Bloedvlekken verwijderen

Bloedvlekken verwijderen

Een bloedneus of snee in je vinger is al erg genoeg. Maar het ontdekken van diverse bloedvlekken op je kleding kan je helemaal in de stress doen schieten. Niet doen! Er zijn diverse mogelijkheden om bloedvlekken te verwijderen uit je kleding en andere materialen.

Bloedvlekken verwijderen uit kledingstukken

Koud water is de beste remedie tegen bloedvlekken in kledingstukken. Spoel zo snel mogelijk onder koud stromend water je kleding. Gebruik nóóit lauw of warm water. De bloedvlek zal dan nog dieper in de stof dringen, dit komt door de eiwitten die zich in het bloed bevinden. Deze stollen bij warmte en zetten zich vast in de stof.

Ook met soda bereik je goede resultaten. Zet de kleding in koud water te week, samen met een paar eetlepels soda. Uitspoelen met koud water en in de wasmachine wassen.

Ook melk kan helpen om een bloedvlek te verwijderen. Giet wat melk op de bloedvlek en laat goed in de stof doordringen. Daarna deppen met een schone doek. Herhaal dit nog een aantal keren totdat de vlek is verdwenen.

Je kunt ook een pak melk in een emmer gieten en het kledingstuk hierin een aantal uren laten weken. Met een droge schone doek over de bloedvlek wrijven en daarna normaal wassen in de machine.

Het is altijd van belang zo snel mogelijk de bloedvlek te behandelen. Wanneer je te lang wacht met reinigen,  trekt het bloed dieper in de stof.

Aspirines

Aspirines helpen niet alleen tegen hoofdpijn maar helpen ook om bloed te verwijderen uit kleding.

Los een aantal aspirinepillen op in water wat ijskoud is. Ga hiermee de bloedvlek te lijf en spoel vervolgens met koud water. Daarna kan het kledingstuk gewoon in de wasmachine.

Oude bloedvlekken

Het overkomt ons allemaal wel eens. Een bloedvlek op je mooie witte bloes, die je pas na een paar dagen ontdekt. Ook hierbij geld, spoel goed met koud water. En stop daarna in de wasmachine. Is het echt heel erg, dan kan het kledingstuk worden geweekt in koud water met een wasmiddel als Biotex.

Weken in koud water met baking soda of azijn wil ook nog wel eens helpen. Ook kan de vlek worden ingewreven met ossengalzeep.Bloedvlekken verwijderen 1

Daarna wassen op een kort programma.

Je wollen trui

Bloedvlekken op een echte wollen trui kunnen een drama zijn. Zorg dat je altijd aardappelzetmeel in huis hebt (een bindmiddel) en strooi hiervan en beetje op de bloedvlek. Laat opdrogen en gebruik een zachte borstel om de vlek zachtjes te bewerken.

Bloedvlekken uit een matras verwijderen

Bloedvlekken in een matras kunnen op de volgende wijze worden verwijdert. Meng zout met koud water en smeer dit als een papje op de vlek. Laat een uurtje intrekken en wrijf vervolgens met een schone handdoek de vlek weg. Daarna kan de vlek nog worden na behandelt met ossengalzeep.

Tapijt

Ossengalzeep kan ook prima worden gebruikt, om bloedvlekken uit tapijt te verwijderen. Probeer eerst op een klein plekje en laat deze zeep niet intrekken maar ga direct na het inwrijven met schoon water aan de gang. Altijd naar het midden van de vlek toewerken en steeds weer schoon water gebruiken.

Menstruatiebloed

Menstruatiebloed verwijderen gaat op precies dezelfde manieren als hierboven beschreven. Een mooie tip is nog om met een ijsklontje over de vlek te wrijven.  Gebruik een schone doek om het bevuilde kledingstuk op te leggen en wrijf met een ijsklont snel over de vlek. Je moet dit niet snel opgeven want je zult zien dat de bloedvlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Shampoo

Maak de kleding eerst nat met zo koud mogelijk water. Giet een beetje shampoo op de vlek. Bloedvlek inwrijven met een borsteltje. Na een minuut of 3 flink poetsen zal de bloedvlek geheel verdwijnen.

Bleekmiddel

Bleekmiddel is het laatste waar je naar kunt grijpen, mits het gaat om witte stof. Gekleurde kleding kan nooit worden behandeld met dit middel omdat de stof heel erg zou kunnen verkleuren. Wit ondergoed van katoen of katoenen witte lakens die bloedvlekken vertonen kunnen eventueel onder handen worden genomen met een blekend middeltje.