Vocht in huis verhelpen

Vocht in huis verhelpen

Vochtproblemen in je woning geeft jou als bewoner/eigenaar een groot probleem. Zelf oplossen van een klein vochtprobleempje is nog wel mogelijk, maar wanneer je er geen aandacht aan besteed kan het van kwaad tot erger worden. Vochtproblemen herken je doordat je een bedompte en muffe geur ontdekt. Soms wen je aan een bepaald luchtje in je woning, maar wanneer je bijvoorbeeld een aantal dagen bent weggeweest ruik je het onmiddellijk.

Droog je het wasgoed in je huis dan merk je dat dit minder snel droogt dan eerder. Behang en stucwerk kunnen loslaten en schimmelplekken worden zichtbaar. Op de muren verschijnen na verloop van tijd algen.

Ook één van de dingen die onvermijdelijk zijn wanneer er een vochtprobleem aanwezig is, is het condens op de ramen. Tevens zal het energieverbruik aanzienlijk stijgen. Plotseling ontdek je pissebedden en zilvervisjes. Een aantal kleine vochtprobleempjes kun je zelf verhelpen door regelmatig te ventileren. Vooral wanneer er veel mensen in huis zijn geweest is dit aan te raden. Probeer het wasgoed buiten te drogen, dit scheelt enorm veel vochtvorming. In de wintermaanden is het verstandig de temperatuur niet onder de 15 graden te brengen. Zet de kamerthermostaat op 15/16 graden. Wanneer je woning warm is heb je minder last van condensatie. Isoleren is het toverwoord in deze.

Lekker gedoucht? Probeer je badkamer droog te houden en ga even met de trekker en een doek langs muren en vloer. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken. Een mechanisch ventilatiesysteem kan na een douchebeurt of kookgelegenheid op de hoogste stand worden gezet. Een half uurtje lang op deze stand is voldoende.

Vocht in huis en gezondheid

Woon je in een huis wat te vochtig is dan zal er meer schimmels groeien en huisstofmijt aanwezig zijn. Vochtplekken, muffe geur en beslagen ramen zijn het gevolg. Een aantal bouwkundige gebreken kunnen voor vochtproblemen zorgen. Lekkages, slechte ventilatie of te weinig stoken geven veel vocht. Schimmelvorming geeft lelijke plekken op muren en plafonds. Ook kunnen materialen worden aangetast welke moeten worden vervangen.

Gezondheid

Een vochtig huis is erg slecht voor de gezondheid. Er worden vaker luchtwegklachten geconstateerd bij mensen die in een vochtige ruimte leven. Je kunt zelfs astma krijgen van vocht. En wanneer je dit al hebt, kan het verergeren. Ben je allergisch voor schimmels dan heb je in een vochtig huis veel meer last. En dan komt er nog eens bovenop dat een vochtig huis niet echt prettig ruikt.

Tips

Vooral wanneer er met meerdere mensen in een huis wordt gewoond, zal er meer vocht worden geproduceerd. Douchen en koken is één van de meest vochtproducerende activiteiten in een huishouden. Maar er wordt ook door ademen en zweten vocht gecreëerd. Is je woning al gevoelig door vocht zorg dan in ieder geval voor een goede ventilatie. Ramen op kiertjes en roosters open houden. Doe een deksel op de pannen en zet de afzuigkap aan. Doe een raampje open tijdens het koken.

Huis verwarmen

Zuinig zijn met energie is natuurlijk prima. Het moet echter niet zo zijn dat daardoor de ruimtes vochtiger worden. Door afkoeling ’s nachts ontstaat condens waardoor gemakkelijk schimmels kunnen ontstaan. De ruimtes in huis gelijkmatig stoken, voorkomt dat er vocht ontstaat. Ook blijven ventileren, dus regelmatig een raampje open zetten. Overdag moet de thermostaat minimaal op 18 graden °C en ’s nachts op 15 graden.

Zorg dat de warmte goed kan verspreiden. Zet dus geen meubels tegen de verwarming aan. Meubels moeten minimaal 10 centimeter vanaf de muren staan. Dat voorkomt schimmelvorming. Wanneer het kouder gaat worden kunnen beter de roosters en ramen tóch iets open blijven staan. Zet dan de verwarming ietsje hoger.

Oorzaken van te veel vocht in huis

De meeste vochtproblemen komen door onvoldoende ventileren. Hierboven staat beschreven wat je daar aan kunt doen. Er zijn echter ook nog andere problemen die je huis vochtig kunnen maken. Dit zijn, zoals dat wordt genoemd, bouwkundige problemen.

Lekkage

Veroudering van de woning of bouwkundige fouten kunnen nogal eens lekkage veroorzaken. Een afvoer die lekt of een lekke waterleiding kan heel lang niet gezien worden maar toch vochtige muren etc. veroorzaken. Denk ook eens aan kitranden die zijn verouderd. Vaak zie je plotseling kringen in je plafond door kitranden die zijn verouderd en poreus zijn geworden.

Koudebruggen

Wanneer warme lucht bij een koude vloer of muur in aanraking komt zal deze snel afkoelen. Hierdoor ontstaat vocht wat weg moet. Op het koude oppervlak verschijnen druppeltjes. Meestal zal dit gebeuren op plekken waarbij een directe verbinding is tussen kou van buiten en de binnenzijde van het huis. Dit kan komen door vervuiling van de spouwmuur, een betonnen draagconstructie of metalen kozijnen. Deze plekken worden koudebruggen genoemd en zorgen dus voor veel vocht in je woning.

Condensatie

Activiteiten binnenshuis als koken en douchen zorgen voor condensatie. Er moet goed worden geventileerd om een vochtprobleem te voorkomen. Zijn de ventilatiemogelijkheden minimaal dan slaat het vocht neer op ramen, muren, kelders en kozijnen.

Vocht wat optrekt

Vochtige muren etc. kunnen ontstaan door optrekkend vocht. Dit kan via funderingen, (spouw) muren of kruipruimtes de woning binnendringen. Via wanden komt het vocht omhoog en vooral boven plinten wordt dit zichtbaar. Schimmels kunnen houten constructies onder de vloer aantasten. Optrekkend vocht kan via een hoge waterstand en een zuigende werking van opgaand metselwerk worden veroorzaakt.

Doorslaand vocht

Wanneer op verschillende hoogtes de binnenmuren nat en vochtig aanvoelen is er sprake van doorslaand vocht. Waterdoorsijpeling komt meestal voor bij oudere woningen en wordt veroorzaakt door verouderde gevelstenen. Maar kan ook zomaar bij een nieuwbouwhuis door beschadigd voegwerk ontstaan. Ook via het dak is dit mogelijk!

Experts

Kom je er niet meer uit ondanks dat je ventileert etc. , dan is het verstandig een expert op het gebied van vochtproblemen in te schakelen. Zij herkennen onmiddellijk de problemen en hebben alle expertise in huis om een vochtprobleem op te lossen. Heel vaak is het een kwestie van een goede isolatie. Ook op het gebied van energiebesparing en subsidies met betrekking tot isolatie hebben deze bedrijven de juiste kennis in huis. Schimmel in huis kan je eventueel zelf oplossen met HG schimmelreiniger.