Energie besparen is belangrijk. Voor het milieu maar zeker ook voor je portemonnee. Er zijn een aantal aspecten in je energieverbruik die je eenvoudig kunt aanpakken. Wij hebben de belangrijkste tips op een rijtje gezet.
Sluipverbruik tegengaan
Uit diverse studies is gebleken dat een elektrisch apparaat de meeste energie verbruikt in stand-by modus: zo’n 75 procent. Dat rode lampje op een televisiescherm of ander beeldscherm? In principe zijn dat keiharde Euro’s die iedere dag weglekken uit jouw huishouden. Gelukkig kan je stand-by apparaten eenvoudig uitschakelen. Als je een stekkerdoos hebt met een knop erop, dan schakel je in één keer alle apparatuur bij de TV uit. Je kan ook een klik aan klik uit schakelaar kopen. Dat werkt met een afstandsbediening zodat je van een afstand alles aan en uit kunt zetten. Ik heb persoonlijk nog een aantal andere apparaten voorzien van een timer. Zo is de router voorzien van een tijdschakelaar. Na 0:00 wordt de router uitgeschakeld, deze wordt ’s nachts eigenlijk nooit gebruikt. Zonde dat ‘ie aanstaat dus! Met een verbruiksmeter kan je meten welke apparatuur veel stroom gebruikt op stand-by modus.
Overal LED lampen
Heb je nog gloeilampen of halogeen lampen? Vervang deze direct! Een LED lamp is vele malen zuiniger dan deze ouderwetse lampen. LED lampen geven tegenwoordig ook prachtig, sfeervol licht. Over sfeervol licht gesproken, heb je Philips Hue lampen of andere smart LED verlichting? Kijk eens kritisch hoe vaak je de smart functies van deze verlichting daadwerkelijk gebruikt. Zo had ik in de keuken een tweetal smart LED lampen van Philips. Deze smart functies werden nooit gebruikt. De lampen konden vervangen worden door twee LED lampen die twee keer zo zuinig waren.
Kies voor energiezuinige apparaten
Ben je aan het shoppen voor nieuwe huishoudelijke apparatuur? Ga voor een energiezuinig apparaat. Tegenwoordig hebben vrijwel alle apparaten met een stekker een energielabel. Energielabels lopen van G tot A. Bij wasmachines, drogers, koelkasten en vriezers kunnen apparaten ook A++ of zelfs A+++ hebben. Voor een wasmachine bijvoorbeeld wordt er dan ook rekening gehouden met het waterverbruik. Gemiddeld genomen zijn energiezuinige apparaten duurder. Dit wordt gecompenseerd door het besparen van energie. Wil je extra energie besparen met huishoudelijke apparatuur? Draai eens een korter programma met de vaatwasser. Ook kan de temperatuur van de koelkast best iets hoger. Gebruik je de droger vaak? Niet doen! Gebruik een droogrek en laat de was in de buitenlucht drogen. Veel frisser!
Voorkom tocht door kieren en spleten
Er lekt een enorme hoeveelheid warmte weg uit spleten en kieren. Ga eens bij de deur voelen bijvoorbeeld. Voel je kou? Eenvoudig op te lossen met een zelfklevende tochtband. Check ook de ramen eens op spleten. Kozijnen kunnen kieren vertonen na enkele jaren, kit ze dicht! Heb je een deur in de woonkamer die naar de gang leidt? Kijk eens of een tochtstopper gebruikt kan worden bij de deur. Wees kritisch en loop alle plekken na waar eventueel koude lucht naar binnen kan komen.
Isoleren van de woning
Slechte isolatie kan ervoor zorgen dat warmte de woning eenvoudig kan verlaten. Zelfs als alle spleten en kieren dicht zitten. Zo stook je dus voor de hele buurt. Het isoleren van de woning is vaak van toepassing op oudere woningen. Is je woning na het jaar 2000 gebouwd, dan is het vaak dik in orde met de isolatie van de woning. Elementen die vaak geïsoleerd worden zijn het dak, de spouwmuur of de kruipruimte (zeker wanneer er gekozen is voor vloerverwarming!) Ook dubbel glas wordt ingezet om een woning energiezuiniger te maken.
Gebruik slimme apparatuur
Een slimme thermostaat kan helpen bij het besparen van gas. Je kan precies programmeren wanneer de verwarming aan en uit moet. Zo vergeet je nooit de verwarming per ongeluk uit te zetten. Er zijn thermostaten die je tevens kan koppelen met Google Home. Wanneer je telefoon zich in je woning bevindt, dan gaat de verwarming aan. Ook kan je slimme stekkers gebruiken die stand-by apparaten uitschakelen wanneer je niet thuis bent. Moet die router echt aanstaan wanneer je niet thuis bent?
Verbruik minder warm water
Het kost gas om water te verwarmen. Minder warm water verbuiken = energie besparen. Korter douchen helpt enorm bij het besparen van gas. Maar ook een waterbesparende douchekop zorgt voor minder warm water verbruik. Bij veel huizen is het zo dat de CV ketel op zolder is geplaatst. Warm water gebruiken in de keuken betekent dat je soms lang moet wachten. De CV ketel springt aan voor het gebruik van misschien maar een klein beetje warm water. Een kleine elektrische boiler voor in de keuken zorgt voor direct warm water zonder dat de CV ketel aanspringt.
Zet de CV ketel een paar graden lager
In een goed geïsoleerde woning kan de CV ketel vaak een stuk lager. Door een lagere temperatuur kan je gas besparen.