Tapijtreiniger

Tapijtreiniger

Tapijt laten reinigen of zelf doen?

Er zijn heel veel mensen die door een professional het tapijt laten reinigen. Meestal wordt zelf schoongemaakt wanneer er een ongelukje is gebeurd met koffie thee of nog erger, rode wijn…

Vloerkleden kunnen, vooral wanneer er huisdieren aanwezig zijn, vol zitten met zand en vuil . Dat is een extra goede reden om te reinigen. Je ziet het niet maar het is er wel. Ben je echter dagelijks bezig met de stofzuiger, dan zal het meeste vuil verdwijnen. Er blijft dus genoeg vuil over om met een goede tapijtreiniger te verwijderen.

Hoe vies een tapijt kan worden ligt een beetje aan de gezinssamenstelling, of er huisdieren aanwezig zijn en de plek waar het tapijt ligt.

Je kan het tapijt reinigen met diverse huis- tuin en keukenmiddeltjes. Echter, soms moet je grover geschut inzetten om het tapijt echt goed schoon te krijgen. Een goede tapijtreiniger is dan onmisbaar! Wij hebben de beste tapijtreinigers voor je op een rijtje gezet.

 

De juiste manier van reinigen

Om op de juiste manier het schoonmaakwerk aan te pakken zijn er een paar zaken die je in ogenschouw moet nemen.

Wat is de plek waar het vloerkleed ligt?

Hoe vaak en intens je een vloerkleed moet reinigen ligt aan de plek waar het tapijt is gesitueerd. Een intensief gebruikte plek, waar dus veel loopverkeer plaatsvind, zal dus vaker moeten worden gereinigd. In een gang of bij een ingang wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van een tapijt. Ligt je vloerkleed in de slaapkamer dan zal er veel minder intensief worden gelopen en dus moeten worden schoongemaakt.

Minder intensief gebruik

Een tapijt op een plek die minder intensief wordt gebruikt zal elke 2 tot 5 jaar voldoende zijn om schoon te maken.

Intensief gebruik

Tapijt op plaatsen waar veel wordt gelopen en dus zeer intensief word gebruikt, is 1 x per half jaar prima om te reinigen. Normaal gebruik kan voldoen met 1 x per jaar een schoonmaakbeurt.

Huisdieren

Zijn er huisdieren aanwezig en mogen die vrij over het tapijt lopen en er op liggen? Dan is het zaak om regelmatig te reinigen met een tapijtreiniger. Vooral honden kunnen nog wel eens vuile poten hebben. Een tip, leg een oude handdoek naast de deur waar je met je viervoeter binnenkomt. Bij nat weer is het dan heel simpel om de poten van je hond schoon te maken. Dit scheelt al heel veel! Honden en katten hebben geen schoenen die ze uit kunnen trekken. Ook haren van een hond komen in het tapijt terecht. Mensen met huisdieren zullen vaker een tapijt moeten reinigen en het tapijt moeten stofzuigen.

Ongemerkt kan een hond of kat ook op het tapijt plassen. Soms merk je dat niet eens, maar als dit meerdere keren gebeurt gaat het tapijt echt stinken en zal een grote reinigingsbeurt geen overbodige luxe zijn. Houd je tapijt goed bij en organiseer zo om de paar maanden een stevige schoonmaakbeurt. Laat het vloerkleed één maal per jaar professioneel reinigen en je hebt geen last meer van vieze geurtjes en vuil.

Soort tapijt

Er zijn tapijten van wol maar ook synthetische exemplaren. Elke soort heeft weer een andere aanpak nodig. Er zijn soorten die vaker moeten worden gereinigd. Ook de kleur van een vloerkleed speelt een rol. Hele lichte kleuren zijn snel vuil. Maar ook op een donker tapijt zie je van alles. Hoogpolige tapijten zullen vaker vuil bevatten en moeten daarom vaak worden stof gezogen en vaker nat worden gereinigd.

Synthetisch vloerkleed

Synthetische vloerkleden zijn het gemakkelijkst in onderhoud. Water kan zo’n tapijt goed tegen. Wil je lang plezier houden van het kleed probeer dan altijd te deppen en niet te wrijven. Wrijven kan er voor zorgen dat de vezels sneller slijten.

Wol

Wol is een veel kwetsbaarder materiaal dan synthetisch. Gebruik in ieder geval zo weinig mogelijk water en beperk het wrijven. Zo blijven de vezels in takt.

Jute of sisal

Dit materiaal moet worden gereinigd zonder het gebruik van water. Jute gaat krimpen wanneer dit in aanraking komt met water en gaat bobbelen.

Viscose

Viscose kan wel wat water hebben maar je moet er supergoed mee oppassen. Gebruik het met mate.

Katoen

Katoen is een stevig materiaal wat wel wat water kan hebben. Niet te hard wrijven anders gaan de vezels kapot.

Vlekken in het tapijt

Natuurlijk wil je je tapijt zo lang mogelijk vlekkeloos houden. Het is echter bijna niet te voorkomen, dat er wel eens een vlek in je vloerkleed komt. Geen nood! Een aantal tips kunnen helpen deze te verwijderen.

Rode wijn

Giet in ieder geval nóóit witte wijn over een rode wijnvlek. Dat is echt een fabeltje! Ga eerst rustig met een vochtige handdoek de vlek wat proberen te deppen. Meerdere malen herhalen tot de vlek droog is. Strooi nu rijkelijk zout over de vlek. Het zout neemt de rode wijn snel op. Zuig nu het zout op of verwijder met een vochtige doek. Herhalen tot de vlek volledig is verdwenen. Witte wijn-azijn wil nog wel is helpen wanneer de wijnvlek al wat ouder is.

Moddervlek

Laat eerst de modder goed opdrogen. Probeer na drogen de modder los te krijgen met je handen of een vork en zuig de resten op. Is er een bruine vlek ontstaan? Giet hier dan wat azijn overheen en dep dit na intrekken weer op met een schone doek. Daarna kan nog even na schoongemaakt worden met een vloeibaar, mild wasmiddel.

Vetvlekken, bloed- en inktvlekken

Deze vervelende en agressieve vlekken moet je proberen zo snel mogelijk te verwijderen voordat ze diep in de vezels dringen. Met een mengsel van koud water en citroensap kun je nog wel eens succes hebben. Er zijn echter ook speciale tapijtvlekken verwijderaars in de handel. Deze zullen in ieder geval nooit het tapijt kunnen beschadigen.

Kattenpies

De meest penetrante geur is toch wel, de plas van de kat. Ammoniak die in de kattenpies aanwezig is, hecht zich aan de vezels. Mocht je viervoeter onverhoopt een plasje op je mooie tapijt hebben gedaan dan ga je als volgt te werk.

Ga in ieder geval droogdeppen en herhaal dit steeds weer tot de vloerbedekking droog aanvoelt. De lucht blijft meestal nog heel lang aanwezig dus het is zaak hier direct iets aan te doen. Mix een vloeibaar wasmiddel met azijn. Ga dit mengsel rustig op de plasplek deppen. Op laten drogen en verwijderen met droge doek. Je kunt dit steeds even herhalen tot de vloerbedekking weer normaal ruikt.

 

 

 

 

 

 

 

.