Beste vaatwasser

Beste vaatwasser

De beste vaatwasser, hoe kies je die? Er zijn een groot aantal factoren die bepalen welke vaatwasser de beste is voor jouw situatie. We hebben onze favorieten uitgelicht en geven je meer informatie over het kopen van de beste vaatwasser.

Plaatsing van de vaatwasser

Wat betreft vaatwassers zijn er een aantal opties:

 • Volledig integreerbare vaatwassers
  Een volledig integreerbare vaatwasser is een inbouw vaatwasser waar alle knoppen aan de binnenzijde van de vaatwasser zijn geplaatst. Heel erg tof, want met een frontpaneel van jouw keuken zie je eigenlijk niet dat er een vaatwasser zit!
 • Half integreerbare vaatwassers
  Bij een half integreerbare vaatwasser zie je vaak een zilveren rand aan de bovenzijde van de vaatwasser waar de bediening van de vaatwasser is geplaatst.
 • Onderbouw vaatwasser
  Dit type vaatwasser is gemaakt om in te bouwen en kan niet vrijstaand gebruikt worden. Deze vaatwassers worden vrijwel altijd geleverd met een frontpaneel van de fabrikant zelf.
 • Vrijstaande vaatwasser
  Deze vaatwasser is geheel afgewerkt en kan je zo neerzetten, mits er een water en stroomaansluiting aanwezig is.

Energielabel van de vaatwasser

Bij de aanschaf van een vaatwasser is het belangrijk te letten op het energielabel van de afwasmachine. Dit bepaalt de energiekosten die je jaarlijks kwijt bent aan het apparaat. Net als bij andere witgoed loopt een energielabel voor vaatwassers ook van A tot F, waarin A het meest zuinig is en F het minst zuinig. Vind je energiebesparing een belangrijk punt maar kan je geen vaatwasser vinden met het gewenste energielabel? Kijk dan ook welke programma’s een vaatwasser allemaal kan draaien. Veel vaatwassers kunnen een ‘eco’ programma draaien wat minder elektriciteit verbruikt.

Capaciteit van de vaatwasser

De capaciteit van een vaatwasser wordt uitgedrukt in couverts. 1 couverts staat gelijk aan:

 • een bord
 • een drinkglas
 • bestek

Gemiddeld genomen bieden vaatwassers ruimte voor 12 tot 14 couverts. Heb je meer ruimte nodig? Ga dan voor 15 couverts of meer.

Geluidsniveau van de vaatwasser

Wil je een stille vaatwasser? Kies dan voor een afwasmachine welke geluid produceert tot 43 decibel. Van 43 tot 49 decibel is een normaal geluidsniveau. Een echt luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 49 decibel of meer.

Extra’s om rekening mee te houden

De beste vaatwasser heeft natuurlijk een hoop toffe extra’s om je leven nét een beetje makkelijker te maken. Welke extra’s je belangrijk vindt, dat is natuurlijk aan jou!

 • Warmwateraansluiting
  Sommige vaatwassers kunnen aangesloten worden op het warme water. Dat zorgt ervoor dat de vaatwasser minder energie hoeft te gebruiken bij het verwarmen van het gebruikte water.
 • Verlichting in de vaatwasser
  Ideaal tijdens het uitpakken van de vaatwasser: verlichting. Op die manier zie je precies wat je doet tijdens het in én uitpakken van de afwasmachine. Het betreft LED verlichting die nauwelijks energie gebruikt.
 • Automatisch openen na wasprogramma
  Pak jij ook weleens natte border uit de vaatwasser wanneer je thuiskomt? Bij vaatwassers die automatisch openen na een programma heb je dit probleem niet. De afwasmachinedeur gaat open na het afronden van je favoriete programma waarna alles nog beter droogt.
 • Smart bediening
  Alle huishoudelijke apparaten worden tegenwoordig smart, van robotstofzuiger tot wasmachine. Zo ook de vaatwasser! Veel afwasmachines bieden de mogelijkheid om deze te starten met een app. Daarnaast kunnen de machines vaak gekoppeld worden aan Google Home of vergelijkbaar. Zo kan je de vaatwasser besturen met je stem.
 • Start uitstel
  Heel eerlijk, ik snap deze functie van een vaatwasser niet zozeer. Vul je vaatwasser. Vaatwasser vol? Draaien maar! Waarom zou je dat willen uitstellen. Mocht je dit wel belangrijk vinden, let hier dan op bij de aanschaf!
 • Soft close deur
  Voor iedereen die de neiging heeft deuren te hard dicht te doen is soft close dé oplossing. Verkrijgbaar voor de keukenkastjes, maar ook voor je vaatwasser! Ideaal.