Wasvoorschriften & wassymbolen betekenis

Wasvoorschriften & wassymbolen betekenis

Het is de meesten van ons wel eens overkomen: je pakt een kledingstuk uit de wasmachine en komt erachter dat het beschadigd, verkleurd of gekrompen is. Dit had waarschijnlijk voorkomen kunnen worden, als je voor het wassen even naar het wasvoorschrift in het kledingstuk had gekeken.

Je kunt je jeans beter niet tegelijkertijd wassen met je wollen vest. Iedere soort textiel heeft namelijk zijn eigen wasvoorschrift. Dit wasvoorschrift is voorzien van wastekens en waslabels en is te vinden op het etiket aan de binnenkant van het kledingstuk. Elk symbool op het wasetiket heeft een eigen betekenis. De pictogrammen zijn ingedeeld in categorieën, namelijk wassen, trommeldrogen, bleken, chemisch reinigen en strijken. Ze geven je informatie over de temperatuur waarop het kledingstuk gewassen mag worden, met welk programma, of je het zelf mag wassen of dat het naar de stomerij gebracht moet worden voor reiniging en over hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden.

Toch is niet alle benodigde informatie als symbool op het wasetiket terug te vinden. Er is bijvoorbeeld geen symbool voor “niet-centrifugeren” of “geen wasverzachter gebruiken”. Toch wordt dit meestal wel in de tekst op het waslabel aangegeven. Het is daarom verstandig om niet meteen alle etiketten uit je kleding te knippen, maar om eerst eens goed te kijken wat er precies allemaal op staat.

Een aantal wasvoorschriften zijn eenvoudig te begrijpen. Een aantal iconen zijn daarentegen misschien niet meteen helemaal duidelijk, vandaar dat we ze hieronder voor je op een rijtje zetten:

Een WASTOBBE betekent dat de kleding met een regulier programma gewassen kan worden. Onder reguliere programma’s vallen tevens de zogenaamde halve wasjes, spaarwasjes en eco-programma’s. Het getal in de wastobbe staat voor de maximum temperatuur waarop het kledingstuk mag worden gewassen. Er mag altijd voor een lagere temperatuur gekozen worden. Een kruis door de wastobbe betekent dat het textiel niet gewassen mag worden, zelfs niet op de hand. Deze kleding moet naar de stomerij gebracht worden. Handdoeken wassen gaat vaak via een regulier programma.

Een WASTOBBE MET DAARONDER ÉÉN STREEP betekent dat een anti kreuk-programma gebruikt moet worden tijdens het wassen. Je vindt dit icoon terug in kleding met kreukherstellende of synthetische vezels. Het is tevens een geschikt programma voor alle fijne was, omdat de was voorzichtiger wordt gewassen en gecentrifugeerd. Bij sommige wasmachines wordt stoom gebruikt om kreukvorming te verminderen. Bij het gebruik van stoom mag de wasmachine maximaal tot de helft worden beladen. Ook hier geeft het getal in de tobbe de maximale wastemperatuur aan.

Een WASTOBBE MET ONDERBROKEN STREEP staat symbool voor een wolwasprogramma op maximaal 30 of 40 graden. Voor wollen kleding of kleding die voor een deel uit wol bestaat moet een speciaal wolwasmiddel gebruikt worden. De trommel mag tot niet meer dan een kwart van het maximale gewicht beladen worden.

Een WASTOBBE MET EEN HAND ERIN staat symbool voor snelle handwas. Dat betekent dat je het kledingstuk niet kunt laten weken en dat het met de hand gewassen dient te worden. (NB: sommige wasmachines hebben een handwasprogramma.) Het symbool is vaak te vinden in zijde, wol en fijne was zoals lingerie. Los, voor een handwas, een voor wol of fijne was geschikt wasmiddel op in lauw water. Leg hier het kledingstuk is en masseer het sopje er vervolgens zachtjes door. Gebruik vervolgens schoon water om het kledingstuk uit te spoelen.

Bij een kledingstuk van of met wol is het essentieel om voor het wassen en uitspoelen water van dezelfde temperatuur te gebruiken. Wol kan namelijk schrikken van koud water en daardoor krimpen. Het kledingstuk kan vervolgens in een badhanddoek worden gewikkeld, waarna je er voorzichtig het water uit kunt drukken. Om vervorming te voorkomen kun je wol het beste liggend laten drogen.

Er zijn drie symbolen voor BLEKEN. Een driehoekje betekent dat het kledingstuk gebleekt kan worden met elk soort bleekmiddel, zoals bijvoorbeeld chloor. Een driehoekje met diagonale strepen betekent dat het kledingstuk gewassen kan worden met een zuurstofbleekmiddel. Zuurstofbleekmiddel is vaak al toegevoegd aan witwasmiddelen, maar kan ook extra bijgevoegd worden d.m.v. een gel of poeder. Een driehoekje met een kruis erdoor geeft aan dat het textiel niet gebleekt mag worden. Je mag dan ook geen wasmiddel gebruiken waar een bleekmiddel in zit.

Het symbool voor TROMMELDROGEN wordt weergegeven als een vierkantje met een rondje erin. Het aantal stippen in het rondje geeft de temperatuur waarop het wasgoed gedroogd mag worden aan: één stip betekent drogen op lage temperatuur, twee stippen betekent drogen op hoge temperatuur. Het kledingstuk mag niet in de droger als er een kruis door het symbool staat.

Bij de symbolen voor STRIJKEN verwijzen de punten in het strijkijzer op het wasvoorschrift naar de puntjes op de knop voor warmteregeling van je strijkijzer. Eén puntje betekent lauw strijken, twee puntjes betekent warm strijken en drie puntjes betekent heet strijken. Een kruis door het strijkijzer betekent dat je het kledingstuk niet mag strijken.

Het symbool voor CHEMISCH REINIGEN herken je aan een rondje met daarin en letter in combinatie met het “niet wassen”-symbool. De genoemde letter laat de stomerij weten welk oplosmiddel er gebruikt mag worden. Een kruis door het rondje betekent dat het kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden en dat je voorzichtig moet zijn met vlekoplosmiddelen.

Soms is er geen etiket meer te vinden in een kledingstuk of is het zo vaak gewassen dat je het wasvoorschrift met geen mogelijkheid meer kunt lezen. Daarom geven we je tot slot de volgende tips:

  • Weet je zeker dat het kledingstuk geschikt is voor machinewas, maar niet meer op welke temperatuur? Gebruik dan het minst intensieve programma op de laagst mogelijke temperatuur
  • Twijfel je of een kledingstuk in de wasmachine mag? Vraag het na bij een stomerij
  • Kies voor een wolwasprogramma als het kledingstuk bestaat uit een mix van stoffen zoals polyester en wol
  • Viscose, linnen en katoen zijn textielsoorten die kunnen krimpen
  • Stop spijkerbroeken nooit tegelijkertijd in de wasmachine met gevoelige stoffen zoals zijde en viscose-acetaat. Jeans en kledingstukken die gemaakt zijn van andere zware stoffen kunnen gaan schuren en zo gevoelige textielsoorten beschadigen.