Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes bestrijden

Vooral wanneer het hoogzomer is en we kunnen genieten van alle soorten vers, zacht fruit, komen de fruitvliegjes in actie. En als je ze eenmaal in je keuken hebt, probeer en dan maar is van af te komen. Fruitvliegen worden ook wel azijnvliegjes genoemd. Dat komt omdat ze dol zijn op azijn. Ook komen ze in grote getale af op de zoete geur van restjes rottend fruit.

Fruitvliegjes plaag voorkomen

Het bestrijden van de fruitvlieg is natuurlijk het gemakkelijkst wanneer je ze kunt voorkomen. Gooi daarom altijd direct etensresten en fruit, wat overrijp is, weg. Maak dagelijks je aanrecht brandschoon en gebruik geen schoonmaakmiddelen die naar fruit ruiken.

Het is belangrijk om dagelijks de vaatdoekjes, hand-en theedoeken te vervangen voor schone exemplaren. Ook de vuilnisbak kan een bron zijn van aantrekkingskracht voor fruitvliegen. Maak regelmatig schoon en vervang de vuilniszak direct wanneer deze vol zit.

Leg vers fruit zo veel mogelijk in de koelkast. Echter met een aantal fruitsoorten kan dit niet. Banaan wordt niet lekkerder in de koelkast. Eet deze daarom op voordat ze te rijp worden.Fruitvliegjes bestrijden 1

Zorg dat je de vuile vaat in de afwasmachine zet of doe op tijd de afwas. Vuile borden en kopjes trekken fruitvliegjes aan, vooral lege limonadeglazen vinden ze geweldig om op te gaan zitten. Dus afwassen en opruimen!

Wanneer er een luchtstroom ontstaat in huis, zullen fruitvliegjes verdwijnen. In de zomermaanden de ramen ’s avonds tegen elkaar openzetten geeft aanleiding om te vertrekken. Ook een draaiende ventilator is voor fruitvliegjes not-done.

Zet op het aanrecht of dicht in de buurt van de fruitschaal een aantal kruiden met sterke geuren. Lavendel en basilicum op je aanrecht zullen fruitvliegjes niet prettig vinden. Ook kan je met een schaaltje kruidnagel de fruitvliegjes verjagen. Tot op zekere hoogte!

Fruitvliegjes vangen

Fruitvliegjes planten zich enorm snel voort. Een fruitvliegje legt per dag ongeveer 500 eitjes. Wanneer de temperatuur tot boven de 25 graden stijgt komen de larfjes snel uit het eitje. Binnen 24 uur is dit een volwassen fruitvliegje en begint de cirkel weer van voor af aan. Fruitvliegjes worden gemiddeld 37 dagen oud.

Fruitvliegjes vangen met azijn

Fruitvliegjes verjagen heeft geen enkele zin. Als je van fruitvliegjes af wil, dan zal je ze moeten vangen. Fruitvliegjes worden ook wel azijnvliegjes genoemd. Fruitvliegjes zijn dan ook dol op azijn. Vul een schaaltje met water azijn en wat afwasmiddel en zet dit op het aanrecht. De vliegjes zullen in grote getale gelokt worden en zich tegoed willen doen aan het azijnwater. Door het afwasmiddel ontstaat een andere spanning op het water. De fruitvlieg zal daardoor verdrinken.

Fruitvliegjes vangen met bier en rode wijnFruitvliegjes bestrijden 2

Net als wij, zijn ook de fruitvliegjes dol op deze dranken. Giet wat van de wijn in een schaaltje en span er een stukje plastic over heen. Maak gaatjes in het plastic. De fruitvliegjes vliegen door de gaatjes naar binnen maar kunnen de weg terug niet meer vinden. Op deze manier kunnen honderden vliegjes worden gevangen.

De haarföhn

De föhn is een probaat middel tegen fruitvliegjes. Zet de föhn aan en houdt de achterzijde in de buurt van de vliegjes. Deze worden naar binnen gezogen en verbranden.

De diervriendelijke manier

Er zijn mensen die zelfs een vlieg geen kwaad willen doen. Heb je last van fruitvliegjes en ben je een echte dierenvriend? Dan kun je fruitvliegjes misschien vangen door een stuk overrijp fruit of schillen van een banaan in een plastic zak te deponeren. Deze open te zetten zodat de vliegjes in de zak kunnen en deze dichtbinden zodra hij vol zit met fruitvliegjes.

Sluit dan de zak en ga naar buiten waar je de zak weer openzet. De vliegjes hebben nu alle vrijheid om weg te vliegen en ze zijn uit jou huis verdwenen.

Fruitvliegjesval om fruitvliegjes te vangen

Heb je geen zin om je al te druk te maken over de fruitvliegjes plaag in je keuken maar wil je ze wel kwijt? Schaf dan een fruitvliegjesval aan. Deze effectieve oplossing is een val waar speciale vloeistof in is gedeponeerd die een grote aantrekkingskracht hebben op de vliegjes. Zitten ze in de val dan kunnen ze zich niet meer voortplanten. Je kan een fruitvliegjesval ook heel eenvoudig zelf maken door de bovenkant van een plastic fles te snijden, en deze omgekeerd in de fles te doen met een beetje fruit erin. Fruitvliegjes vangen was nog nooit zo eenvoudig.

De sluipwesp

De fruitvlieg heeft één natuurlijke vijand namelijk de sluipwesp. Sluipwespen kunnen moeilijk in een particulier huishouden worden ingezet. Fruit- en groente telers echter, maken  graag gebruik van dit natuurlijke bestrijdingsmiddel. Het spaart het milieu en binnen no time is men d.m.v. de sluipwesp van de fruitvliegjes af. Twee vliegen in één klap!