Vaatwasser schoonmaken

Vaatwasser schoonmakenDe vaatwasser is voor vele gezinnen puur genot. Na een drukke dag en lekkere maaltijd proppen we de vaatwasser vol en ploffen we heerlijk languit in onze zetel voor de T.V. De afwasmachine doet dat ellendige laatste taakje van de dag wel voor ons. Maar niets zo vervelend als de vaat legen en te merken dat de borden, tassen en kommen niet echt proper zijn. In het ergste geval gaat dit legen zelfs gepaard met een onfrisse geur die zich schuil houdt in de vaatwasser. Tijd om je vaatwasser schoon te maken.


Begin met de filter en rubber dichting

De vaatwasser schoonmaken kan op verschillende manieren, de één al beter en goedkoper dan de andere. Om te beginnen in het belangrijk de onderdelen die je zelf kan reinigen en waar een wasmiddel of water niet bij kan, aan te pakken. Denk hierbij aan de filter, en de rubber dichting aan de deur van de vaat. De filter vind je in de bodemplaat van je vaatwasser, door hem een kwartslag te draaien komt hij los en kan je hem verwijderen. Spoel met heet water en het gebruik van een afwasborstel de filter proper. Vergeet in de afwasmachine ook het filtercompartiment niet te reinigen. Dit doe je best met een vaatdoek of spons. Deze vaatdoek en spons kan je ook gebruiken om de sluitingsrubber aan de deur van de vaatwasser te reinigen. Vuilresten kunnen zich afzetten tussen de rubber en zo zorgen voor een onaangename geur. Met een beetje bleekmiddel en overvloedig warm water in deze klus zo geklaard. Plaats voor de verdere reiniging van de vaatwasser de filter terug in het filtercompartiment.


Speciale reinigingsmiddelen voor de vaatwasser

Naast de bereikbare plaatsen zijn er natuurlijk ook leidingen waar je niet bij kan. Deze leidingen stapelen ook vuil op en kunnen hierdoor de oorzaak zijn van een onaangename geur of verstopping. Om deze vuilresten te verwijderen kan je, in de plaatselijke supermarkt, reinigingsmiddelen speciaal voor vaatwassers kopen. Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Het reinigingsmiddel zorgt er voor dat de afwasmachine vanbinnen, maar ook de niet zichtbare delen, volledig gereinigd worden.

Goedkoper met soda of azijn

Een iets omslachtigere maar goedkopere manier om je afwasmachine te reinigen is het gebruik van soda of azijn. Let wel, een verkeerde dossering van deze producten kan schade toebrengen aan je machine. Bij soda maak je best gebruik van het zeepbakje waarin je een kleine hoeveelheid soda aanbrengt. Een goede schuit azijn op de bodem van de vaatwasser kan de klus ook klaren. Laat steeds de vaat op hoge temperatuur draaien tot het vaatwasprogramma volledig is afgelopen. Deze technieken kunnen ook toegepast worden met het plaatsen van een schijfje citroen in het bestekbakje. Citroen zorgt dat onaangename geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voor een propere vaat en langdurig genot wordt aangeraden je vaatwasser om de 2 á 3 maanden grondig te reinigen. Alvast veel vaatplezier.


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>