Jeans wassen

Jeans wassen

De jeans broek is één van de meest gedragen kledingstukken in Nederland. Het stoere uiterlijk van de spijkerbroek past bij nagenoeg iedere outfit. Toch komt het weleens voor dat je spijkerbroek vies wordt en dat de broek gewassen moet worden. Maar hoe was je een paar jeans nu precies zodat deze lang mooi blijft? Volg onze tips om dit kledingstuk in topconditie te houden.

Was je jeans niet

Het beste is om je jeans zo min mogelijk te wassen. Door te wassen verliest de broek zijn kleur en wordt deze vaal. Hartstikke zonde! Dus; was je jeans niet! Maar hoe krijg je ze dan schoon? Je jeans was je alleen wanneer er écht vlekken in zitten. Is dit niet het geval, hang je jeans dan eens een nacht buiten om goed te luchten. Bacteriën en nare luchtjes krijg je uit je jeans door deze enkele nachten in de vriezer te leggen. Jawel, dejeans invriezen! De kou doodt de bacteriën waardoor je spijkerbroek weer fris ruikt. Beter voor het milieu én je spijkerbroek.

Spijkerbroek wassen

Als het écht nodig is, dan ga je je favoriete jeans pas wassen. Lees voor het wassen altijd de wasvoorschriften. Er zijn broeken die speciale coatings en wassingen hebben die onder geen beding gewassen mogen worden. Over het algemeen was je jeans op de volgende manier:

 • Leeg alle zakken van je jeans. Papier en andere rommel kan zorgen voor verkleuringen tijdens het wassen.
 • Keer je jeans binnenstebuiten en doe ritssluitingen en knopen dicht. Op deze manier voorkom je beschadigingen aan de jeansstof aan de buitenkant.
 • Je wast je jeans op 0 tot maximaal 30 graden. Wil je op 0 graden wassen? Check dan of je wasmiddel hiervoor geschikt is.
 • Kies voor een ‘fijn’ was programma.
 • Gebruik een vloeibaar wasmiddel. Er zijn tegenwoordig zelfs wasmiddelen op de markt die speciaal voor spijkerbroeken gemaakt zijn. Ben je een echte jeans fanaat, koop zo’n fles!
 • Geen wasverzachter gebruiken.
 • Gebruik niet teveel wasmiddel. Op de fles staat aangegeven hoeveel je moet gebruiken. Je kunt er zelfs voor kiezen zonder wasmiddel te wassen als de vlekken niet zo hardnekkig zijn.
 • Was jeans alleen met andere jeans om verkleuring te voorkomen. De voorkeur is om maximaal 5 jeans per keer te wassen. Let hierbij ook op de kleur. Dus; donker bij donker en licht bij licht.
 • Klaar met wassen? Haal je jeans direct uit de wasmachine.
 • Doe je jeans nooit in de droger. Je jeans gaan hierdoor krimpen en er is kans op verkleuring.
 • Hang de gewassen jeans op aan de bovenzijde, dus waar normaal gesproken je middel/heupen zouden zitten. Hang de spijkerbroek niet in de zon om verkleuring te voorkomen.

Donkere jeans en zwarte jeans wassen

Donkere spijkerbroeken danken hun kleur aan een zeer sterke kleurspoeling. De kleuring kan zo sterk zijn dat deze zelfs vlekken kan achterlaten op andere kleding. De spijkerbroek wassen voordat je ‘m gaat dragen is dus aan te raden! Donkere jeans was je de eerste keer zónder wasmiddel en slechts met een kopje azijn. De azijn zorgt ervoor dat de kleur van je jeans beter blijft behouden. Daarna kan je de donkere jeans met de 0 graden was meewassen. Let wel: zorg voor een wasmiddel voor donkere was én keer je spijkerbroek binnenstebuiten.

Stretch spijkerbroek wassen

Je wast een stretch spijkerbroek op dezelfde manier als een normale spijkerbroek. Is het een donkere jeans? Was de broek dan eerst even een keer met een beetje azijn. Was de jeans niet te vaak want dan verliest de broek zijn elasticiteit.

Jeans drogen

Je jeans laten drogen is erg eenvoudig. Je gebruikt nooit, maar dan ook nooit een droger om je jeans te laten drogen. De vezels van denim zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Hang je jeans gewoon aan een hangertje en wacht tot de jeans droog zijn.

Jeans strijken

Je kan alle kreukels en vouwen uit je jeans strijken. Strijk op een niet te hoge temperatuur en strijk de spijkerbroek binnenstebuiten.