weleens doen. Laminaat vloeren zijn namelijk erg populair in Nederland. Niet zo gek, laminaatvloeren zijn een goedkoper alternatief voor een houten vloer. Houten vloeren vragen meer onderhoud maar zijn wel duurzamer. Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en bijna niet te onderscheiden van een echte houten vloer.  Daarnaast zijn ze eenvoudig zelf te leggen met vaak een handig kliksysteem én heel simpel schoon te houden. In dit artikel vind je tips hoe laminaat schoonmaken & reinigen op de beste manier kunt doen.

Laminaatvloer stofzuigen

Laminaat schoonmaken begint bij de basis. Begin altijd met het weghalen van stof en andere rommel zoals kruimels. Laminaat zal nooit geen vuil opnemen. Dit blijft er als het ware altijd op liggen. Vegen met een bezem met zachte haren en stofzuigen. Veeg in de lengte van het laminaat om ook vuil wat in de kieren zit eruit te krijgen. Goed onder het meubilair stofzuigen. Hier kan stof zich in grote plukken ophopen. Voor de stofzuiger kan een speciale parketborstel worden aangeschaft. Deze geeft door de borstelvormige haren nooit  krasjes. Een perfecte hulp bij het schoon houden van je laminaatvloer is een robotstofzuiger. Deze handige hulp in huis heeft ingebouwde borstels die de vloer mooi schoon vegen.Laminaat schoonmaken 1

Laminaatvloer dweilen

Stofzuigen is vaak afdoende om je laminaatvloer te reinigen. Eens in de zoveel tijd zal je toch echt moeten dweilen om je vloer helemaal spic en span te krijgen. Eén van de beste middelen om dit mee te doen is azijn of schoonmaakazijn. Voeg een redelijke scheut schoonmaakazijn toe aan een emmer warm water. Vervolgens kan je gaan dweilen met een vochtige doek. Niet te nat! Teveel water kan ervoor zorgen dat het water tussen de kieren van het laminaat doorsijpelt wat zorgt voor een laminaatvloer die bol gaat staan. Dweil altijd in de lengte van de planken om vlekken en strepen te voorkomen.

Ga nooit schoonmaken met schuurmiddelen of schuursponsjes. Laminaatvloeren zijn namelijk voorzien van een speciale coating.. Door een schuurmiddel te gebruiken krijg je vlekken en doffe plekken. Je schuurt als het ware het gecoate laagje er af.

Gebruik ook geen agressieve allesreiniger. Deze kan de bovenste laag beschadigen.

Laminaat reinigen met een laminaatreiniger

Er zijn tientallen verschillende schoonmaakmiddelen te vinden speciaal voor je laminaatvloer. Het is beslist niet nodig om een laminaatreiniger te gebruiken om je vloer mooi schoon te krijgen. Wil je laminaatreiniger gebruiken (bijvoorbeeld de laminaatreiniger van HG), gebruik dit middel dan spaarzaam. Er wordt aangeraden een liter te gebruiken op een emmer van 5 liter. Veel teveel, een flinke scheut is meer dan afdoende.

Laminaat laten glimmen

Een laminaatvloer kan een doffe uitstraling krijgen wanneer deze verkeerd is schoongemaakt. Je kan de laminaatvloer weer laten glimmen door met een droge (schone) stofdoek over het laminaat te wrijven.

Tips!

  • Een middeltje wat goed helpt om een mooie glanzende vloer te krijgen, is een in vieren gesneden ui toevoegen aan een emmer water. Gebruik gewoon schil en al.
  • Pas altijd op met zand. Dit is een grote vijand van laminaat. Het beste is om iedereen zijn schoenen uit te laten trekken. Zand brengt namelijk grote krassen met zich mee.
  • Met zo weinig mogelijk water dweilen. Een vochtige doek is voldoende. Laat iig nóóit geen druppels op het laminaat liggen.
  • Koffie, wijn, fruit en sap vlekken kunnen worden schoongemaakt met een zacht en mild sopje.
  • Schoenzoolvlekken, teer en inktvlekken reinigen met aceton of wasbenzine. Wel direct daarna met een vochtige doek na wrijven.
  • Vet en chocoladevlekken verwijder je direct met wat spiritus.
  • Nóóit water op de vloer gieten om schoon te maken.
  • Zet geen bloempotten rechtstreeks op het laminaat. Een dichte pot of een schoteltje onder de bloempot is beter.