Dekbed wassen

Dekbed wassen

Dekbed of dekens?

De tijd dat we onder een wollen deken met daaronder een lakentje sliepen ligt al ver achter ons. Sinds de jaren ’80 zijn we als Nederlanders steeds meer dekbedden gaan aanschaffen. In Duitsland was het donzen dekbed al lang ingeburgerd toen wij als Nederlanders nog onder een deken sliepen. Onder een dekbed slapen is dan ook veel prettiger dan onder een laken plus deken. Ook het opmaken van een bed is met een dekbed veel handiger om te doen.

Voordeel dekbed

Een van de voordelen van een dekbed is, dat er geen laken is wat naar boven kan kruipen. Het dekbedovertrek zit op een vaste manier om het dekbed en kan niet verschuiven. Een dekbed is licht van gewicht. Er zijn echter ook mensen die juist het zware van een deken weer prettig vinden. Dekens zijn eigenlijk bijna niet meer nieuw te koop. Wel vindt je ze nog in de kringloopwinkels.

Kinderen

Voor kinderen onder de 24 maanden is het niet aan te raden om onder een dekbedje te slapen. Zij zijn meer gebaat bij een dekentje. Dekbedden kunnen bij baby’s warmtestuwing veroorzaken. Het maakt in dat geval niet uit van welk materiaal het dekbed is gemaakt. Wol of synthetisch, beiden materialen zijn als dekbed gevaarlijk. Is je kind twee jaar dan kan een dekbed worden aangeschaft.

Dekbed aanschaffen

Er zijn verschillende vullingen waar een dekbed uit kan bestaan. Ieder mens is anders en zal kiezen voor een dekbedvulling waar hij of zij zich het prettigste bij voelt.

Dons

De isolatie is bij een donzen dekbed heel goed. Het dekbed heeft een laag gewicht en soepel. De warmteregulering is prima en bij goed onderhoud een duurzaam product. Het comfortabele van een donzen dekbed zit hem ook in het goed afvoeren van transpiratievocht. Een heerlijk vederlicht en hygiënisch dekbed waar je lang plezier van kunt hebben

Synthetisch

Synthetische dekbedden zijn bij veel mensen de eerste keus. Het is een product wat goedkoop is en licht van gewicht. Hygiënisch omdat je deze dekbedden gewoon in de wasmachine kunt doen. Vooral mensen die last hebben van huisstofmijtallergie is dit materiaal een goede keus.

Wol

Een dekbedvulling met wol heeft een hoge isolatiewaarde, is wel zwaar dus minder soepel. Een duurzaam materiaal wat een leven lang (wel 80 jaar) meegaat. Wol ademt en absorbeert vocht. De lanoline die in wol zit zorgt voor een zelfreinigend vermogen en is dus hygiënisch.

Katoen

Een katoenen dekbed is bij uitstek geschikt als zomerdekbed. Katoen heeft een ademend vermogen en reguleert warmte. Voelt heerlijk koel aan in de zomermaanden. Katoen is sterk en slijtvast en prima uit te wassen.

Bamboe

Bamboe dekbedden zijn nog niet zo bekend. Toch is een dekbed met bamboevulling al een poosje op de markt. Een verkoelend dekbed voor in de zomer en van nature is bamboe anti-allergisch en antibacterieel. Een milieuvriendelijke keus.

Dekbed reinigen

Elke dekbedvulling moet weer op een andere manier worden gereinigd. Een synthetisch dekbed wassen kan je bijvoorbeeld in de wasmachine doen. Omdat je ’s nachts dode huidcellen verliest en deze in je dekbed terechtkomen kunnen op den duur huisstofmijt aantrekken. Dan is het wel zo fris om je dekbed te wassen. Vooral wanneer je een allergie hebt is eens in de drie maanden prima om het dekbed te reinigen. Normaal gesproken is één maal per 5 jaar wassen voldoende. Meestal is een temperatuur van 60 graden prima, check in ieder geval altijd het waslabel. Het is ook goed om wekelijks je dekbed lekker buiten het raam te hangen en zo te luchten. Vrieskou is dan, wat dat betreft, nog het beste!

Dons en katoen dekbed wassen

Een donzen dekbed kan ook in de wasmachine worden gereinigd. Was dan altijd op 49 graden Celcius en gebruik een speciaal wasmiddel en donswasprogramma. Een wasverzachter is not-done. Goed naspoelen en drogen in de droger met een aantal tennisballen. Tennisballen zorgen er voor dat je dekbed weer heerlijk luchtig word.

Ook een katoenen of bamboe dekbedvulling kan prima in de wasmachine. Het is in ieder geval belangrijk om altijd goed het waslabel te lezen.

Wollen dekbed wassen

Wol reinigt zichzelf door de vuilafstotende lanoline. Schud het dekbed dagelijks op en laat het regelmatig luchten. Een wollen dekbed kun je het beste chemisch laten reinigen. Dit doe je, wanneer je het dekbed is even wil laten opfrissen. Ga nooit met een mattenklopper of stofzuiger proberen het wollen dekbed te reinigen, dit zorgt er voor dat het tijk zijn stevigheid verliest.

Bed verschonen

Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om het bed verschonen. Vooral het dekbed in het overtrek krijgen geeft nog wel is problemen. Een gemakkelijke manier is de zogenaamde burrito methode. Met deze methode zit je dekbed perfect in het overtrek. Vóórdat je je bezig gaat houden met het dekbed, verschoon je eerst het onderlaken en kussensloop. Wanneer je in de gelegenheid bent, lucht dan eerst het dekbed en de matrasbeschermer. Je kunt dit doen door het beddengoed uit het raam te hangen of over de waslijn.

Burrito methode

Leg als eerste de matrasbeschermer op je matras en voorzie het bed dan van een schoon onderlaken. Vervolgens doe je een schoon sloop over het kussen. Leg dan het dekbedovertrek binnenstebuiten op bed. De opening aan het voeteneinde. Leg vervolgens het dekbed boven op het overtrek. De punten moeten precies op elkaar liggen.

Rol nu vanaf het hoofdeinde het dekbed en overtrek naar het voeteneinde. Zo lijkt het een burrito. Stop aan het voeteneinde je hand in de binnenkant van het overtrek en vouw beide kanten over de uiteinden van de rol. Hierna kun je de rol eenvoudigweg weer naar het hoofdeinde rollen. En je bed is keurig opgemaakt. Bekijk op youtube naar filmpjes die de burrito-methode laten zien.