Vliegen in huis verjagen

Vliegen in huis verjagen

De zomer betekent lekker weer, zon en warmte. Thuis wil je dan het liefst alle deuren en ramen zo veel mogelijk open, zodat er frisse lucht binnenkomt en het binnen niet zo warm wordt. Het nadeel daarvan is dat er met die frisse lucht ook veel vliegen mee naar binnen kunnen komen. Soms vinden de vliegen vanzelf de weg naar buiten, maar het kan ook voorkomen dat ze in je huis blijven rondvliegen en je tijdens het eten lastigvallen of zelfs eitjes in bijvoorbeeld je fruit leggen.
Het beste is daarom in de eerste plaats te voorkomen dat vliegen je huis binnen komen en ten tweede is het handig te weten welke trucjes er bestaan om ze zo snel mogelijk te verjagen of te bestrijden. Dit allemaal en meer lees je hieronder.

De soorten vliegen in huis

Voordat we vertellen hoe je vliegen in huis voorkomt en bestrijdt, is het eerst handig te weten welke type vliegen je precies te maken kunt krijgen. De volgende soorten vliegen zijn het meest voorkomend in huis.

De huisvlieg of de kamervlieg

Eén van de meest voorkomende vliegen is huis is de huisvlieg, de naam zegt het al. Deze zwarte vliegen zijn vaak te vinden op het raam of vliegen in rondjes door de kamer. Ze worden soms wel tot zo´n 8 millimeter groot. Verder veroorzaken ze overlast, omdat ze op je eten gaan zitten, of rond de vuilnisbak vliegen. Om te kunnen eten van het voedsel wat in je huis te vinden is, spuugt de huisvlieg wat speeksel op welk eten dan ook. Hierbij kunnen ze wel tot zo´n honderd verschillende bacteriën en andere ziektekiemen overbrengen.

De Fruitvlieg

Een andere en zeer vervelende vlieg is de fruitvlieg. Dit kleine vliegje wordt vaak niet groter dan 5 millimeter en is vooral rond fruit, het vuilnis en in de keuken te vinden. Waar ze vooral van houden is rijp fruit. Ze leggen er hun eitjes in en omdat fruit veel voedingsstoffen bevat is dit dus de meest ideale broed- en leefplek.

De Clustervlieg

De clustervlieg is een soort dat vaak binnenshuis overwintert, bijvoorbeeld in de tussenmuur of in de vliering. In de winter zul je daar dus weinig van merken, maar zodra het warm wordt, worden de vliegen wakker om te paren en eitjes te leggen. Vanaf dat moment worden ze een plaag, vooral omdat ze in zwermen rondvliegen.

Wat trekt vliegen aan?

Het is wel duidelijk dat je welke vlieg dan ook echt niet in je huis wilt hebben. Niet alleen omdat ze irritant en onhygiënisch zijn, maar ook omdat ze ziektekiemen met zich mee kunnen dragen. Er zijn een aantal dingen in je huis die vliegen juist aantrekken en waar je rekening mee moet houden. De meest eenvoudige reden dat er vliegen binnen komen, is omdat ramen en deuren openstaan, wat vooral het geval is in de zomer. Vaak vinden vliegen die op deze manier zijn binnengekomen zelf de weg naar buiten. Wanneer je huis daarentegen vol ligt met voedsel wat vliegen lekker vinden, kan het zijn dat je ze juist extra aantrekt. Vliegen worden vooral aangetrokken tot onafgedekt voedsel, rijp fruit en afval. Dit is ook de reden waarom er vaak zo veel vliegen rond de afvalbak rondvliegen: je hebt vast ook weleens last gehad van maden in de container. Hoe rijper of rotter het fruit of het eten, des te meer vliegen er op afkomen. Ook kan het voorkomen dat je fruit of ander voedsel koopt waar al eitjes opzitten. In dat geval hebben de vliegjes alle tijd om rustig te ontwikkelen en daarna in je huis rond te vliegen. Op deze manier kunnen er gemakkelijk plagen ontstaan.

Wat moet je doen om vliegen niet aan te trekken?

Nu je weet waar vliegen vooral op afkomen, kun je verschillende dingen doen om te voorkomen dat je ze aantrekt. Allereerst is het aan te raden goede horren voor zowel de deuren als ramen aan te schaffen. Op deze manier kun je gerust alles opengooien, zonder bang te zijn dat er vliegen of ander ongedierte binnenkomt.

Een andere simpele, maar logische aanrader is om je huis zo schoon mogelijk te houden. Neem tafel- en keukenbladen af en doe zo snel mogelijk de afwas na het eten. Zorg ervoor dat je afval in een goed afsluitbare afvalemmer doet en gooi iedere avond de afvalzak weg, vooral bij warm weer. Zo hebben vliegen geen kans er hun eitjes in kwijt te kunnen.

Verder is het belangrijk al het eten in de keuken zo veel mogelijk af te dekken wanneer je het niet direct opeet. Bewaar rijp fruit bijvoorbeeld in de koelkast of in een afsluitbare plastic doos. Met andere woorden, haal al het toegankelijke eten weg of zorg ervoor dat een vlieg er niet bij kan of het ruikt.

Andere trucjes om te voorkomen dat vliegen je huis binnen komen is het gebruiken van een ventilator. Koele luchtstromen zorgen ervoor dat vliegen liever niet in de buurt komen, aangezien ze liever op warme plekken zonder veel wind verblijven. Een andere eigenaardige manier om vliegen te weren is het ophangen van zakjes water bij de deur of het raam. Licht weerspiegelt in het water, wat er voor zorgt dat de vlieg wordt verblind en dus liever niet bij de ingang van je huis in de buurt komt.

Vliegen in huis verjagen

Voorkomen is beter dan genezen, maar als je toch veel vliegen in je huis hebt, zijn er verschillende maatregelen die je kunt treffen om de vliegen te bestrijden. Naast alle bovengenoemde stappen, zoals het zo schoon mogelijk houden van je huis en vuilnis op tijd op te ruimen, zijn er verschillende huis-tuin-en-keukenmiddelen om vliegen te vangen en van het probleem af te komen.

Wist je bijvoorbeeld dat vliegen erg gevoelig zijn voor geur? Het is duidelijk dat ze erg snel aangetrokken worden door de geur van fruit of ander eten, maar dit werkt ook in hun nadeel. Met bepaalde sterke geuren die ze niet lekker vinden, kun je ze juist verjagen. Vliegen houden bijvoorbeeld totaal niet van kruidnagel, azijn, lavendel, basilicum of citroen. Je kunt bijvoorbeeld een basilicumplant bij het raam zetten. Of vul een bakje met schoonmaakmiddel met citroengeur op een plek waar je vermoedt dat vliegen binnenkomen. Dit kan op dezelfde manier met azijn of water met kruidnagel.

Ook kun je zelf een vliegenval maken. Voor huisvliegen gebruik je daar het beste een lege fles voor. Snijd de bovenkant van de fles eraf. Leg op de bodem een stukje rijp fruit of iets anders dat vliegen graag eten, zoals een stukje worst. Draai vervolgens de dop af van de afgesneden bovenkant en zet de laatste ondersteboven in de fles. Op deze manier kunnen de vliegen gemakkelijk de fles in, maar is het een stuk lastiger er weer uit te komen.

Iets vergelijkbaars kun je doen tegen een fruitvliegjes plaag. Gebruik hiervoor een glas en leg op de bodem een stukje rijp fruit. Doe er vervolgens ook wat afwasmiddel, water en azijn bij. Vervolgens dek je het glas af met plastic folie en prik je er met een vork wat kleine gaatjes in. Let op, zorg ervoor dat de gaatjes klein zijn. De fruitvliegjes moeten er wel in kunnen, maar niet uit. Dit glas zet je vervolgens op een plek waar je veel fruitvliegjes ervaart. Je zult zien dat er al snel een hoop in het glas opgesloten raken. Aan het eind van de dag laat je ze buiten vrij en verschoon je de val iedere dag, tot dat je geen last meer hebt van de vliegen.

Naast deze simpele trucjes om vliegen te vangen, zijn er ook professionelere manieren die vooral aan te raden zijn als je echt te maken hebt met een plaag. Zo bestaan er verschillende soorten vallen die voorzien zijn van vergif. Een voorbeeld hiervan is de vliegenzak waar een stofje in is verwerkt dat vliegen aantrekt. In de zak zit water waar de vliegen in verdrinken. Daarnaast bestaan er plakstrips die je bij de deur of het raam ophangt. Ook deze strips hebben een lokmiddel en zodra de vlieg op de strip gaat zitten, plakt hij vast en kan hij niet meer weg. Een derde optie is een antivliegenspray die je kunt toepassen in ruimtes waar veel vliegen te vinden zijn of waar ze naar binnen komen. Waar je ook voor kunt kiezen, is het aanschaffen van een insectenlamp. Dit type lamp heeft een speciaal Uv-licht waar vliegen door worden aangetrokken. Zodra ze de lamp aanraken, worden ze geëlektrocuteerd.

Merk je dat al deze middelen niet goed werken, dan kun je altijd een professionele ongediertebestrijding inschakelen. Deze bedrijven komen bij je langs om de situatie in te schatten en een plan voor de bestrijding op te stellen. Ze zorgen ervoor dat er met insecticide en professioneel bestrijdingsmiddel alle vliegen in je huis verjaagd worden. Ze gaan hierbij nauwkeurig te werk, want alle kwetsbare hoeken en gaten van je huis moeten worden behandeld. Het is belangrijk dat je tijdens en een paar uur na de behandeling niet thuis bent en na afloop je huis goed ventileert.