Kattenurine verwijderen

Kattenurine verwijderen 1Kattenurine is één van de meest verschrikkelijke goedjes om op te moeten ruimen. Het is heeft een hardnekkige, vieze geur die maar moeilijk te verwijderen lijkt te zijn. Toch kan je met onze tips uit de voeten en is je vloerbedekking, vloer of meubilair in een handomdraai weer schoon.

Waarom plassen katten buiten de bak?

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het over een stinkend goedje gaat als urine. We moeten de reden achterhalen wáárom die kat nu eigenlijk buiten de bak plast. Er zijn een aantal redenen die veelvoorkomend zijn.


Territorium afbakenen

Wanneer een mannelijke kat (kater) gaat ‘puberen’, dan gaat hij sproeien. Dit doet hij om andere katten duidelijk te maken dat een bepaalde plek van hem is. Helaas doet de kat dit ook in huis. Als dit gebeurt dan is het aan te raden de kat te laten castreren. Dit is vrijwel altijd de oplossing om een kater te laten stoppen met sproeien.

Vieze kattenbak

Iedereen die weleens op een vieze dixie heeft gezeten weet hoe erg het is om de behoefte te doen op een vieze plek. Katten zijn hier niet anders in, en wanneer de kattenbak vies is, dan gaan ze ergens anders plassen. Maak de kattenbak daarom regelmatig schoon en gebruik hiervoor onze tips!

Stress

Jawel, ook onze katten kunnen stress ervaren. De oorzaak kan soms wat lastig te achterhalen zijn, maar vaak is het een verandering in huis die ten grondslag ligt aan deze stress. Meubels verplaatst, drukte door een verjaardag.. ga na wat er precies is veranderd en probeer het te herstellen.

Ziekte

Bij een kat die naast de bak plast is het altijd van belang de urine even goed na te kijken. Zit er bloed tussen? Gedraagt de kat zich anders dan normaal? In mijn geval had mijn kater blaasgruis waardoor hij maar moeilijk op de bak kon plassen.


Eten & drinken te dicht bij de kattenbak

“Don’t shit where you eat” is een bekend gezegde. En katten leven naar deze standaard. Eten en drinken niet te dicht in de buurt van de kattenbak.

Kattenurine verwijderen

Het is altijd zaak de urine zo snel mogelijk op te ruimen. Een kat doet zijn behoefte namelijk iedere keer op dezelfde plek. Ook is het van belang grondig schoon te maken. De vlek en geur lijken misschien verdwenen, maar een kat ruikt aanzienlijk beter dan de mens. Als er ook nog maar een klein beetje geur achterblijft dan is de kans groot dat de kat op dezelfde plek gaat plassen.

Opdeppen

Als je een verse plek met kattenurine vindt, dan is het van belang de vlek op te deppen met bijvoorbeeld keukenrol. Hoe meer je van de vloer krijgt des te beter. Als de urine al is opgedroogd, dan heeft opdeppen helaas weinig zin.


Reiniger met enzymen

Met een normaal schoonmaakmiddel krijg je de geur van kattenurine vaak niet weg. Het is dan ook van belang een reiniger te nemen met enzymen. Deze breken de kattenurine af waardoor de geur sterk afneemt. Een goed voorbeeld hiervan is Biotex. Er zijn tevens speciale middelen beschikbaar zoals Ecodor UF2000. Ook deze werken op basis van enzymen die de urine afbreken. Boen de reiniger goed in de vlekken, laat het intrekken en drogen. Zo kunnen de enzymen goed hun werk doen. De kans is groot dat je hierna niets meer hoeft te doen.

Schoonmaakazijn met water

Als de vlek niet helemaal weg is, dan kan je met azijn en water aan de slag. Meng een deel water en een deel azijn met elkaar en breng dit aan op en rondom de vlek. Flink boenen met een borstel en het vocht verwijderen met een droge doek of een stuk keukenrol. Enkele malen herhalen voor het beste resultaat!

Kattenurine geur uit kleding verwijderen

Gelukkig hebben we een wasmachine! Voeg wat Biotex en 50 milliliter appelazijn toe aan de was. Dit is vrijwel altijd afdoende om de geur van urine te verwijderen.

Andere tips

  • Zet eten op de plek waar de kat steeds plast.
    Een kat plast niet waar hij eet en drinkt.
  • Gebruik géén bleek.
    Katten plassen graag over bleek heen. Ermee schoonmaken heeft dus geen zin. Tevens kan bleek vervelende vlekken achterlaten.
  • Doe een drupje bleek onder het kattengrit.
    Kattenbak verschoond? Doe een drupje bleek in de bak alvorens je het kattengrit erin doet. De kat zal sterk de neiging hebben over het gr

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>