Kattenbak verschonen & schoonmaken

Kattenbak verschonen & schoonmaken

Katten zijn fantastische huisdieren. Eigenwijs, schattig, gezellig.. en je hoeft ze niet uit te laten. En dat is een groot voordeel ten opzichte van de hond van de buurman! De kat doet zijn behoefte gewoon binnen. Helaas zal je wel eens in de zoveel tijd de vieze kattenbak moeten reinigen en ontsmetten. Maar hoe krijg je een schone kattenbak? En hoe vaak moet je de kattenbak verschonen? De kattenbak schoonmaken was nog nooit zo eenvoudig met onze tips.

Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen?

De frequentie van de kattenbak schoonmaken is afhankelijk van een aantal factoren. Hoeveel katten maken bijvoorbeeld gebruik van de kattenbak? Schep je ontlasting uit de kattenbak? Gemiddeld genomen moet je de kattenbak één keer per week schoonmaken wanneer er één kat gebruik van maakt en je er verder niets aan doet. Je kan het verschonen van de kattenbak uitstellen door ontlasting te verwijderen met een speciaal schepje en klontvormende kattenbakvulling. Wil je minder ontlasting van je kat (en dus minder vaak de kattenbak verschonen), let dan op het voer wat je de kat geeft. Voer met veel graan erin zorgt voor meer ontlasting.

Kattenbak reinigen

Je begint met het weggooien van het oude kattengrit. Dit gooi je bij het rest afval, en niet in de groene bak zoals veel mensen denken. Wil je milieu vriendelijk bezig zijn? Probeer dan zo lang mogelijk met het kattengrit te doen door drollen en klonten met enige regelmaat uit de kattenbak te scheppen. Daar zijn speciale schepjes voor in de handel. Doe dit in ieder geval nooit met je blote handen!

Maak je de kattenbak schoon met een sopje, giet er dan af en toe eens een scheut bleekwater bij. Dit zorgt voor een goede ontsmetting. Laat het geheel een minuut of tien weken.

Na het schoonmaken  en weken, de kattenbak goed naspoelen. Dit om ervoor te zorgen dat er geen stoffen achterblijven in de kattenbak waar het dier eventueel last van zou kunnen krijgen.

Begin tijdens het weken van de bak met de behuizing van de kattenbak. Vaak wordt deze enkel een beetje stoffig. Goed afnemen met een vochtige doek. Je kunt hier eventueel azijn of wat ontsmettend schoonmaakmiddel  gebruiken. Bleekmiddel is ook perfect. Katten houden van de geur van bleek! Zorg er dan wel voor dat je alles GOED droog wrijft zodat er zo min mogelijk sporen  achterblijven. Je kunt de bak, wanneer je over een balkon of tuin beschikt, ook prima laten drogen in de zon!

Als de kattenbak weer droog is vul je deze met ruim voldoende kattengrind. Wat je eventueel kan doen om de kattenbak aantrekkelijker te maken voor de kat is een drupje bleek op de bodem doen, en hier vervolgens het kattengrit overheen doen.

Kattenbak zakken

Het verschonen van je kattenbak helemaal beu? Ik raad je kattenbak zakken aan. Dit zijn een soort van vuilniszakken voor je kattenbak. Deze plaats je in de bak waarna je het grind in de zak strooit. Als het tijd is om de kattenbak te verschonen dan pak je simpelweg de zak uit de kattenbak. Nieuwe zak erin, en klaar! Je hebt altijd een schone bak. Het is alleen nodig om eens in de zoveel tijd de bak een keertje schoon te maken met heet water en afwasmiddel.

Tips!

Katten hebben een hekel aan een vieze bak. Een poes kan er toe over gaan om de kattenbak te vermijden en ergens anders zijn behoefte ( in de huiskamer) te gaan doen. En dat is erg vervelend, want die gewoonte krijg je er niet zomaar meer uit! Wacht dus niet met verschonen, tot je de kattenbak zelf ruikt. Dit voorkomt kattenpis geur verwijderen van ongewenste plaatsen.

Haal regelmatig de keutels uit de kattenbak, zo heb je minder stankoverlast!

Wanneer je klontvormende kattenbakvulling gebruikt wordt de kattenbak schoonmaken net iets eenvoudiger. Ontlasting vormt (zoals de naam doet vermoeden) klonten, waardoor je eenvoudig kan scheppen.

Heb je meerdere katten? Schaf dan meer kattenbakken aan. Voor 3 katten zijn 2 bakken meestal voldoende. Echter, er zijn katten die hun neus ophalen voor de ontlasting van hun huisgenoten. Dan is het beter om voor elke kat een eigen bak aan te schaffen.

Witte pootafdrukken en losse korrels rondom de bak kunnen worden vermeden, door een uitloopmat te kopen. Deze zijn online en bij een goede dierenspeciaalzaak verkrijgbaar.

Een overdekte kattenbak zorgt voor aanzienlijk minder stankoverlast en ziet er een stuk fraaier uit. Een overdekte kattenbak bevat vaak speciale filters waardoor er nóg minder stank uit de kattenbak komt.

Laat nooit zwangere vrouwen de kattenbak verschonen (ook niet met handschoenen aan). Zij kunnen besmet raken met de parasiet toxoplasmose welke een miskraam kan veroorzaken.