Houten vloer schoonmaken

Houten vloer schoonmaken.Houten parketvloeren schoonmaken heeft net iets meer voeten in de aarde dan het schoonmaken van een laminaat of PVC vloer. Een vloer van massief hout is over het algemeen vrij duur. Je wilt zo lang mogelijk kunnen genieten van je vloer, dus is het van belang deze op de juiste manier te reinigen.

De houten vloer vegen

Gebruik een borstel of bezem met zachte haren om al het grovere vuil bij elkaar te vegen. Dit kan bij het dweilen van je houten vloer krassen geven op de vloer. Stofzuig alle hoeken en gaten goed en zuig al het grovere vuil op.


Bepaal hoe je houten parketvloer is behandeld

Het is van groot belang om te weten hoe je vloer precies is behandeld. Zo voorkom je dat je kiest voor de verkeerde schoonmaakmiddelen. Een niet glimmend oppervlak duidt op een houten vloer die is gebeitst of geheel zonder behandeling is. Vloeren die glimmen zijn lastig van elkaar te onderscheiden. Het betreft eigenlijk altijd een geoliede of een geboende houten vloer. Hoe kom je erachter wat voor vloer je precies hebt?

Pak een stukje staalwol en maak dit vochtig. Wrijf ergens waar je de plek van het wrijven niet kunt zien. Ergens in een hoekje bijvoorbeeld. Als het staalwol meteen een beetje bevlekt raakt dan is je houten vloer een geboende vloer.

Oude of nieuwe lak

Het is vrij eenvoudig om erachter te komen of een gelakte vloer met nieuwe of oude lak is behandeld. Laat wat druppels water op de vloer vallen. Trekken deze in de vloer en wordt de vloer donker? (oftewel, een vochtplek) Dan heb je te maken met een vloer met oudere lak. Wanneer de druppels water blijven liggen dan kan je er vanuit gaan dat je te maken hebt met nieuwere lak.

  • 1. Nieuwe vloerdelen zijn vaak gelakt met lak die gebaseerd is op polyacryl, urethaan of polyurethaan. Deze coating maakt de vloer bestand tegen vlekken en stoot water af. Supereenvoudig schoon te houden dus.
  • 2. Vloeren die wat ouder zijn en nooit opnieuw zijn gelakt zijn vaak behandeld met shellak of een vernislaag. Hoewel deze lagen waterafstotend zijn, werkt dit bij lange na niet zo goed als de eerder genoemde laksoorten.
  • 2. Vloerdelen die voorgelakt zijn in een fabriek hebben een nadeel: kiertjes. Wanneer je de vloer legt en daarna niet meer lakt dan kan water tussen de kieren doorlekken.

Stofzuigen en vegen van je houten vloer

Begin altijd met vegen en stofzuigen van je vloer om het meest grove vuil te verwijderen.

1. Vloeren die ter plekke zijn gelakt

Het is aan te raden te kiezen voor een schoonmaakmiddel wat pH-neutraal is om aantasting van de parketvloer te voorkomen. Vet en vuil verwijder je met een alkalisch schoonmaakmiddel (alkalisch is een tegenhanger van zuur). Zuiveringszout opgelost in water (soda) is bijvoorbeeld een goede optie.

Aanslag van kalk verwijder je met een zuur schoonmaakmiddel. Gebruik bijvoorbeeld een scheutje azijn in je water. Woon je in een regio waar vrij ‘hard’ water uit de kraan komt? In de supermarkt kan je gedestilleerd water kopen wat vrij is van kalk.


Gebruik beslist geen agressieve middelen als bleek, ammoniak, schuurmiddelen of middelen die een vettig laagje achterlaten. Hiermee breng je schade toe aan je houten vloer.

Vervolgens is het een kwestie van dweilen. Niet te nat. Maak een nieuwe emmer met water en schoonmaakmiddel wanneer het water in de emmer vies wordt van het dweilen. Als er vlekken op je vloer te zien zijn, maak die dan met de hand schoon met een doek. Je kunt dan net iets meer kracht zetten dan met een dweil. Gebruik nooit een schuurspons om je houten vloer mee schoon te maken. Haal al het overtollige water weg met een uitgewrongen dweil.

Na het dweilen kan je de vloer droogwrijven met een zachte doek.

2. Overige houten vloeren

Zelfde methode als hierboven beschreven, je gebruikt echter geen schoonmaakmiddel. Wring de dweil die je gebruikt volledig uit en gebruik deze lichtelijk vochtige dweil om je vloer mee te dweilen. Vieze plekken kan je schoonmaken met een klein beetje terpentine. Dit is echter per parketvloer afhankelijk, dus probeer de terpentine eerst aan te brengen op een stuk vloer waar het niet uitmaakt als er een kleine vlek ontstaat.

Veeg de vloer na het vochtige dweilen droog met een doek. Je kunt hier bijvoorbeeld een doek van badstof voor gebruiken.


Nog een aantal tips:

  • Doe je schoenen uit, op die manier voorkom je vlekken van je schoenen tijdens het schoonmaken.
  • Bescherm je vloer. Leg een loopmat neer bij de deur waarop je je voeten kunt vegen.
  • Leg bij een feestje wat extra vloerkleden neer ter bescherming.
  • Krassen kan je repareren met reparatiesets die je bij bijna iedere bouwmarkt wel kunt krijgen.
  • Dweil de vloer altijd in de lengte van de planken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>