Zuiniger wassen met deze tips

Zuiniger wassen met deze tips

Elektriciteit wordt steeds duurder. Ook is het overmatig gebruik van de wasmachine niet goed voor het milieu en het klimaat. Gelukkig kan je zuiniger wassen met een aantal van onze eenvoudig toepasbare tips.

Tegenwoordig staat alles in het teken van het milieu. Zo ook het draaien van de was. Uiteraard wil je je wasgoed schoon hebben en per was een aantal euro’s besparen. Over een jaar bekeken zal dit zeker schelen. Eén van de eerste dingen die je moet doen wanneer je een nieuwe machine gaat aanschaffen is, koop een energiezuinig apparaat. Deze zijn misschien wat duurder maar zullen op termijn een hoop energie besparen.

Energieklasse

Wanneer je een wasmachine aanschaft met een energieklasse C bespaar je per jaar ongeveer 25 euro op de jaarrekening. Energieklasse A is de meest zuinige machine maar natuurlijk wel wat duurder. Het is belangrijk om altijd even het energielabel te controleren. Verbruik kan per machine namelijk veel schelen. Op het energielabel vindt je ook het waterverbruik per jaar. Het aantal liters wat een gezin verbruikt staat aan gegeven.

Kieskeurig.nl

Het is misschien verstandig om de website van Kieskeurig op te zoeken en te bekijken wat zij zeggen over energiezuinige wasmachines. Zij kunnen laten zien welke wasmachine bij jou gezinssituatie past. Maar ook de prijs is belangrijk. Wasmachines met een vulgewicht van 7 à 8 kilo zijn de meest verkochte apparaten.

Miele WED135 WPS 8 kg

Deze wasmachine heeft klasse A en is de meest zuinige wasmachine van 2021. Een prettig apparaat, waar je kleine wasjes in kunt draaien maar ook een groot stuk in kunt laten reinigen, bijvoorbeeld een dekbed. De trommelinhoud is 8 kilo, de besturing gaat via een touchscreen. Een functionele wasmachine die enorm gebruiksvriendelijk is en het milieu spaart. Wanneer je iets bent vergeten om bij je wasgoed te stoppen kan het programma eenvoudig worden gestopt en daarna zonder problemen worden voortgezet. Deze wasmachine is zuinig, stil en snel.

Energie besparen

Deze gebruiksvriendelijke machine heeft als bijkomstigheid dat hij super energie zuinig is. Je bespaart enorm veel op je stroomverbruik. Het vlekkenvoorbehandelingsprogramma is prima in staat om hardnekkige vlekken te doen verdwijnen. De voorstrijkoptie is handig wanneer je veel overhemden moet wassen en deze niet of nauwelijks wil strijken. Ook een pluspunt bij deze machine, is het wassen zonder veel geluid te maken.

Zuinig wassen tips

Het is natuurlijk perfect om een energiezuinige wasmachine aan te schaffen maar je kunt ook met een mindere machine op dat gebied toch geld en het milieu besparen.

Minder wassen

Gooi niet ieder dag je bovenkleding in de was. Vaak is dit nog helemaal niet vies en kan best nog een dagje mee. Ondergoed en sokken is een ander verhaal. Maar bijvoorbeeld een spijkerbroek mag best een dag of 2, 3 worden gedragen, zonder dat deze gaat ruiken. Kleding slijt ook nog eens een keertje veel minder snel. De kleuren blijven mooier en je doet veel langer met kleding.

Volle trommel

Probeer altijd te wassen met een volle trommel. Dat is de meest efficiënte manier van wassen. Dat geldt eigenlijk alleen voor katoen. Wol en andere delicate stoffen kunnen beter worden gewassen in een halfvolle trommel.

Doseeradvies

Veel mensen gebruiken veel te veel wasmiddel. Kijk goed op de verpakking en zorg voor de juiste hoeveelheid. Te veel wasmiddel kan vetluis veroorzaken.

Eco-knop

De wasmachines die je tegenwoordig koopt hebben bijna allemaal een eco-knop. Deze knop zorgt ervoor dat je met minder energieverbruik tóch een schone was krijgt. Heb je nog een oude wasmachine zonder zo’n knop? Stop dan halverwege het programma en laat de was een uurtje staan. Na een uurtje zorg je dat het programma weer wordt voortgezet. Niet bij elke wasmachine is dit mogelijk. Dus bekijk even of je dit bij jou wasmachine kunt doen.

Centrifugeren

Wanneer je de was droogt in een droogtrommel is het zinvol om op een hoog toerental te centrifugeren. Zo komt de was zo droog mogelijk in de droogtrommel. Hang je echter je wasje buiten aan de waslijn, dan is een laag toerental prima. Op de juiste manier centrifugeren kan dan dus ook met minder energie.

30 Graden programma

Probeer vaak wassen te draaien op 30 of 40 graden. Dit spaart veel energie. Draai je een gemiddelde was op 30 graden dan kost dit 0,08 cent per wasbeurt. Een vergelijkbaar wasprogramma op 60 graden kost 26 cent per keer en een 90 graden wasbeurt kost al snel 48 cent. Op een lagere temperatuur wassen loont dus zeker!

60 Graden was

Soms is het nodig om was op 60 of 90 graden te draaien. Wanneer iemand in huis een allergie heeft voor huisstofmijt of ziek is, dan is het verstandig het beddengoed etc. heet te wassen. Vaatdoekjes, keuken- en theedoeken en vieze zakdoeken moeten eigenlijk altijd wat heter worden gedraaid. Wanneer je vaak op een lage temperatuur wast is het ook aan te raden om ééns per maand een 60 graden was te draaien. Bacteriën en schimmels worden op deze manier verwijderd uit de trommel en het voorkomt een vieze, muffe geur. Micro-organismes krijgen zo geen kans.