Autobekleding schoonmaken

Autobekleding schoonmaken 1Het interieur van je auto wordt niet zo heel snel vies. Toch kan het voorkomen bij bijvoorbeeld tweedehands auto’s dat de autostoelen en de achterbank door jaren van gebruik vies zijn geworden. We hebben het allemaal al gezien: vlekken van koffie, ondefinieerbare witte vlekken en vlekken van een Big Mac die ’s nachts om twee uur naar binnen is gewerkt.


Stofzuigen autobekleding

Begin met het stofzuigen van de bekleding. De bekleding van de auto dient geheel vrij te zijn van stof en ander vuil alvorens je begint schoon te maken. Ook grondig in alle naden van de stoelen.


Vervolgens kies je een goed schoonmaakmiddel van één van de betere merken. Denk aan HG, Turtle Wax of Sonax. Breng het schoonmaakmiddel aan op de vlekken en laat dit even inwerken. Lees de gebruiksaanwijzing zodat je precies weet hoelang het schoonmaakmiddel moet intrekken. Bekleding die erg vervuild is kan je met een borstel voorzichtig borstelen. Een nagelborstel is hiervoor meer dan ideaal.

Na het intrekken van het schoonmaakmiddel maak je alles droog/schoon met een droge doek. Gebruik hiervoor een doek die een lichte kleur heeft en niet afgeeft. Zo kan je direct zien wanneer je doek vies is.

Last van serieuze vlekken als teer en vet? Een redmiddel kan garagezeep zijn. Breng wat zeep aan op de vlek en borstel deze schoon met een nagelborstel. Alle viezigheid verwijderen met schone doeken.

Auto interieur reinigen met een stoomreiniger

In bijna iedere bouwmarkt kan je wel een stoomreiniger huren. Deze apparaten zijn fantastisch voor het schoonmaken van de bekleding van je auto. Het stoom reinigt namelijk erg diep en zuigt vervolgens al het vuil direct op. Je kan dit met alleen stoom doen, maar ook een bekleding of tapijtreiniger toevoegen. Het is van groot belang de bijgeleverde handleiding van de stoomreiniger goed door te lezen om verkeerd gebruik te voorkomen. Vervang het water van de stoomreiniger met enige regelmaat zodat je de bekleding niet met vies water aan het schoonmaken bent.


Lederen autobekleding schoonmaken

Net als met stoffen bekleding begin je met je lederen interieur goed te stofzuigen. Leer is een stuk minder vatbaar voor vlekken. Dat betekent echter niet dat leer niet goed verzorgd moet worden, anders kan de verf gaan scheuren. Je gebruikt een speciale leerreiniger voor het schoonmaken van lederen autostoelen. Deze leerreiniger wordt bijna altijd verkocht met een speciale conditioner.

Wrijf in cirkels en met een zachte doek de leerreiniger in het interieur. Vervolgens neem je dit weer af met een schone, zachte doek. Je moet dit iedere keer in delen doen zodat de leerreiniger niet geheel opgedroogd is. Dit verschilt per leerreiniger, dus lees de gebruiksaanwijzing! Na het reinigen van het leer wrijf je de autostoelen in met een conditioner. Zat er bij de leerreiniger geen conditioner? Dan kan je eventueel ledervet gebruiken wat je normaalgesproken op een lederen bankstel wrijft. Gebruik niet teveel, anders blijven er resten achter die in je kleding terecht kunnen komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>