Matras schoonmaken

Matras schoonmaken

Iedereen wil graag slapen in een schoon, fris bed. We verschonen ons beddengoed daarom met enige regelmaat. Ik ken zelfs mensen die om de dag hun gehele bed verschonen puur omdat ze in een ‘vers bedje’ willen liggen. Toch wordt één van de belangrijkste aspecten van ons bed vaak over het hoofd gezien: het matras. Het matras reinigen is iets wat je eens in de zoveel tijd moet doen. We zweten in de nacht behoorlijk wat liters water uit. Een deel van dit vocht komt in de kussens en het beddengoed terecht, maar een groot deel belandt in het matras. Je matras schoonmaken en desinfecteren zal je dus moeten doen om je matras goed te onderhouden. Maar hoe doe je dat dan? Het is van belang te weten van wat voor materiaal de hoes van je matras gemaakt is, en uit wat voor materiaal je matras bestaat. Zo hebben synthetische stoffen een net iets andere behandelijk nodig dan materialen als katoen.

Matras stofzuigen

Het is ten eerste van belang je matras iedere week te stofzuigen. Je matras is een verzamelplaats van huisstofmijt en huidschilfers. Simpelweg je matras iedere week stofzuigen bij het vervangen van je beddengoed is voldoende. Gebruik eventueel een goede stofborstel om meer vuil mee te nemen.

Matras schoonmaken met soda of baking soda

Je kunt een matras reinigen met soda. Jawel, ook in bed is dit wondermiddel een lifesaver. Je strooit baking soda of normale soda op het bed en laat dit een dag liggen zodat het kan inwerken. Nadien is het een kwestie van je bed goed stofzuigen. Je doodt hiermee vrijwel alle bacteriën die huishouden in je matras. De ideale manier om je matras te desinfecteren.

Vlekken uit je matras verwijderen

Urine en bloed zijn twee substanties die helaas weleens door je beddengoed heen lekken. Ondefinieerbare, kleine vlekken kan je het beste behandelen met een sopje van soda en heet water. Urine daarentegen verwijder je het beste met een scheutje azijn en wat water. Bloed is wat lastiger weg te krijgen. Oud bloed is bijna niet te doen. Je bloed bevat ijzer wat oxideert waardoor er bruine vlekken achterblijven. Mocht je er direct achterkomen dat er bloed door je matras is doorgelekt en het bloed is nog ‘vers’, haal dan direct je beddengoed af. Probeer het bloed met een vochtige doek en KOUD water te verwijderen.

Matras reinigen en desinfecteren met een stoomreiniger

Een stoomreiniger is ideaal om je matras mee schoon te maken. Het stoom doodt alle bacteriën zonder je matras heel erg vochtig te maken. Een stoomreiniger is sowieso een onmisbaar apparaat voor in je huishouden. Je kunt diverse meubels schoonmaken zoals stoelen en banken, maar ook het interieur van je auto.

Tips matras schoonmaken

  • Gebruik nooit teveel water bij het reinigen van je matras, zeker niet bij een synthetisch matras. Je matras houdt water vast en droogt niet snel genoeg waardoor er schimmel in je matras kan ontstaan. Wil je een natte vlek snel drogen? Leg er dan bijvoorbeeld een laken overheen en strijk met een strijkbout de vlek droog.
  • Maak je matras schoon wanneer het mooi weer is. Als je het raam open zet en er een lekker briesje staat dan droogt je matras extra snel.
  • Koop een matras met een afneembare hoes (een tijk) of gebruik een topmatras op je matras. Een topmatras is eenvoudiger schoon te maken én een stuk goedkoper om te vervangen.
  • Draai je matras om de twee á drie maanden om.
  • Wacht tot je matras helemaal droog is voordat je een laken om het matras doet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>