Vaatwasser stinkt, hoe los je dit op?

Vaatwasser stinkt, hoe los je dit op?

Eén van de beste uitvindingen van na de oorlog is toch wel de vaatwasser. Heerlijk om de vuile vaat er in te plaatsen en na een aantal uren er weer schoon uit te halen.

Werking vaatwasser

Een vaatwasser is een ingenieus apparaat wat miljoenen huisvrouwen een vervelende klus uit handen neemt. Niet meer met je handen in heet afwaswater, afdrogen is overbodig, geen ruzie meer in huis wie de afwas moet doen en een heerlijke schone vaat. Wel vereist het een paar handelingen voordat je de machine aanzet. Inruimen, maar dan wel op een effectieve manier en natuurlijk wanneer de afwas is gedraaid, het serviesgoed vanuit de vaatwasser in de kast plaatsen.

Hoe ga je te werk?

Als eerste zet je de vuile vaat in de machine en kies je een programma. Zodra je de afwasmachine aanzet stroomt er water onder in het apparaat. Het water wordt verwarmd, mits je een voorwasprogramma hebt gekozen. Bij een voorwas zal alles eerst grondig worden gespoeld.

Wanneer de machine begint aan zijn hoofdwasprogramma zal het water door een verwarmingselement worden verwarmd. Dit verwarmingselement zit onder in de vaatwasser onder de sproeiarmen. Het vaatwasmiddel wordt nu automatisch toegevoegd. Dit toevoegen gebeurt door een tijdschakelaar. Het water plus het vaatwasmiddel zal door de sproeiarmen omhoog worden gepompt. De druk zorgt ervoor dat de armen gaan draaien. Om de vaat goed schoon te krijgen komt met kracht het water door de sproeiarmen naar buiten en wordt alles blinkend schoon.

Wanneer dit is gebeurd wordt het afwaswater afgevoerd en volgt er een spoeling met schoon water. Ook nu wordt het water verwarmd maar dan zonder vaatwastablet. Het spoelwater wordt afgevoerd. Het is nog enorm heet in de vaatwasser, ook wanneer het programma is afgelopen. Het is verstandig om na het afwasprogramma de deur een kier open te laten staan zodat de afwas goed kan drogen.

Welke belangrijke onderdelen zitten in een vaatwasser?

Verwarmingselement

Door elektriciteit te gebruiken worden metalen stukken omgezet in warmte. Het water wordt op de juiste manier verhit. Deze metalen onderdelen zijn bijzonder gevoelig voor kalkaanslag. Wanneer je er niets aan doet, zal het verwarmingselement snel verkalken. Regelmatige ontkalking is nodig om langdurig gebruik van je vaatwasser te maken.

Pomp

Tijdens het vaatwassen zorgt de pomp er voor dat het water door de sproeiarmen wordt gepompt. Tijdens het afvoeren van vuil afwaswater wordt de pomp ook gebruikt. In de vaatwasmachine zit een kleine computer die er voor zorgdraagt dat de kleppen op de juiste manier open- en dichtgaan zodat het water de goede kant op stroomt.

Sproeiarmen

Door de druk van het water zullen de holle sproeiarmen in de machine gaan draaien. Het water komt op de juiste plekken terecht. Vettigheid, etensresten en andere viezigheid kunnen na verloop van tijd de spuitkoppen doen dichtslibben. De sproeiarmen moeten dus goed worden onderhouden en regelmatig worden gereinigd. Ook opgebouwde kalk en etensresten kunnen de boel verstoppen, gaan stinken en er voor zorgen dat je vaatwasser er mee stopt. Eigenlijk heeft de afwasmachine weinig zorg nodig om goed te functioneren.

Vieze luchtjes

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de vaatwasser is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd. Zo behoud je een schone vaat en krijgen vieze luchtjes geen kans. Eens in de vier weken is het slim om de vaatwasser schoon te maken. De viezigheid die in de vaatwasser terecht komt verdwijnt dan snel. Zorg er in ieder geval voor dat de grootste etensresten van het servies wordt weg geschraapt voordat je dit in de vaatwasser deponeert. Dit kan al veel gestink van de machine voorkomen. Probeer geen verfrissende middelen te gebruiken maar ga op zoek, hoe het komt dat de vaatwasser onfris ruikt.

Heet programma draaien

Door regelmatig een heet vaatwasprogramma te draaien voorkom je vervetting van de binnenruimte, filters en waterleiding. Er zijn vaatwassers die na een aantal vaatwasbeurten een speciaal reinigingsprogramma draaien. Korte wasprogramma’s op lage temperaturen zorgen voor vervetting en het afzetten van wasmiddel- en etensresten. Daardoor ontstaan vieze luchtjes. Goed doorspoelen met heet water is dus belangrijk!

Filters en sproeiarmen 

Via de filters wordt vies water afgevoerd. Veel vuil blijft achter in de filter, welke meestal uit drie elementen bestaat, namelijk een grof, fijn en microfilter. Maak de filter dus regelmatig schoon om een onfrisse lucht te voorkomen. Ook kan door een vieze filter weer vuil en vet op het servies komen. Eigenlijk zou na elke vaatwasbeurt de filter moeten worden gereinigd. Trek de filters los en spoel ze af onder stromend, warm water. Gebruik er een borsteltje bij om alle vuildeeltjes weg te schrobben. Wees voorzichtig met de filter, vooral de microfilter is snel beschadigd.

De sproeiarmen kunnen verstopt raken door kalk en restjes vuil. Het water wordt niet meer goed rondgepompt en er kan zelfs lekkage ontstaan. Spoelarmen kunnen meestal worden losgedraaid. Haal ze uit de afwasmachine en prik de gaatjes door met een coctailprikker. Goed afspoelen onder de kraan en terugplaatsen.

Deur vaatwasser

De deurrubbers en randen van de deur moeten regelmatig worden gereinigd met een vochtige doek. Rubber kan namelijk worden aangetast en in de randen hoopt zich vuil op. Vooral wanneer de vaatwasser niet vaak wordt gebruikt kan dit stank veroorzaken. Zet in ieder geval altijd de deur van de afwasmachine een stukje open en laat vieze vaat niet al te lang in de machine staan.

Machinereiniger

Bij regelmatig onderhoud is een vaatmachinereiniger uiteindelijk niet nodig. Kijk ook naar de hardheid van het water in jou dorp of stad en stel je machine daar op in. Wanneer je erg hard water hebt kan veel kalkafzetting ontstaan. Vooral glaswerk krijgt dan een doffe, grijze aanslag. Dan is het zinvol om een vaatwasmachinereiniger te gebruiken. Een reiniger ontvet ook en zorgt samen met een heet wasprogramma dat de vaatwasser fris gaat ruiken en super schoon word. Draai een heet wasprogramma, uiteraard zonder serviesgoed, en volg de handleiding die bij de vaatwasreiniger zit.

Azijn

Azijn kan ook helpen om de machine te reinigen. Zet een bakje azijn in je volle machine en laat dit op een heet programma meedraaien. Een extra goede beurt met azijn, kan het beste in een lege vaatwasser. Spuit pure azijn op de bodem van het apparaat en draai het heetste programma. Kalk zal snel verdwijnen.

Soda

Ook soda is een probaat middel om te reinigen. Strooi een flinke kop soda over de bodem van de vaatwasser. Giet heet water over de soda en laat een uur of twee intrekken. Laat de machine een volledig programma draaien. Vele malen goedkoper en werkt net zo goed als een speciale reiniger.